Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Monday, May 13, 2013

Baby Kelicap dah menetas...


 Assalamualaikum...

Gilerrrrrrr punya tahap BIZI pagi tadi... lunch tadi baru siap... aduhhhh.. nak curi-curi masuk blog sendiri pun tak de time... ni lunch punya pasal.. aku terjah gak.. tu pun BA-WAU-SIN (bahasa jawi) dlm bilik lagi...

EXCITED giler ni... nak gak citer pasal BABY KELICAP tu dah menetas tau...

Semalam lah... aku heran tengok mak kelicap dok intai sarang dia dari luar... entah apa yg dia wat.. aku pun pelik.. then bila mak kelicap terbang tak tau kemana... aku pun terus amik tangga panjat tinggi2 tengok...

Fesly time intai dlm sarang tu wat aku terkejut.. ingatkan cicak... geli2 je aku tengok.. eeeeeeeeeeeeee lepas tu tengok kalau cicak sure dia lari kuar sarang kan... ni dia dok dlm.. skali lagi intai dlm sarang.. nampak lagi.. mmg geli tengok.. bangun terhinggut2 lepas tu jatuh.. hahahaha.. baby kelicap lah...

Sebijik lagi telo masih elok... then aku menjerit panggil haikal suruh amikkan phone aku... hahahahaha excited giler dari atas tu aku dok terpekik2 tu..

amik gambar and nah... ini lah...



Nampak tu.. leher bird... geli kan.. eeee aku tengok ni pun macam geli.. kembang tekak aku... sebabnya aku geli ngan benda licin2 ni.. sib baik aku tak gagau.. kalau aku terpegang gamaknya terpelanting anak burung ni aku punya balingan... kan..



Tengok tu.. baby burung cuba bangun, dengan mata yg tak celik lagi.. kecil je burung ni... ade le besar jari kelingking kita ni...


haiii... dengar kata tadi waktu aku call hakimi kat rumah... kimi pun intai sarang ni lagi.. katanya dah ada 2 ekor.. so dah menetas rupanya sebiji lagi telur tu pagi tadi... 


alhamdullillah.. moga baby kelicap ni sihat dan membesar baik lepas ni... kan.. :) tak lama lagi lah nampak gayanya aku nak jadi BS dia... nanti dia dah boleh terbang.. dah tak leh tengok dia lagi.. uuuuuu sedeyyy pulak kan rasanya.. 



40 comments:

  1. Subhanallah.. Allah maha besar...
    sekejap je dari telur dah jdi anak burung kan nanie... nnt beberapa hari anak burung tu akan penuh ngan bulu2nya... dah tak geli sgt dah.. hehehe... seronokkan tgk kitaran hidup burung tu di depan mata.. harap dua2 ekor pun akan hidup sehingga dpt terbang bebas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.. allah maha berkuasa.. dapat nani tengok sendiri depan mata.. macam mana kitaran pembesaran burung kelicap since telo lagi.. kalau atas pokok mana kita nak boleh panjat hari2.. ni sabitkan dlm rumah sendiri... terima kasih allah.. :)

      Delete
  2. besor matanya...cantik sarangnya... ada rambut lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tu la.. sarangnya ngan tah pa per je dia buat.. serabut je.. whahahhaa.. cam nak tolong renovate pun ada.. :P
      mata dia mmg besor..

      Delete
  3. Kalau ada camera canggih macam national geographic Jass boleh rakam masuk buat video utk lihat perkembangannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kakzakie.. tapi tak per la.. snap shoot pun ok gak.. step by step gitu.. kan..

      Delete
  4. salam Nani..eeeeeeee gelinya negok gambo baby burung kelicap tu....Sikit lg blh terbang la anak burung tu,rasanya aritu br ko snap gambo telo burung..ni dah dah menetas....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam atie.. aah.. betul tu.. geli je tengok kan.. hehehehe.. 2 minggu gak kot baru menetas telur ni.. ingatkan telur kemuruk hari tu, sbb rasa cam lama benor mak dia dok mengeram..

      Delete
  5. Salam nani..
    Bila tengokkan kelicap nani nie teringat bulbul yg bersarang kat laman kami dulu..ginilah rupanya..tp jgn risau bila dah lps seminggu inshaallah makin cute jadinya...
    fiyya demam yer..ciannyer...moga fiyya cepatsembuh yer..take care yer nani...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ummu,
      haa kan.. sama macam discoveri bulbul hari tu kan.. kebetulan gak dapat tengok live ni.. :) nanti dah naik bulu sure comel.. :)
      ye la ummu, fiyya demam.. kesian sangat budak kecik ni bukan pandai makan ubat.. jenuh nak maksa..

      Delete
  6. waaaa dh menetas anak angkat ko tu ek kak, aah la dia masa bby togel takde bulu ek... aku pun geli... jaga elok2 jgn ko bg mkn kt kucng udah kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha.. anak angkat aku kan.. :P kawan fiyya.. :)
      sib baik rumah ni takde kucing.. :P

      Delete
  7. wah...rasa cam baru je update entry ttg mak kelicap bertelur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kan.. tapi dekat 2 minggu gak ni ain, baru menetas..

      Delete
  8. Boleh buat projek sekolah ni...projek perkembangan telur burung -- anak burung -- burung besar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. kalau tajuk project berkenaan burung kan.. paper work skolah tu panggil folio kan..

      Delete
  9. dah menetas pun kelicap...
    tak lama lagi bole terbang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah.. sedih la pulak membayangkan bila dia dah terbang nanti.. :(

      Delete
  10. ahahai seronok pulak baca kisah kelicap ni...sedih ada terharu ada..what a great feeling kan..subhanallah!! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. sedey ada ... gembira pun ada.. kuasa allah semuanya..

      Delete
  11. alamak KA geli lah pulak tgk ni !

    ReplyDelete
  12. Wah...dah menetas yer. Tahniah...dpt baby baru...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah la.. :) terima kasih.. fiyya dapat kawan sementara.. :D

      Delete
  13. Memang seronok menyambut hamba Allah yang baru :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu beb...
      so amazing... :)

      Delete
  14. wah kak bagus lah.. ayu geli lak tengok.. myb sbb tak da bulu lagi kan... lau dah ada bulu mesti comel.. jgn lupa up entri lagi eh.. semoga mmbawa rezki kelicap nie.. in sha Allah.. amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminnnn.. insyaALLAH ayu.. moga di limpahkan rezeki olehnya.. :)
      nanti akak apdet lagi citer seterusnya..

      Delete
  15. iskh....iskh....keciknya....xsampai ati laa nengoknya takut kena gigit semut sbb xde bulu hu...hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. kena gigit semut ape tinggi ni.. nanti semut gayat.. hahaha

      Delete
  16. terharu betul mengikuti kisah burung kelicap ni...

    ReplyDelete
  17. wah berjaya sampai menetas kisah kelicap ni...serasi la tu berumah kat situ...sy pun geli tgk klu rupa kulit seangkatan dgn cicak heehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal nadia.. boleh tengok dari step wat sarang sampai step dah menetas.. syukur sangat..
      errkkk.. geli tau.. cam kulit cicak memang..

      Delete
  18. Bila diorang tak tumbuh bulu lagi memang rasa geli nak pegang..
    tambahan halus kecik comel je kan ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak nak pegang.. tak sentuh pun.. geli yg amat.. hahahahahaha

      Delete
  19. aah la kakk.. macam geli sikit tengok baby kelicap tu.. huhhuhu.. meremang bulu roma.. huhuhuhu

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)