Assalamualaikum...
Kembali ke hari isnin.. alhamdullillah... walaupun kebiasaannya org kata monday blues.. tapi aku okeh hari ni.. sebab esok cuti.. yesss.. Public Holiday untuk Sambutan Maulidur Rasul..
Citer sebelum memulakan tugas.. cam biasa.. apdet jap blog..
Ini adalah kali pertama aku beli ikan patin.. murah giler ikan patin kat KL ni.. sebab musababnya ialah patin bela.. so mmg murah sangat.. sekilo pun baru rm3.90 je.. kali ini untuk percubaan.. aku just beli yang kecil je.. kurus sangat ikan patin ni.. sekor just cost me about RM1.20.. so uOls bayangkan je lah bape besar ikan ni kan.. jadi lah.. sebab aku baru nak test.. belum penah beli ikan patin and masak sendiri camni..
Bila tengok Ikan patin ni.. teringat time mengandung fiyya 5 bulan.. iaitu tanggal 31 ogos tahun 2012, aku 1 family gi Pahang.. gara2 mengidamkan ikan patin lah.. teringin weh.. sampai ke pahang nak makan lunch tu.. weOls bertolak kul 8am.. sampai pahang kul 10am.. makan ikan patin ngan nasi putih.. perghhhh terangkat.. seketul patin kat sana cecah belasan ringgit.. tak per janji tercapai hajat mak buyong waktu tu.. kan..
Itu lah kali pertama aku makan ikan patin.. and masa berganti masa.. ini pulak sejarahnya.. aku masak patin sendiri.. alhamdullillah.. sikit pun tak terbuang.. semua makan.. cuma lepas ni tak tau bila tahun lak nak buatnya.. insyaALLAH bergantung pada permintaan lah kan..
Sekor patin tu semangkok ni je.. so mmg tak banyak.. buat khas utk makan malam.. :)
Resepinya:-
MASAK TEMPOYAK IKAN PATIN
Bahan2nya:-
Seekor ikan patin di siang dan di bersihkan ( di rendam dengan air asam jawa beberapa jam)
2 Ulas bawang putih (tumbuk halus)
1 Labu bawang besar size serdehana kecil (tumbuk halus)
2 Batang serai di titikkan..
2 Sudu besar tempoyak
1 Mangkok air putih
1 keping asam keping
Sedikit lada hitam biji
Garam & Aji secukup rasa
Cara2nya:-
Semua bahan di atas di masukkan ke dalam periuk.. kecuali ikan patin, garam dan aji.. masak atas api.. untuk kuningkan masukkan sedikit kunyit serbuk. biar menidih and masukkan ikan.. dan bila menidih lagi masukkan garam dan aji.. rasa dan kalau dah sedap tutup api.. hidangkan lah. :)
mohler cuba yer.. :)
Assalam nani..
ReplyDeleteesok baru yer maulidurrasul kat sana? selangor jer ker cuti? kat sini depa dah sambut dah hari nie..hehehe...
murahnya ikan patin kalau gitu harege nyer..mmg boleh beli byk2..kalau goreng kunyit pun rsnya sedap jugak kan..tp gulai tempoyak mmg no1 lah camaner pun...rindunya nak makan..:)
wassalam ummu...
Deleteaah.. sini esok baru sambutannya.. seluruh malaysia.. National..
ikan patin mmg murah giler.. tapi baru dok belajar susah gak nak beli banyak.. untuk yg belajar makan and nak sesuaikan bau dia tu.. hehehe.. >> ngade2 kan.. <<
Bestnyer..cfm sedap ni..;)
ReplyDeleteCuba la dulu Gee.. hehehe.. :)
Deletehaha saya pon tak monday blues ari ni :) okay je macam biasa hehe..
ReplyDeleteyup besok cuti kan !..
wahh dasyat jugak time nani mengidam yer,sampai ke pahang tu lunch hehe..
sy tak pernah makan ikan patin ni,but bila tengok pict gulai tempoyak ikan patin ni mcm teringin je nk mencubanya :)
Sedapnya tempoyak ikan patin... yummy!!
ReplyDeleteakak...izan kan tak pernah lagi seumur hidup ni makan ikan patin masak tempoyak. cam terliur je tgk yg akak masak tu...
ReplyDeleteKalau dah suka mesti semangkuk ni tak cukup ye Nani.
ReplyDeleteApa lagi sesekali jumpa..
adui! sedapppnya Kak.. sini susah nak cari ikan patin kak..tu yg jarang nak makan..tapi klu jumpa, mmg sy perabih..haha
ReplyDeletewahhh..
ReplyDeletesedapnya nmpk kak..
sy ni jarang mkn gulai tempoyak
wpon orang Perak..haha..
nnti nk buat lah..thks sharing kak jass
assalam nani
ReplyDeletefeberet ayah akak ni. selalu beli kat kedai makan dkt dgn penjara taiping tu
suka sgt dgn ikan ni
akak pula x suka he hee tp kuahnya tu makan la
as-salam akak
ReplyDeletesalam maulidul rasul
sy x makan ikan patin. tp selalu jugak kna masak utk cik abe. sbb dia suka sangat makan patin. cik abe suruh cuba tp x lalu la kak..
fuhhh keliur ni !
ReplyDeleteSalam maulidur rasul... mcm mana org kata patin ni sedap..belum lagi akak ni teringin nak merasa.. tak biasa makan ikan ni... teringat kat Gunung Lang... besor2 ikan ni dalam tasik tu
ReplyDeleteNani, okay ke patin bela? Takde bau lumpur ke? Saya ni org pahang, tp tak penah makanikan patin. Derhaka betul kan. Setakat ni belum rasa nakmakan lagi.
ReplyDeleteSaya penah skali jek mkn ikan patin mask tempoyak ni
ReplyDeleteTu pun sbb makan kt umah kawan abh saya
Masak apatah lagi
Mmg takprnah
Nmpk sedap akak masak tu
Akk x lalu ikan patin. Mak mertua pernah gak msk klw hubby akk request. Klw ikan lain akk mkn la. Ikan talapia ke ikan siakap ke pun sedap gak.
ReplyDeleteComey wallpaper blog nani. Wat sendiri ke tu.
w9y90a0n49 z1q27q9r72 a7x50q2t04 q4p42p5u29 e5q37z1x86 e7v45m1y08
ReplyDelete