Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Monday, November 28, 2011

Pavlova oOOo Pavlova.. :)

 Assalamualaikum... 

Pejam celik, pejam celik, jap je dah nak keje esok, tak puas kan cuti 3 hari.. rasa cam nak cuti 4 hari, 5 hari, ke sebulan ke.. ngeh3.. nak cuti lama2 tak bleh, lumrah suri bekerja camni lah.. kalau ada cuti public holiday boleh la extra2 nak amik.. kalau cuti tahun tu kena pekin2 cuti sbb nak kena contra betul2 bila time nak amik.. betul kan.. ?

Ni 1st pavlova, teringin sangat nak makan pavlova ni, dah lama dah.. sejak tengok dalam blog Lemon Grass tak lama dulu.. sedap sangat bila dia tulis kata anak bongsunya suka sangat makan pavlova ni, sampai bila besday dia nanti pun dia request pilih pavlova daripada kek.. hmmmm sampai camtu kan, sure sedap sangat. so terus print resepi kak LG, simpan2 tapi skrg baru sampai seru buat.. memang sedap, senang je nak wat, teknik2nya pun mudah sesangat.. :) 




yang gambar kat atas ni.. pavlova baru masuk oven,, yang bahagian kanan nya pulak dah siap kuar dari oven, dan dah siap deco.. 





 aku pilih untuk letak buah manggo dan sour plum kat atas pavlova tu.. memandangkan 2 jenis buah ni yang ada stok dalam peti sejuk.. so habiskan stok lah.. :) 




 Ni lak dah potong, tapi lom makan, suka tengok warna di dalam yang putih melepak tu, mmg lembut gak kat bahagian dalam tu.. nyum nyum.. tak sabar nak test time ni.. hehehe..




 nyum nyum.. nak masuk mulut dah ni.. hehe.. dapppnyer.. 





yang ni dah kurang sepotong.. sebab dah makan.. hehe.. sedap, lembut, crispy bahagian luar dan lembut di dalamnya.. ni pun agak manis gak, itu pun setelah kurangkan sukatan gula.. 
memang sesuai lah wat desert kan.. makan sebagai pemanis mulut.. :) lenkali nak wat lagi, sebab senang je nak wat ni.. hehe.. thanks kak min sbb bagi resepi terus kat blog tu.. tak sia2.. sbb ramai bleh follow.. :)

12 comments:

  1. Telan air liur tengok pavlova ni.. :D

    ReplyDelete
  2. emmm telan air liur je tengok pavlova ni...ta sabar nak cuba gak...

    ReplyDelete
  3. Hehehe...clap clap clap. Dah berjaya buat pavlova :-).
    Memang senang sgt2 buatnya kan. Cuma kena make sure putih telur tu kena pukul sampai betul2 keras or else tak jadi.
    Lepas ni bolehlah Nani buat bisnes pavlova :-).

    ReplyDelete
  4. Zefa Norasmara>>>
    hehe... try la, senang je wat.. :)



    Rahel>>>
    hehe.. sedap tapi agak manis, try la, kurangkan gula ya,, :)



    Lemongrass>>>
    hehehe.. mekasih,,, sbb tengok LG wat lah yang berkobar2 nak cuba wat gak.. sedapppp,, :)

    ReplyDelete
  5. Salam ziarah,

    Telan air liut Kak Ros...Emmmmm....

    ReplyDelete
  6. share le resepi..nak gak tahu betul ke mudah..

    kakyong ni kalo part2 baking2 ni selalu fail..

    jom join segmen
    http://www.kakyong.com/2011/11/segmen-rerama-berterbangan-dec-2011.html

    ReplyDelete
  7. salam Nani..apa kabar?lama xyinggah kat sini.bzzzzzzzz(entah apa dibzkn pon xtau ler..hihi)
    Wah!macam2 menu dah ditempek kat sini.Nak kena bawak mangkuk tingkat la sbb byk yg atie nak tapau..pavlova,kek karamel,sambal tumis petai,cream puff...ada lg tak?

    ReplyDelete
  8. Ros>>>
    heheh.. :)



    Kak Yong>>>
    ok.. nanti nani apdet resepi ye.. insyaALLAH.. :)

    ReplyDelete
  9. Azatie>>>
    hehehe.. mane ada dah.. semua dah jadi baja, nak wat camne tu?
    aah, sekarang ni kan anak2 cuti sekolah, memang ler bizi kan.. macam2 nak kena tambah keje.. ape pun seronok bila rumah jadi meriah.. betul tak?

    ReplyDelete
  10. Salam Maal Hijrah tuk Nani n family....
    Lamanya tak jenjlan kesini...tq ya singgah umah kak cek bertanya kabo..alhamdulillah sihat..cuma biasala bila virus M melanda...buat apa pun tak boleh..he he...
    Wah! ada pavlova...dah lama teringin nak buat...tgk ramai dah kengkawan blogger yang buat..ntah bila turn kak cek pulak nak sampai...tak pun nak mintak sikit kat Nani dululah...nak rasa...nak rasa..he he...boleh kan Nani... :D

    ReplyDelete
  11. ish ko nih kak... camne nk membuat nyer menatang pavlova tuh ...cam mengiurkan je...tak penah lak den memakan nyer

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)