Assalamualaikum...
Malam tadi dah test wat benda ni... Maggie Meals... AYAM KICAP BEREMPAH...
Satu2 aku wat experiment, gigih kul 5pm call kinah, bagi tau dia jangan masak nasi.. terkejut dia, sbb aku kata tak payah masak.. terus dia tanya apa tau? Ma nak belanja makan kat luar ke?
Hahahahahah.. takde la.. mama nak test masak ayam maggie meals tu je.. kinah pun jawab.. ooooo ingatkan nak belanja makan.. hahahaha.. ni pun di kira belanja gak kan.. belanja makan kat umah.. tul tak?
Ok... jom tengok experiment aku..
Kat belakang pek mmg ada tulis cara2nya... ikut je... ni aku dapat sample dalam buku majalah wanita.. semalam aku gi giant belanja sket kat sana.. pun nampak gak perencah ni.. rm3.99 per pack, so kira berbaloi sangat aku beli majalan rm6.80 and dpt free trial pack kat dlm tu.. sama je pack yg jual pun..
Bahan2 yang aku sediakan.. all aku dah standby.. just nak add in je dlm plastic bag..
Mula2 masuk ayam yg di hiris kira jangan la size besar sangat kan.. agak2 ler kot2 kang tak masak kat dlmnye.. aku guna semua isi..
Ni dah masukkan semua bahan, kentang, bawang, cili api...
Dan masukkan serbuk kicap berempah tu... buat camtu...
Kena tambahkan 1/2 cawan air putih dlm tu.. goncang kasi rata..
Dah siap cuci beras... masuk bungkusan tu dlm periuk nasi... on api nasi...tunggu sampai siap nasi masak..
Ni dah siap.. Taaraaaaaaaaaa!!!!!
sedap.. tapi nak ingatkan kat sini.. kalau yg aku wat ni masuk kentang.. ikut dlm toturial dia takde kentang.. sepatutnya kena rebus dulu lah kentang tu kasi empuk, baru masuk skali dlm bungkusan ayam tu.. baru kentang tu lembut.. yang aku wat ni kentang masih tak lembut.. next time nak rebus dulu.. rasa nya mmg ok lah sedap.. complete cukup garam, rampah, aji, semua ok...
next time leh beli pek ni banyak2 simpan stok sbb kot2 takde idea nak masak.. or anak2 nak masak, leh try wat teknik ni.. mudah.. tak payah nak bermain dengan api or minyak panas.. kan kita ni risau, kalau anak2 nak masak telo pun tak kasi.. sbb takot kena minyak panas.. takot tak tutup api dapor.. bahaya kan.. teknik ni mmg mudah dan tak bahaya..
cube lahhhh >> ala2 budak kecik dlm iklan eco pack softlan <<
ooo gini rupanya...mg tak pernah tgk lagi iklan...boleh la try nanti...serious makin senang sekarang nak masak....malas rajin je kan..isu tak reti masak dh tak relevant
ReplyDeletesenang je....memang ayam tu masak la ye....ok la tu...agak2 kalau gas habis, blh la guna cara ni....hehe....
ReplyDeletewow senang,sedap dan sihat........mmg nampak menyelerakan la. Thanks nani sebab sudi kongsi cara masak.
ReplyDeletepernah tgk iklan ni, tapi x pernah try buat lagi.. !
ReplyDeleteSalam nani..
ReplyDeleteKiranya masak sekali dalam beras yer..cuma letak dalam plastik gitu...mmg senang nampaknya...leh beli byk2 simpan kan...tp kena tunggu balik dllah..hehe
nie dok mikir2 nie yg ari tuh gie check up kan..next check up dia bg lagi sbln lak..2 minggu sblm beranak..patutnya kena lagi kerap lah kan dah nak msk 9 bln..mungkin misi tuh pemalas kot yer...
oooo.. senangnya ada cara mudah utk memasak.. yg penting boleh jimatkan gas kat rumah.. hehe..
