Assalamualaikum....
How's ur weekend? best tak?
STOP dulu citer pasal Telok Senangin... ni nak tempek pics TOMYAM yang aku wat on saturday... huhu... ape kelas kan tom yam je pun.. tu pun nak bising sekampung.. haha
Tapi kalau korang nak tahu, aku ni amat2 jarang wat tomyam tau..
Kalau nak kira tomyam setahun sekali pun payah nak wat.. bukan apa,
tak bape nak dapat sambutan tu... kalau makan kat kedai tomyam lak, wajib menu tomyam weOls oder..
Alkisahnya saturday, adik aku yang no.3 tu datang dari kampung.. terkejut tergempaq dok depan rumah tu.. sib baik weOls ada rumah.. kalau takde kan.. huhu sendiri mau tau ler ye.. hihihi ..Actually weOls ada planning nak balik kg with my sister yg dok KL ni malam sabtu tu.. sib baik planning tak jadi.. kalau tidak nangis tak berlagu dia depan pintu umah kan..
Ok.. nak tengok tomyam yang aku buat.. namanya tomyam campur..
semua ada, udang lipan, sotong, ayam.. all in one..
amacam? ada yang terguda tak?
kasi zoom in sket..
Ini dia adik aku yg no.3, skrg tengah pregnant 2 months... mudah2an dia selamat dan sihat
sampai melahirkan baby nanti ye.. :)
Haikal and Fiyya di samping mak ude dan anak2nya.. :) adam and mia..
Mia and Fiyya...
Mak ude with fiyya..
Adam and mia agaian.. :)
Suka tengok fiyya ngan mak ude, dua2 tembam.. :) kan..
It's me and mia...
Hari ni sure banyak keje atas meja kan..
So hari ni juga lah nak set macam2 dlm pale otak..
Selamat menjalankan tugas untuk semua..
TATA... JUMPA LAGI..
saya pun jarang masak tomyam sebab macam tak jadi je..tapi anak-anak suka tomyam hahaha
ReplyDeleteha.. tau tak per.. kalau kita wat ade je kurangnya..
Deletekalau order kat kedai, nak yang tip top tomyam plak tu..
lebih kurang je...kalau nak kata adik beradik pun boleh sepupu sepupu tu...tomyam mmg antara feveret..kalau kedai x sah tak order...mkn nasi goreng pun mesti nak order tomyam..cuma menarik ada udang lipan..dulu dk penang ada la housemate suka beli..berlonggok2...dlm rm3-5 je masa tu..tapi sy tak reti mkn..sekarang kat kemaman ni mak aih..mahal btul udang ni..
ReplyDeletehaa.. sama.. kat kg hari tu nani beli rm2 je sekilo.. tapi kalau kat KL mau rm7 sekilo.. kadang2 sampai rm10 tau.. mahaiiii.. nak makan puas2 beli kat kg.. itu pun kalau kena musim ler..
DeleteSalam nani...sedap nya tomyam ngan udang dok berlingkar tuh..hiii telan air liur jgk..makyong pun jrg buat tomyam skrang sbb paste sudah abess..kena import gitu lagi...
ReplyDeleteMakin sheta gitu fiyya kan..tembam ala2 makciknya..heheheh
ya la kan.. makyong sama la kita.. nak wat nak kena ada paste gak.. kadang2 bila shopping kat rak rempah ratus tu.. semua capai.. nak buat entah bila.. ni dah kira tetiba ada paste lah.. terus wat je..
Deletetomyam.. lama tak masak.. kiki..
ReplyDeletebetul2.. ni tak tau bila lagi nak masak tomyam.. kikiki
DeleteSaya ngaku, xpenah buat tomyam huhu!
ReplyDeleteTakde sape suka
huhuhu nad.. tu la kan.. akak ni boleh tahan ler sbb penah wat.. :D kan kan..
DeleteFiyya ni baguslah tak nak buang scarf dia. Anak kakak dulu kalau ada apa pun atas kepala cepat aje dia buang. Pandai bergaya Fiyya ni..
ReplyDeletekakzakie... fiyya lom pandai capai pale.. skrg ni perkembangan dia.. dia pandai capai baju dia sendiri.. dah pandai nak tarik2 tu.. cute je.. :) besar sket kot nanti dia pandai capai yg atas pale dia lak.. hehehe
Deletewah...festaim tgk tomyam ada udang ketak...
ReplyDeletefeveret saya tu udang ketak tu...
aah... sesetangah org panggil udang ketak..
Deletememang sedap gak letak dlm tomyam, kuah dia jadi manis je.. :D
Dah bertahun dah tak buat tomyam.. tomyam kedai je... apa rasa udang lipan tu.. tak pernah makan spesis ni...
ReplyDeletehaaa, sama la.. ni kali pertama lepas beberapa tahun.. mmg jarang sangat wat pun.. udang lipan tu sedap.. rasa cam isi ketam pun ada.. :D
Deletekalau masak tom yam kat umah, macam2 isi dalamnya semua nak letak...
ReplyDeletefiyya..comelnya dia
betul tu.. kat umah macam2 boleh letak.. tapi biasa kita masak kuantiti banyak ni rasa kurang ummphhhh.. kan..
Deletewow! udang lipan, dlu slalu goreng, sedap gak
ReplyDeletebiasa saya wat masak lemak cili api.. kali ni je baru goreng and salut cili..
Deletekemain sedap tomyam nyer tu terliur...
ReplyDeleteheheh.. :) mekasih..
Deletesedap tgk..cme besh je tgk udg lipan tu..
ReplyDeleteaah.. yui...
Deleteudang lipan sini pulak susah cari..
import dari kampung hari tu.. :D
KA mmg suka buat tomyam satu mudah, dua sedap, tiga sebab semua minat hehehe
ReplyDeletebestnye kalau ramai peminat tomyam dlm umah kan.. :D
DeleteTomyam masak simple atau perlbagai bahan tetap sedap asal ada bahan asas dia kan. Saya suka tomyam putih yang kedai jual. kalo buat sendiri ada je yang tak kene kat tekak ni....hehe. :)
ReplyDeletehehehe. saya pun suka tomyam kedai wat gak..
Deletesbb lagi terangkat.. banyak paste kot dia guna.. yg ni mcm kurang je.. isi yg lebih.. :D
Sedapnya tomyam..
ReplyDeleteMuka mak ude ada iras2 muka fiyya sikit :D
heheh.. ye ke... sama ke? means sama ngan muka mak dia la.. kan.. heheheh
Deleteudang lipan tu org panggil "satak"...sedap tau .masak kam heong...hehehe.
ReplyDeleteterliur tgk tomyam.eca pun sama,kalau gi kedai makan,order tomyam ne wajib.makan sorg.hahaha..klu kt ruma,tomyam segera ada :P
festime nani dengar nama satak tu..
Deletetapi pernah dengar kamheong, sejenis makanan chinese style kan.. sedappp.. :)
bru terasa nk mkn tomyam sekli singgah sini..meleleh air liur....
ReplyDeleteudang lipan lg tu
bru terasa nk mkn tomyam sekli singgah sini..meleleh air liur....
ReplyDeleteudang lipan lg tu