Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Monday, June 03, 2013

Ayam panggang bermadu

Assalamualaikum...

Hari isnin sudah... sekarang aku dah menghitung hari.. nak balik kampung lagi 3 hari... boleh jumpa anak BUJANG SENANG kat kampung tu... winduuuu sangat ngan dia... kadang2 di rumah terfikir akan macam mana dia kat sana... bape punya gelap dia nanti? (sbb wat keje pasang pelamin kenduri kawin kan), bape punya kurus? bape punya panjang rambutnya ala2 buah durian? alahaiii si OMAK eh.... tak terlepas dari memikirkan anak bujang kat kampung... kerek betul mama nya kan... ape ape lah yang korang fikir... suka hati lah labu...

2 hari dok umah... semalam ada kenduri bertunang kat rumah jiran.. so lunch gantung peyuk lah... tapi kat rumah pepagi dah dah buat sambal ikan bilis... sbb haikal nak makan nasi lemak.. tapi nasi tak lemak lah.. sbb dah masak nasi putih aje... 

ok lah... nak citer panjang.. tapi tak sempat kot.. nanti esok2 kalau ada waktu terluang.. kita citer lagi.. hari ni kan monday.. memasing banyak keje.. 

resepi untuk hari ni... (ringkas.. x payah nak nunggu lama2 depan dapor gas..) 

AYAM PANGGANG BERMADU...

SEBELUM

SELEPAS

Bahan2nya:-

2 pcs whole chicken leg

1 labu bawang besar di cincang
2 ulas bawang putih di cincang
garam + perasa secukup rasa
2 sudu serbuk cili (aku guna faeza)
2 sudu makan madu asli
1 sudu minyak masak

Cara:-

Gaul semua bahan2 di atas bersama ayam tu... 
Perap kira2 15 minit.. dan bakar dalam oven 170 darjah celcius selama lebih kurang 30 minit.. bergantung pada oven memasing dan kalau dah cukup masak tu tak yah sampai 30 minit.. kalau tak masak.. lebihkan masa kira2 ke 40 minit ye.. :) siap..! 

Boleh makan dengan roti atau nasi panas :) ikut selera.. nak ratah pun boleh.. ape susah.. :) 


41 comments:

  1. Sebelum kenduri makan dulu ayam panggang bermadu hasil sendiri.
    Rindu suara anak bila jauh itu perkara biasa ibu/bapa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. tul tu kak.. rindu ngan anak skrg ni.. :) x sabar nak balik..

      Delete
  2. Replies
    1. simple je kak.. ni resepi org malas.. :P

      Delete
  3. Kita pun selalu rindu anak pompuan kat kampung tapi anka tu belum tentu nak feeling macam mama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hantar anak balik kg gak ye.. :) sama2 kita merindu ye..

      Delete
  4. sedapnyer KA pun suka.. maaf lambat terjah busy sgt akhir2 ni

    ReplyDelete
  5. salam nani..
    kesian ayam kena bermadu lak kan..heheh..takper janji sedap..hehe
    bila nani dok citer rendu sikimi nie, makyong sll gak berpikir, camaner nanti nak berpisah ngan anak bujang sorang tuh dok hospital nanti..mesti mati akal kan..huhuhu
    dah masuk week38 dah nie..takder per tanda2 lagi so far..tak sabar nak tunggu..kalo bulih nak minggu nie gak..heheh..melampau kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam ummu..
      hahaha.. ayam pun di madukan.. :) :P wahahaha..
      ye la kan.. nanti aidan pun nak kena tinggal.. mmg tak terfikir kita bila ingatkan anak kat umah tu.. waktu nani masuk wad pun sama.. 8 hari lagi.. lama sangat rasanya.. x sabar nak balik umah waktu tu sbb ingatkan anak2..

      Delete
  6. Sedap ni..kalau wat ayam panggang mesti anak2 suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. mmg anak2 suka makan camni.. x pedas.. :)

      Delete
  7. amboi banyaknyer ko buh bawang kak... tak penah lg aku menerai yg ada bwg ksr2 gitu, cam comei lak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya dik, aku klu potong selabu tu, terus guna abis.. tak nak simpan2 dah.. jadi aku tabur je la.. dari membazir kan.. biar masuk perut.. :P

      Delete
  8. best!!! kebetulan ada 2 peha kat dlm freezer.
    bleh try!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow.. nanti dah cuba tunjuk tau..!

      Delete
  9. waduhhhhh...sedapnya ayam panggang.. mintak seketul :)

    ReplyDelete
  10. Salam Kak,
    Wah.. ingatkan apa, rupanya bawang tu ya salut kat ayam? Tapi rupanya tetap mabelesss.. rasa cam nak cari ayam maryland ni sekarang juga nak panggang tp terlupa la harini public holiday kedai tutup lah iskk terliur.. terliur.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnye PH hari ni.. kita je kejeee.. :P

      Delete
  11. eh..senang je resepi ni..boleh cuba hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun senang.. resepi org malas ni.. hahahahahahah

      Delete
  12. terus bergelodak perut ni bila tengok betapa seksinya ayam akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan kata awak.. kita pun.. kuangx3

      Delete
  13. salam..

    ui, sedapnya ayam panggang madu tu..lapar perut nih tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...
      panggang biasa je ni.. ringkas tapi mudah dan sedap.. :P

      Delete
  14. hoh best ni, masak plk guna pemanggang ajaib, heheheh cepat & mudah

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. tapi saya tak de pemanggang yg ajaib tu.. :P

      Delete
  15. wow!! sedapnya!! terliur okeh!!

    ReplyDelete
  16. Okey aje anak tu Nani... kita baru balik dari Kl terus kejar baby kat airport... punyalah tembam! Pipi naik, berat naik macam anak orang lain pulak dah! Kakak ipar dah pesan jangan ingat sangat, takut budak tu nangis... jadi masa balik kampung tu buat2 ingatlupalah gitu... Rupanya baby balas dendam... sejak balik ni dia tak mahu susu botol, nak lekat aje dengan nenen mummynya...
    Wuiiii... ayam panggang madu tu nampak moist kan nani... sedapnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu amie.. mmg tak leh ingat sangat ngan baby .. nanti dia tak nak duduk... dia yg ingat kat kita.. tapi clever tul firdaus ye.. balas dendam nak bergayut ngan ummi nyer.. :) sabor je ummi ye.. :P hehehe..
      Ayam biasa2 je tu.. amie lagi pandai..

      Delete
  17. camtulah bila dah jadi emak budak ni..takder lain dalam fikiran selain dri memikirkan anak jer..

    menggoda betul ayam panggang bermadu tu..

    ReplyDelete
  18. simple ni.. insyaallah boleh try...

    ReplyDelete
  19. X leh jd nih. Kn wat bbq gak wiken ni. Telan air liur doh.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)