Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Thursday, April 11, 2013

Cheese Tart Ole-ole utk kampung..

Assalamualaikum...


Sebelum ada sesapa yang muntah ijo tengok gambar zoo.. aku nak selitkan gambar lain dulu...
nanti lepas ni aku apdet balik citer dan gambar balik kg yg lain... 


Ni day before nak balik kampung... alkisahnya hari khamis lepas punya citer..
Nak balik kg kan hari jumaat, jadi persiapan nak membaking segala nya hari khamis lah..
Lagi pun hari jumaat tu aku keje.. sepatutnya keje full day, tapi terkinja2 hati nak balik.. 
So terus aku amik half day.. sbb tu jumaat lepas aku tak apdet blog, nak cepat punya pasal..
Kena siapkan keje2 tender supaya senang bos nak follow up.. hahaha.. preparing before kena petir..


Citer camni, adik aku ada 4 org.. 2 laki n 2 pompuan... 3 dah kawin, sorang yg bongsu lelaki blom kawin, dan adik yang ke 3 dari 4 org tu lah (perempuan) mengidam nak makan cheese tart... nak makan puas2 katanya, so dah aku nak balik kg tu.. buat lah kat dia skali... and di jadikan citer lagi, kakak aku ada 2, sorang kat kg and sorang lagi yg sulong kat KL ni.. (yg selalu dtg umah aku)... dia pun mengandung gak skrg.. ujong bulan 5 insyaALLAH akan kuar babynya... mintak2 di permudahkan segala urusannya ya.. then aku pun buat khas utk kakak sulong aku skali lah..


cheese tart tu dapat 50 bijik.. aku simpan utk stock sendiri dlm 15 bijik.. yang selebihnya semua bawa balik kg.. :) 


Cheese tart dlm dulang sblm masuk oven.. 




Kasi closed up sket.. amacam? ada yang nak tempah tak? hahaha




Ni dah siap bakor.. dah masuk dlm bekas.. 8 biji 1 bekas..




Kasi closed up lagi... hahahahahahah




Okeh.. dah siap pek.. simpan dlm peti sejuk dulu... 
Opssss... cheese tart ni tak letak inti, so totally cheese belaka.. :)




And aku ada buat kek butter, dah ada beli extra butter.. terus wat sebijik kek butter almond..
alhamdullillah.. jadi walaupun sedikit lembab sbb terlebih butternye.. :) 


Semua aku bawa balik kampung.. kasi mak, mak mertua, kakak sulong yg pegnen 8 bulan dan adik aku yg pegnen 2 bulan... kasi makan puas2.. kan.. 


Dah.. citer panjang ape lagi... kan.. petang ni nak gi cucuk fiyya yang ke 3 bulan... 
hari ni fiyya genap 100 hari.. :) alhamdullillah.. fiyya sihat dan baru baik demam.. ni dah nak cucuk lagi  mintak2 tak demam lah ye.. :)

28 comments:

  1. Salam nani...sedapnya cheese tart tuh..aaahhh menggoda orng yg baru blajar nak posa..tolong...selalu nani pakai cheese brand apa yer? patut letak resepi nie...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam ummu, puasa hari pertama ye hari ni? hehehe.. sabar.. nani dah lupa cheese tu brand apa, dia pek macam bantal pelok.. ikat hujung2 tu.. lupa la.. nanti nani bagi tau ye..

      Delete
  2. Wahhh...comel2nya Cheese Tart tu...

    Akak hanya tahu makan tak tau nak buat. Nnati bolehlah share resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti saya share resepi.. ada balance cheese lagi.. nak wat round 2 utk makan2 kat umah lak..

      Delete
  3. Hi Jassnani, I was at Kak Rose's pondok, nak check out noticed your very nice callsign and busybody over.
    Wow! I suka your these cheese tarts ole ole. They are really beautiful....nice texture too.
    I tengok these tarts da tau you ada black belt in cake baking. Ada lagi? Ha ha.
    Have a nice day, and keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank mr lee, come and visit me again ya.. :)
      my sibling all very like this cheese tart as a ole-ole.. next time they said want again.. :D

      Delete
  4. lama giler tk mkn cheese tart

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. sila la jamu.. m.a.t.a sbb dah abis pun

      Delete
  5. akak tak pernah hayat lagi wat cheese tart.. kesian kat acuan tart dah lama dia menganggur.. hhihihihii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke kak.. tapi akak rajin wat benda lain kan.. :) sian acuan tu kak.. jadi pengganggur tanam anggur..

      Delete
  6. sedapnya..fav dee tu cheese tart..berapa mau jual? hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai orang suka cheese tart kan.. :D hihi..
      mau beli ka? hahaha

      Delete
  7. kak, cheese tart tu ada lagi tak...minta seketul dua... Lol

    ReplyDelete
  8. kak, sy pun ada entri cheese tart jugak...tp beli punye..tp x update lagi...hehe...

    akak punye nmpk sedap...ada jual kaa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok ok.. nanti tempek ye aanie.. cheese tart mmg sedap kan.. :D

      Delete
    2. agak2 buat bisnes ada orang nak beli tak?

      Delete
  9. wah meriah lah family nanti akan hadir orang baru lagi...best kan dpt mengandung dlm masa yg terdekat...sukanya nak mcm tu tapi semua ketentuanNya...:D
    btw..kek-kek tu nampak yummy..basah..sy suka kek mcm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. sebelah MIL/FIL pun akan ada sorang ujong bulan 5 ni.. belah mak/abah pulak 2 org skali tahun ni.. huhu.. semua seangkatan ngan fiyya.. :D
      some people like moistly kan..

      Delete
  10. Replies
    1. hehehe.. no komen.. :P kang org kata masuk bakul angkat sendiri lak kan.. :D

      Delete
  11. Tergoda tgk cheese tart tu...sedapnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. fiza.. hehehe... aku terguda terkuciwa.. kan kan..

      Delete
  12. wah hebat tu... nampak sedap sgt !

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. boleh.. nanti saya shared.. dah lupa sebenarnya simpan kat mana.. :D

      Delete
  14. rajin.. rajin.. rajin.. tu jer akak nak cakap..
    memang boleh buat jualanni...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)