Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Wednesday, February 16, 2011

Tapai Pulut ke Kuih Keria?

Tapai Pulut.. (Gambar Hiasan)



Assalamualaikum....
selamat pagi rabu.... :) selamat bekerja untuk semua..


sebenarnya hari ni nak tempek gambar kuih keria aku
wat semalam... tapi godek2 dalam phone camera tu, tak
jumpa lak.. terdelete ke? aduhhhhh sayang sangat..
dah ler aku jarang2 wat kuih keria ni.. kira ni 1st time
dalam 10 tahun ni.. ekekeke.... betul... dulu aku pernah
wat keria, guna ubi kentang, tu pun dah 10 tahun lepas..
memang lama sangat.. sebenarnya tak de sangat
peminatnya.. tu yg lama2 skali baru ingat nak wat...


Semalam wat keria guna ubi keledek kuning.. beli
dari jumaat minggu lepas lagi.. tapi malas nak wat time
cuti sabtu & ahad tu... sebab merayap ler.. ehehe.. balik
rumah dah penat.. malasssss giler wooo....
Takot gak kalau2 ubi tu dah masuk angin kan.. tak sedap
lak nanti.. tu yg semalam tak de kemana2.. cuma
layan citer2 di hari maulidur rasul kat rumah.. so dapat
la curik time wat kuih keria tu... alhamdullillah.. walaupun
hanya 10 biji je kuih keria yg aku wat.. size lak kecil2 je..
tak nak wat besar2 kedabak cam org jual 3 ketul singgit tu..
so laku la gak.. kejap je dah abis.. cuma time aku salut
gula kat donat tu.. cam tak jadi berketul2 gula tu..
bila dah gaul dalam kuali sampai dia bertali2 tu.. aku
tutup terus api.. and gaul2 lagi.. AtiE kata gaul lagi sampai
kering.. aku gaul tak kering2.. hehehe.. terus tutup api.. 
and angkat keria2 tu.. dia jadi cam berkilatttttt tu salutan
gula tu.. ehehehe.. tapi rasa dah ade.. cuma rupa tu je..
still tak puas hati.. camne tu  AtiE ?


Tak per la atie.. kan.. lepas ni kalau wat lagi kena
ikut resepi betul2 kan... ni kira percubaan pertama kan..
kira orait lah tu.. cuma sayang.. gambar tak de.. kalau
ade gambar lagi kukuh la statement aku ni.. ekekekek..


Gambar tapai kat atas skali tu sebenarnya aku teringat
je.. pagi tadi singgah breakfast kat kedai kelantan ni..
ade tapai sepinggan2 dia letak atas meja.. tapi aku
kurenggg sket makan tapai ni.. kalau 50 biji yg hidang,
1 biji baru aku sental... kira bukan makanan feveret kan..
ehehe.. cuma sesekali sekala tu je nak rasa.. sebab bukan
selalu dapat makan tapai sebenarnya.. kan.. :)
Gambar tapai kat atas tu saja tempek. Tapai yang adik
aku wat time kenduri aqiqah raya haji lepas.. :)


Okeyyyyy.. wat keje dulu.. TATA

5 comments:

  1. wah!!!! i like tapai pulut. lagi sedap kalu letak dalam peti ais, makan sejuk2... ah sedap ah sedap!!!

    ReplyDelete
  2. NM02>>
    Memang betul.. kalau makan tapai sejuk2 tu lagi best.. :) uuummphhhh kaw kaw.. :)

    ReplyDelete
  3. as salam nani..bila keria dah bersalut ngan gula,ttp api & letak kuali kt tpt lain jgn atas dapur yg panas tuh!..klu dah berkilat tue,nani gaul2 lg sampai jadi kering!..mmg kan kering tp gaul lama sikit la...Tpkn atie rasa nani trlbh gula kot sbb buat 10 ketul kecik jer...klu nk cantik gula kt kuih keria...tgk keria tue byk mana pastu...nani blh agak2 la sukatan gula time nk masak gula tu.try again..hihi

    ReplyDelete
  4. Azatie>>>>
    yup..... nani memang tak pasti anggaran nak wat air gula tu.. mula2 memang nampak cam sket je.. boh air sket.. lepas tu nampak cam tak cukup.. boh air lagi.. past tu boh gula 2 sudu penuh tu.. gaul2 lagi.. memang nak nak sampai gula hangus.. tutup api tapi tak pindah kan kuali ke tunku lain.. tapi takot jadi bende lain.. terus angkat... cuma dia jadi berkilat.. tak berketul2 gula tu.. tu yg slet nye keria kali ni.. huhu.. tak per.. nanti nak wat lagi.. adunan senang.. cuma time gula tu tak lulus lagi..eheh

    ReplyDelete
  5. selamat mencuba yer...klu x lulus gak,meh!bg pengeras kt atie...nuntut ilmu kuih keria ngan atie....hikhik(**psst..sambil trguling2 gelak...)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)