Assalamualaikum...
Word Less Wednesday lah sangat kan.. aku tak kira.. nak cakap gak.. boleh gak kan? pagi ni Mr mama bawa haikal gi Spital Serdang.. ada appoitment dengan pediatric kat sana.. pasal asthma haikal.. rutin biasa la ni.. every 2 months mesti bawa dia gi spital follow-up punya.. :) tapi alhamdullillah.. sepanjang musim tengkujuh ni, haikal tak semput pun.. syukur sangat2..
And pagi ni aku kuar awal gak.. kul 8am mcm biasa.. tapi sebab nak tinggal Hakimi & Sakinah kat sekolah menengah.. hari ni suruh Sakinah temankan Hamiki wat registration untuk form 1 kat sekolah kakak dia tu.. nak cuti2 tak leh la kot.. sbb 29 ni aku nak gi check-up baby, lagi 6hb dec pun kena gi gak Spital kan.. so banyak plak urusan kuar masuk ofis nanti.. Jadinya kakak nye Sakinah volunteer boleh bawakan hakimi kan.. :)
Hmmmm .. nak wat citer tak bergambar.. tak best.. jadi aku tempek gambar bihun sup daging ni, mr mama wat.. for UR info kan.. every week rumah aku mesti wat sup punya.. and beside that mr mama akan celur bihun dan awas2nya skali.. sbb mr mama suka makan bihun sangat sekarang ni.. sepanjang aku pregnant kali ni.. every week ada bihun sup kat rumah ni.. kalau dulu2 fev mr mama ialah laksa penang tu.. tapi entah camne skrg bley bertukar ke bihun sup plak.. gamaknye pembawakan budak lah.. kot kot lah.. kan..
Ok.. saja nak tempek and kongsi sket citer bihun sup dan rutin hari ni.. keje macam biasa.. awal2 lagi sblm siap gi keje.. aku panaskan2 lauk utk tinggalkan kat anak2.. nanti tak payah diorang nak buka2 api dapor gas tu kan.. bahaya tau.. kadang2 budak2 ni suka lupa.. kita yang tua2 ni pun lupa gak kan kadang2nya..
BERINGAT SEBELUM KENA..!
(pesanan utk bersama.. )
Nota tumit :-
Resepi kulit karipap
(request from DEE)
>>1/2 kg Tepung gandum
>>2 senduk minyak masak (panaskan dulu atas api)- size senduk yg comel2 je.. bukan senduk yg besar2 ye.. :) pls take note.. coz kalau terlebih minyak, kang nak mengelim tu tak lekat plak.. to oily plak kan.. hmmm..
>> secubit garam
>> Air dari peti sejuk untuk menguli doh
Cara2nya:-
>> Tepung di masukkan dlm bekas (korek buat lubang di tengah2 supaya semasa menuang minyak panas, minyak tidak terkena di bahagian bekas/besen tu.
>> Masukkan garam secubit.. biar minyak di dlm tepung sejuk..
>> Guna tangan untuk merata2 kan minyak dengan tepung..
>> Tuang air sejuk dari peti ais sedikit demi sedikit, uli menjadi doh, sampai tak melekat tepung di bekas/besen tu..
>> Uli tidak memerlukan masa yang lama.. kerana teknik menguli ni di lakukan secepat2nya supaya tepung tidak mengeras bila terdedah dengan angin.
>> Teknik, kalau nak tahu doh dah menjadi, cuba lenyek2 kan tepung/doh itu dan tidak liat dan tidak keras atau terlalu lembik.
>> Siap untuk di gelek..
>> cubalah... (ala2 dalam iklan budak softlan pack tu)
Salam makyong...sehat hari ini..? heikal dah siap pegi check up yer.. wah 2 ong sek. men lah yer next yer..hhoho good...good..