ReplyDeletere: akak guna pisang berangan nani.. pisang raja tu akak buat goreng je aritu tp tak amik gambor.. hehe.. actually pisang yg berbisa tu pisang raja udang.. yg kulitnya warna merah.. itupun mitos belaka yg ada dlm cerita2 lagenda.. tak boleh percaya sgt.. akak pernah je mkn yg org masak dia masukkan dlm pulut dakap.. sedap & takde pula jadi apa2 yg tak elok.. mgkin ada org yg badan tak tahan kotla tak boleh mkn.. tp bagi akak & anak2 semua boleh... pisang raja yg akak bwk blk dr kg tu sesuai dimsk apa je goreng, pengat & buat kuih pun boleh.. pisang raja antara pisang yg paling sedap sebab tu diberi nama pisang raja.. hehehe...
TQ klik2 tu ye.. nnt akak klik yours juga... tp diam2 tau.. nnt dorang tau rahsia kita.. hehe..
nak try jugak lah ni. keliur sudah huhuhuhu
ReplyDeleteTerbaik!!!
ReplyDeleteSaya akan cuba masak!
Sebab wife saya akan bersalin bulan puasa ni..haha
gud idea.nak tiru juga masak camni
ReplyDeleteKak
ReplyDeletePlastik tu die kasik skali ke cane?
Nasi masak ok x?
Masa letak air mcm byk ruang tp lepas dh masak kan air nasi tu kering kan..
Ada ruang lagi ek utk ayam tu?
eh,bestnya...dari hari tu teringin nak buat...tp bila g pasaraya tak pulak ingat nk beli !
ReplyDeletelah..boleh erkk buat gini..selama ni duk guna masak ats api juger...t leh try lah..tq share...mudah..sekali masak nasi..sekali siap lauk...sempoi!
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletenampak sedap dan mudah ja kan..jimat masa.
senangnya..memang bole buat stok kat rumah...no idea nak masak kita guna cara ni...
ReplyDeleteari tu saya pun ada beli majalah dapat sample ayam kichap nie,nak ikut takut cam tak jadi jeh...tapi awak dah buat nie dah terbukti sodap lehlah saya cuba lak nanti.....
ReplyDeleteassalam nani
ReplyDeleteinfo bagus ni he heee tqqqq
akak tak penah try lg
wahhh...mmg magic..
ReplyDeletebleh try ni...hehe..
wow.... sepantas gwiyomi!
ReplyDeletekalau boleh kita memang nak senangjerkan nani..
ReplyDeleteapapuan kalau sedap bolehjer dicuba..
baru nak kata kat Nani...kentang tu empuk ke tapi Nani dah jawab hehehe..kalau takmo kuah banyak boleh kurangkan air tu agaknya ya...
ReplyDeleteidak ke bahaya guna plastik tu? macam ketupat segera yer, br smalam sy tgk kt pasaraya, tk brani nk beli pasal pkai plastik tu...hehehe tp tringin juga nk cuba
ReplyDeleteaiseh..kakak dee aritu nak bagi..banyak dia dapat magic meal ni..dee pulak x amik..malam ni nak gi amik lah...hihihi..
ReplyDeletetetibe je rasa lapar balik..owh tidak...
ReplyDeleteowhh..main perap gini je..sungguh2 mudah.... blh beli gak lps ni
ReplyDeletepertama kali tau....wah bagus jugakkan Jas....cepat...sama masakk ngan nasi
ReplyDeletemacam sedap. haritu nak beli, tapi takut macam pelik je kot takut tak masak ke ayam tu sebab masuk dlm rice cooker sekali en
ReplyDeleteoh interesting je nampakk !! belum pernah try..harus mencuba ni
ReplyDeleteNaniiiiiiiiii...bila tgk n3 ko msk ayam guna paste ayak kicap berempah maggie meals tu...trgoda youuuu!.Aritu g soping,rempat sepaket (^_^)
ReplyDelete