1st thing... aku nak cakap yang pics aku kat bawah tu... sungguhhhhhhhh tak
cantekkkkkk... cam blur je pandangan kan... sebenarnya kuih tu sedap... kari
ayam tu pun sedappp... muahahahha.. oleh kerana di kaburi dengan pandangan
kabur tu... jadi cam tak sedappppp.... tapi kan.. mmg sedapppp... hahahahahaha
sebab aku wat 15 biji... abisssss.. clear on time.... hahahaha..... *sapa nak puji kan...
aku puji diri sendiri... boleh la.. sket2 kan.. hihihihi .....
sebenarnya pandangan kekaburan tu kan... di sebabkannnnnn.. hahahahaha..
aku gelak dulu.. sebab kan time aku snap pics tu mmg dah nampak blur.. tapi aku
cakap pasai apa amik gambar aku jadi cantek.. (masuk bakul lagi) tapi bila amik
gambar kuih and kari tu tak cantekkk... hukhukhuk....
aku dah perasan tak cantek.. tapi aku biarkan sebab aku ingat biasa... dah tu lepas
berbuka aku relaks2 tu... baru ingat.. yang aku tak lap lens dia... kahkahkahkah...
patut la jadi camtu... padahal aku bukan tak pernah alami pengalaman camtu sblm
ni.. pernah guna cam video aku tu.. gambar blur.. aleh2 sebab ade cap jari.. sampai
aku pi beli camera besarrrrr gedabak lain sebijik... hikhikhik... kerana tu melayang
RM1,500.00 aku kerana camera besar tu.. hihihi... alhamdulillah.. banyak camera
aku skrg..
Hmmmm.. dah tau punca nye pun nak wat ape kan.. kuih and kari dah dok dalam
perut... takkan nak wat X-Ray lak kan.. hahaha.. maka hari ni aku tempek gak
gambar makanan aku berbuka semalam.. iaitu:-
SAMOSA de A'Famosa de caprio
KARI AYAM KERISIK bersama tomato segar
Pasai apa nama SAMOSA aku canggih ala2 kota A'Famosa... tapi ade lak nama
de caprio.... hahahaha.. samosa aku kan.. ikut suka aku nak boh nama apa.. kann..
sebab inti tu aku wat senang bangett... sebab dah mmg terhad masa tuk masak ni..
jadi aku wat dengan cara paling ringkas tapi bermutu... hihi...
SAMOSA de A'Famosa de caprio
cara2nya:-
1 labu bawang besar di cincang halus
2 ulas bawang putih di cincang halus
sedikit serbuk lada hitam
3 biji kentang di cincang halus
3 biji telur
garam dan serbuk perasa
sedikit air jika perlu
kulit popiah tuk membalut
> Tumis bawang besar hingga perang, masukkan pula bawang putih tu,,, lepas tu
dah harum wangi semerbak nan suasana... masukkan pecahan telur satu persatu..
kacau hancur... masukkan serbuk lada hitam... dan kentang... kalau terlalu kering..
susah tuk kentang tu lembut.. jadi masukkan sedikit air.. masak hingga kentang
lembut.. and masukkan serbuk perasa... dan garam.. dah siap wat inti.. lepas tu leh
balut ngan kulit popiah.. cara2 nak balut samosa tu.. biar dia jadi 3 segi.. :)
selamat mencuba...
Kari Ayam Kerisik Bersama Tomato Segar...
* kari ayam wat cam biasa... cam mana dok selalu wat tu lah...
dah tu boh tomato segar sebagai hiasan kat atas.. dah siap.. kan.. :D
selamat mencuba.....
'
'
'
'
ha... semalam berbuka makan tu je.. ngan nasi panas.. and kuih samosa...
dah tu.. tak de la terbongkang cam buntal kan.. sebab makanan pun tak
banyak cam hari cuti.. kalau hari bekerja ni makan ape yang patut je..
nak wat sampingan2 ni mmg tak sempat langsunggggggg...
jadi hari ni dah tau menu nya... aku nak masak sambal sotong kering,
cucur roti, ayam goreng KFC, ngan sayur sup.. hmmm cukup la.. tuk
hari ni kan.. esok cuti.. baru leh wat ape yang mengidam...
SELAMAT BERPUASA dan SELAMAT BERHARI MINGGU... :)
Takpe gambor kaburrr asalkan sedap... yang penting habesss... hehehe.sedap samosa tue :D
ReplyDelete