ReplyDeletemeehon sup tuh nampak menggiurkan sekali..asyik dok teringin jugak tp mslh bhn yg tak cukup..sini takder fishball..fish cake semo tuh..taugeh pun kena buat sendiri..tuh yg kurang motivasi nak buat tu...
hari ini hari yg malas lunch makan lauk lebih semalam ngan telur rebus cicah kicap jerr...yuhuhuuhu..aidan tak habis makan.tak sedap gamaknya..huhuh
ummuaidan>>>
ReplyDeletewassalam makyeng... makyong cam biasa sihat sangat.. :) haikal abahnya bawakan.. tadi call diorang kat spital lagi.. tengah tunggu turn amik ubat.. alhamdullillah.. siap cepat.. abahnya nak pegi keje plak.. just kuar kejap je.. nak cuti tak leh.. kena standby kot2 nani mamanya ni nak bersalin or emergency kan.. :)
>> ooo sana banyak yg kurang ek.. fish ball wat sendiri lah.. fish cake ke.. taugeh pun kena tanam sendiri ye.. sib baik ada jual kacang ijau.. kan..
bihun sup memang best. lagi2 ada cili kicap. memang terangkat wooo
ReplyDeleteSalam Kak,
ReplyDeletewah sedapnya bihun sup tu. teringin nak buat la pulak..perghhh..
Lya Colours>>>
ReplyDeletebetul tu.. cili kicap yg buat best.. kan..
Umuyumi>>>
wassalam.. haa.. buat jangan tak buat ek.. :P ehehe
Hehe..nani nak bihun sup..nani buat..pos sini ek.. :D
ReplyDeletehitomi lavender>>>
ReplyDeleteok.. kasi alamat.. hantar posmen pat tau..
rezeki bby dlm kandungan..dapat pulak ayah yg rajin masak...sah2 lah nanti bila keluar tak akan ngences ...hihihi...
ReplyDeletetq bagi nota tumit....teruja nk buat..
Ucu Faridah>>>
ReplyDeletealhamdullillah.. sejak pregnant kali ni, makan je keje nani.. hahahaha.. dah jadi mak buntal dah ucu.. :)
Nota tumit tu... hehehe.. sama2 ucu.. :) cuba lah.. :P
makanan yg akak tepek kat sini selalu nampak sedap.....benciii....buat org terliur je...kekeke....
ReplyDeletekak,
ReplyDeletemmg letak resipi buat karipap ke bawah tu? ;)
kebetulan, saya pun baru lepas masak sup jugak ^_^
aanie>>>
ReplyDeleteuwaaaa.. bencik akak ke dik? balik umah citer kat mak ar.. toing toing toing!!
Nad @ MamaZN>>>
ReplyDeletetu la DEE mintak resepi smlm.. penambahan nota.. :P kuang kuang kuang..
wat sup? hantar sket.. nak lunch nanti..
aaa ada dah resipi kulit karipap...heehehe TQ nani
ReplyDeletebab bihun sup tu..sy masa pregnant lalu mkn bihun sup sahaja..sup aja..lauk2 dlm sup takmo..especially ayam..mesti kuis ke tepi...mmg pembawakan budak pelik2
nadia rashid>>>
ReplyDeleteleh cuba wat kulit karipap tu nanti ye.. :)
>> oowhh macam2 peel org pegnen kan.. kadang2 ni pembawakan budak tak dapat kita nak jangka peel nye..
kami pulak kat sini jiran dok bagi bihun sup jugak. dah 2 kali tu. bagi pulak bukan sikit2... kenyang2 kami anak beranak makan sampai ke ptg...
ReplyDeleteIzan Ishak>>>
ReplyDeletewahhh.. best tul.. tak yah masak.. rezeki jangan di tolak.. :)
wah sedapnyaa! anak2 akak pun suka ngan menu cenggini.. sure tak tolak punya..kalau masak sampai ke titisan terakhir abis dihirus supnya tu.. kekeke...
ReplyDeletep/s: seronok bila menang hadiah GA kan? nani lagi rajin join mcm2 GA.. akak ni pilih2 mana yg sempat jer.. tp alhamdulillah.. dah byk kali gak menang.. mmg seronok.. tahniah menang minyak wangi tu...
MaDiHaA a.k.a Ratna>>>
ReplyDeletetul tu kak.. sup ni simple tapi sedap kan.. budak2 suka kalau makan ngan nasi.. all in one lagi pun.. semua kasi tarok dlm.. senang keje.. hua hua hua.. alasan org malas..
>> thanks akak.. minyak wangi tu wangi sangat.. :)
Kakak rasa rumah kakak pun sama cuma kadang tukar mee kuning, kadang nasi impit tapi sup tetap nak ada. Kena sambal kicap memang berpeluhlah makan:)
ReplyDeletekakzakie>>>
ReplyDeletesama la kita kak.. sup je kan.. lagi pun elok gak cuaca sejuk2 ni.. hirup sup.. :) khasiat semua dlm tu.. :)
bagus la sup...baik utk kesihatan he he dan sedap tu
ReplyDeletemama sara nur>>>
ReplyDeletebetul kan kak.. :)
kalau boleh hari2 nak masak sup, takut jemu pulak......
