Assalamualaikum...
hari ni nak apdet pasal puding kastard jagung berkrim yang aku saja2 wat.. bila dah dapur tak berasap kan.. gatai je tangan nak masuk dapur.. semalam asben balik dari Kuala Pilah, outstation kat sana.. balik je Puchong dia bawa balik durian + rambutan seguni.. haaaa amik.. sampai je umah terus nampak asben dok kopek durian.. apa lagi, basuh tangan terus bersila makan la.. nak wat camne.. dah giler makan durian.. sib baik musim.. kan, makan la puas2, kalau tak musim nanti nak cari pun payah...
Bila dapur tak berasap ni, sesaja la, masuk dapur, buka kabinet nampak tepung kastard yg berperisa jagung.. tepung kastard ni wangi sangat... bila masakkan baunya punyalah wangi, entah brand apa, tak ingat dah.. beli ni pun saja2 test sbb 1st time nampak tepung kastard yg ada perasa lain.. so masuk air dalam periuk, godek2 ngan gula, masuk tepung kastard kacau sampai warna kuning kejernihan tu.. siap! tuang dalam mangkok, biar sejuk lepas tu dah sejuk baru masuk dalam peti sejuk.. aku biar semalaman sebab memasing dah kenyang kan..
Pagi tadi baru teringat ada puding dlm mangkok, terus aku tuang dlm pinggan, curah susu cair dan taburkan kismis dan ceri atas tu.. sangat lah sedap.. tak caye cubalah wat..
Resepinya:-
>>> 2 cawan air
>>> 4 sudu besar tepung kastard perisa jagung
>>> 4 sudu besar gula pasir
>>> susu cair secukupnya
>>> buah2an campur atau kismis
Cara2nya:-
>>> Masukkan air dalam periuk dan masukkan gula, kacau
>>> Bila gula dah hancur, masukkan tepung kastard
>>> Kacau sampai berkilat, pekat dan kuning kejernihan
>>> Siap! tuang dalam mangkok atau acuan yg di sukai
>>> Sejukkan dalam peti sejuk
>>> Dah sejuk tuang atas pinggan dah boleh la di hias dan di
tuangkan susu cair.. sedia untuk di makan..
Naniiiii...cam janji2 n3 kita...sama tapi tak serupa...akak buat puding kastard tak dak jagung...tapi berkuah jugak...jom kita tuka suka sama suka....:)
ReplyDeleteCik Cek>>>
ReplyDeleteaah.. tu la cakap, mcm berjanji, tapi nani punya tak la lawa sangat.. ehehe besar2 kedabak plak tu, okey, kita tukar sama2 suka ye.. :) leh sama2 rasa..
lembut, lemak manis.....mmg sedap aja bila dpt masuk mulut ni jass
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDeletetapi kita x suka puding kastard..tah kenapa..jakun kan...
tapi beria nk buat pastu xde org nk mkn..hahaha
Aslmkum Nani.Alhamdullilah akak sihat.
ReplyDeletekalau puding berkuah gini mmg sedap ...tambah2 mkn sejuk . nengok kat bawah tu berderet resepi letak durian.....tumpang jamu mata.
re; kuih siput mmg sedap nguyahkan...tak sedar boleh licin sebalang...
Ida, Japan>>>
ReplyDeleteaah.. mmg sedap je masuk mulut ida..
ekinashikin>>>
ye ke tak makan? eh rugi rugi..
Mamasya>>>
waalaikumsalam..
aah.. mmg sedap kak.. yg berkuah ni lagi berkrim..
pg2 ko dh mkn puding kak? amboi2
ReplyDeletenorhidana>>>
ReplyDeleteaah dik, buatnya malam.. makan secelik2 bijik mato.. hahahaha
kak nani! my faveret too! suka sgt kastad2 ni tau. sedap kan! :D
ReplyDeleteAsmara>>>
ReplyDeleteiyer ke? akak baru je test power, selalu wat kuah tenggelam sampai tak nampak kastard.. ni buat kuah kedekut2 sket.. ehehehe.. mmg sedap,, nyum nyum...
Everygreen pudding yang tak pernah jemu.
ReplyDeleteada yer tepung kastrd perasa jagung..
ReplyDeletemungkin boleh dicari lepas ni..
Paty's Kitchen>>>
ReplyDeleteyess, tak pernah jemu pun.. ;)
kakyong>>>
aah, 1st time jumpa gak.. tu pun sbb tertarik dgn packaging nya, menarik..