Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Friday, March 29, 2013

Pokok Cili Nadia ...


Assalamualaikum...


Bismillahirohmanirohim... 

Mula2 tempek gambar mama *vogue*..
gambar fresh u, sblm gi keje, mula2 waktu bersiap dah kasi fiyya tido... siap kasi candu lagi.. waktu nak keluar tu aku masuk bilik and kiss fiyya.. terus bOOOlat bijik mata fiyya.. cute sangat.. siap senyum lagi.. alolololo sian.. terus amik dokong and amik gambar dulu.. 


Ni lak gambar fiyya baru lepas mandi semalam.. balik umah pakat2 dah kul 7pm, bagi mandi siap semua amik gambar dulu, tersentel lidah fiyya bila soh senyum.. mata bOOOOlat lagi... geram skrg ngan fiyya.. rasa tak puas uli budak bOOOOlat ni.. hihhhsshh..




Ini lak gambar pokok cili, sebenarnya ada 12 pokok cili, benih dapat dari NADIA di blog Journey to Green Living.. thanks nadia... :) 
ni lah pokok cili yg kamu bagi hari tu, dah agak2 3 bulan dah tanam ni.. alhamdullillah.. sihat, nampak macam segar bugar.. kan kan... tapi kan dah 3 bulan ni belum berbunga lagi.. macam mana ek nadia nak bagi dia berbunga and mengeluarkan hasil... 

Pokok2 ni di tanam oleh anak no.2 nani, hakimi, dia yang rajin siram pokok2 ni.. siang malam dok intai dlm kotak ni and siap bercakap dengan pokok2 nya... and dia akan report kat nani, apa dah jadi ngan pokok ni hari-hari.. so for the festime lepas beranak ni, nani panjat 2 anak tangga kat koridor tu untuk tengok pokok cili yg anak nani tanam tu.. alhamdullillah.. subor.. 

siap amik gambar blink2 lampu hp ni smlm.. mesti org depan rumah tu pelik nape amik gambar kat dlm kotak ni malam2.. hehe







Ada sticket kuning kat belakang tu.. di tandakan oleh hakimi.. 






ok... itu je la kan... pokok2 cili yang subur ni.. esok nak cari baja.. thanks nadia.. bila dah berbuah nani nani tangkap gambar lagi ek.. 

21 comments:

  1. Replies
    1. anak no.2 yang tanam..
      dia rajin tengok jaga.. :D

      Delete
  2. Assalamualaikum nani...
    comel dan bolatnya fiyya...cam mak dai kan.heheh..rambut pun dah banyak daa tumbuh... cili tuh kan..rsnya bg sikit masa lagi..inshaallah mungkin berbuahlah kot..sib baik kimi rajin menjaga..:)..
    p/s smalam shopping carik baju mak baby lak..sebab pantang nanti jatuh pada musim yg lebih sejuk..kot menggigil jer mlm2 takder baju panjang2 ngan seluar pjg2..yg baby nyer dah siap..yg abg aidan dl pun sih elok lagi jgk...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam makyong..
      fiyya mmg dah boolat sangat.. alhamdullillah.. :)
      tapi rambut tu nipis je.. :P
      >> ooo cari baju utk dlm pantang ye..
      syok la nanti dok dlm pantang musim sejuk.. :)
      yake care ye..

      Delete
  3. pandai kimi ni bercucuk tanam....

    ReplyDelete
  4. amboiii.. geramnyer tgk fiyya... bulat betull....
    kejap je kan nani bila dah lepas pantang cepat je baby besar...

    rajin kimi menanam.... nampak mcm dah kena serang dek bena putih (aphids) dah daun bahagian bawah tu... nak kena spray racun tu kot nani.. tak pun.. kena rajin belek2 daunnya tu.. picit2 kasi mati itu bena.. baru pokok kita sihat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kak madiha.. :) 4.5kg dah tu..
      kimi suka ngan pokok2 ni kak.. dah mcm2 dia tanam.. idup mati camtu je la kak.. :D
      oooo kena guna racun ek.. ok ok..

      Delete
  5. Ada pokok cili nama saya, hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. nad..
      patut la pokok cili akak comel rupanya..
      nama nadia.. :)

      Delete
  6. Saya pagi2 jarang usik si kembar takut diorang bangun nagis nak ikut pi kerja...tapi sekarang si kakak rajin terjaga waktu saya bersiap. Dia cuma bangun tukar tempat tidur je...tak nangis nak ikut dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayang nak tinggal dia kniedaz...
      sblm pegi nk cium..
      haikal pun kena cium skali.. sbb dia bangun dia selalu tanya.. mama sayang haikal tak tadi.. then ada bekas lipstic tu.. dia hepi.. :)

      Delete
  7. fresh je nampak pokok tu..cumel je baby tu senyum :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah.. pokok tu baru 3 bulan je umur.. sama ngan fiyya si baby booolat tu.. :D

      Delete
  8. sedap kan gomol2 baby besar..rasa confident sikit..:D
    kalau sy dulu nak g keje lewat sokmo sbb ralik duk membelek anak..heheh

    pokok cili tu memang subur..pandai kimi jaga..mcm ummu ckp kne bg masa sikit..taruk baja organic..tahi ayam ke...
    kalau nak racun bena tu hati2 lah..jgn bg kimi buat sendiri...kesian awk kne memanjat tuk amik gambar pokok hehhehe..:D
    suka la tgk ada jugak yg hidup..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullillah nadia.. kimi boleh jaga..
      tapi tu la.. baja tahi ayam nak cari mana? baja isi ayam boleh.. :P wahahahaha.. tak pa.. kita cari kat nursery..
      >> kena panjat sket je.. sbb kita pun tak penah jenguk pokok ni since tolong tabur biji mula2 dulu je.. :) nanti kalau perkembangan baik.. kita apdet lagi.. ye..

      Delete
  9. sejuk tangan ye bole hidup pokok cili tu...salam kenal sis...baru berkesempatan ke blog ni hari ni..thanks sudi jenguk kite..salam kenal ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullillah.. sejuk tangan kimi.. maknye tak leh.. tanam semua mati je.. pokok kari yg senang idop pun leh mati gak.. aahahahaha.. :)

      Delete
  10. Orang kata, pokok cili ialah antara jenis tanaman yg senang nak dijaga...saya pun nak try la lepas ni tanam cili...senang, takyah gi kedai..:)

    Baby masa umur bawah setahun, mmg best digomol..hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. ni kira testing la kan.. tanam tengok hasilnya.. kalau tak banyak pun.. tak leh wat sambal belacan skali pun.. kita boh dlm megi pun ok lah cili tu nanti.. hehehehe..

      Delete
  11. amboi menanamler pulak yerk.. anak2 akakpun excited kalau kita ajar menanam pokokni.. nanti senangkan... boleh dapat hasilnyer..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)