ReplyDeleteQhaifa Nur>>>
ReplyDeletepenggemar sup mmg mcm tu kan.. :) suka je hirup sup..
alamak....jadi lapar tgk bihun sup tu.....kene makan ni...hahahaha
ReplyDeleteRyn>>>
ReplyDeletewajib cari.. hari ni pasar malam kat sini.. hihihi.. tapi saya teringin laksa la plak..
Tangkap leleh tgk bihun sup ni, terus teringin nak makan :)
ReplyDeleteMyra Jay>>
ReplyDeletejemput2 makan.. gambar je ler.. ni last weekend punya..
bila zoom camtu sangat la teringin walau baru lepas lunch
ReplyDeleteSyiela>>>
ReplyDeletehehehe.. zoom lagi dekat.. :D
terus rasa nak buat jugak bihun sup weekend ni...huhu...
ReplyDeletealahai menggoda betul bihun sup tu.. suka gak dgn sup, tp kat kedah ni byk kue teow sup waktu lunch..mmg best la, kalo bleh hari hari nk makan..hehe..
ReplyDeletewahida>>>
ReplyDeletesila lah buat plak.. weekend ni harap2 rumah saya tak de sup dah.. :D hihihi
Mama Hanim>>>
kedah mmg suka koew teow sup ek.. :) best gak tu pekena, yg best sure makan hari2 punya kan..
huhuh sedap tul tgk mee hun sop petang2 nie .. dah laporrr huhu
ReplyDeletewahhh...dap tue....suka sgt bihun sup..dpt pulak bila meriahkn dgn bermcm2 binatang dn syr2annya...;))
ReplyDeleteAwak, yg saya perasan... masa pregnant ni saya sgt tak suka makan sup. Mungkin sbb bau rempah2 dan bawang putih kot. Tak tau le nape alergik dgn bawang putih plak. Padahal kalo tak pregnant, kemain suka letak byk2.
ReplyDeleteAlhamdulillah haikal dah takde semput. Baiknya kakak dia volunteer.
2 senduk minyak masak ek? Banyak jugak ye kalo utk 1/2 kilo tepung. Tak susah ke nak kelim nanti? Tak lemibik sgt ke?
ieda>>>
ReplyDeletepetang2 ni lapor je kan kak..
Asmah Yusof>>>
hihi.. meriah tu.. saja suka letak fish ball dan ayam skali.. :)
Lydsunshine>>>
ooo.. camtu plak ye.. tak suka bau bawang putih.. saya kalau wat sardin ke.. masak cuka ke, letak bawang putih sebutir2.. tak yah nak hiris2 nipis pun... hahaha..
aah.. alhamdullillah.. kakak nye kinah bertanggungjawab.. senang mama..
>> 2 senduk.. ikut size agak2 ler.. jangan ler senduk gulai tu.. senduk yg comel2 je.. :)
as salam
ReplyDeletememang mengiurkan lah bihun sup ni:)
wahh, mr. mama pulak yg mengidam niee.. ehhee
ReplyDeleteTihara>>>
ReplyDeleteWassalam,,,, leh la buat ye nanti.. :D
diana>>>
owhh.. mcm2 peel org ngandung kan....
Eiqa Almond>>>
tu la pasal.. dia pun ikut mengidam.. hehehe
thanks for the resepi sis..luv u lah :-*
ReplyDeleteinsyaallah dee cuba nanti...bihun sup tu pun buat air liur dee meleleh..adoilah...
Dee>>>
ReplyDeleteno problem lah.. nanti cuba bagi tau ye.. :)
bihun sup kalau nak cuba pun leh gak.. :)
Salam nani,bihun memang xpernah jemu dimakan.Tiap2 ari pun bleh layan.
ReplyDeletelya kalo mde y bsup ni..hari2 pon xpe
ReplyDeleteadeh, banyak pulak gambar makanan kat blog ni... terliur i... huhuhu sedapnya nampak bihun sup tu...
ReplyDeleteMr mama pun dpt tempias pembawakan baby ni.. Bab makan okla..jgn dia wek wek sudah.. Ada org somi yg wek2..dia ok je..
ReplyDelete