Assalamualaikum...
Semalam petang, selesai semua keje rumah, dok sesaja tu, teringat lak nak makan lagi kek karamel.. so apa lagi.. jadi lah kek karamel yang ke-3 hasil dari dapurku.. ;))
Kek karamel yang ke-3 sebelum di steam bath kan..
Dah sejuk, terus terbalikkan, potong.. nahh.. siap dah tinggal hampir separuh, Que menunggu nak makan kek karamel ni..
Nyummyy, dah siap potong, sebelum makan, posink dulu kek karamel ni.. hehe..
Nak suap dah ni.. nyum nyum... dapnyer.. puji hasil kerja sendiri.. sape lagi nak puji kan.. tapi kek ni memang sedap, sekejap je kalau wat dah nak abis.. sebekas tu kira sehari dah boleh abis.. mmmm mendapat sambutan dalam rumah ni, sebab kek ni tak manis, yang membuatkan manis kek ni karamelnya kat atas kek tu, tu yg sedap tu, bukan lah manis melampau macam sesetangah kek kan.. tak boleh tambah kalau makan sepotong dua tu..
Resepi kek karamel pelangi:-
ambil dari blog kak ita (masam manis) + e-na Lovely kicthen..
Gula Hangus
2 sudu besar gula pasir
Sediakan loyang 8 inc.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan
Bahan Karemel
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )
Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.
Merinque
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2
Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2
Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.
Letakkan pewarna yang anda sukai.
Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.
Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.
Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.
Gunakan api bawah sahaja.
Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.
aduh.. kakyong masih fail bab nak pukul putih telur sampai kembang & tak jatuh bila diterbalik kan bekas tu....
ReplyDeletekalo kek yang simple2 tu boleh la kakyong buat.. itu pun selalu jd bantat... hahahha. memang bukan tangan buat kek nih..
jom join segmen
http://www.kakyong.com/2011/11/segmen-rerama-berterbangan-dec-2011.html
salam Jassnani..
ReplyDeletewah..rajin betui buat kek karamel...Rahel cam nak buat jugak tapi blm sampai seru lagi...cantek kek tu..
Cayalah! Ibu Yusuf tumpang tgk ye.. sambil bertanya dlm hati, bilalah aku nak try ni.. keke..
ReplyDeleteKakyong>>>
ReplyDeleteoo bab pukul telo putih tu, kena betul2 tak kena air sikit pun kat wisk tu.. kena lap betul2.. and telo putih tu tak de sikit pun telo kuning.. and pukul ni tak lama.. kejap je.. within 5 minit dah leh jadi adunan yg kita nak.. :) cuba lah lagi ye.. :)
Rahel>>>
hehe.. teringin je tekak ni nak makan, terus buat.. tapi next time nak wat tebal skit karamelnya.. :)
Zefa NorAsmara>>>
hehehe.. :) jangan tak caye.. :) ehehe.. :P try lah,, 1st time susah sket, tapi dah tau buat senang je rasa.. :) hihihi
rasa nak berkek karamel lagi la, kita pun dah 2x buat dlm masa sebulan. hehe..
ReplyDeleteAsmara>>>
ReplyDeletehehehe.. tu la pasal, bila kekadang tu teringat je nak makan kan.. :)
cun la kek tu sis...bdk2 mmg suka kek ni kan...salam maal hijrah moga sihat dan bahagia selalu...
ReplyDeleteDAH LAMA DAPAT RESEPI KEK NI, TP SAYANG TAK CUBA LAGI SEBAB MASIH BELUM ADA MOOD RAJIN
ReplyDeleteKESIAN ANAK ANAK MASIH MENANTI MOOD RAJIN IBU
E-na Lovely Kitchen>>>
ReplyDeleteheheh.. mekasih e-na.. :)
Kasihibu>>>
ye ke.. buat lah, gerenti nak lagi and lagi.. hihihi