Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Monday, January 13, 2014

Resepi Masak Tempoyak Ikan Patin..

Assalamualaikum...

Kembali ke hari isnin.. alhamdullillah... walaupun kebiasaannya org kata monday blues.. tapi aku okeh hari ni.. sebab esok cuti.. yesss.. Public Holiday untuk Sambutan Maulidur Rasul.. 

Citer sebelum memulakan tugas.. cam biasa.. apdet jap blog..
Ini adalah kali pertama aku beli ikan patin.. murah giler ikan patin kat KL  ni.. sebab musababnya ialah patin bela.. so mmg murah sangat.. sekilo pun baru rm3.90 je.. kali ini untuk percubaan.. aku just beli yang kecil je.. kurus sangat ikan patin ni.. sekor just cost me about RM1.20.. so uOls bayangkan je lah bape besar ikan ni kan.. jadi lah.. sebab aku baru nak test.. belum penah beli ikan patin and masak sendiri camni.. 

Bila tengok Ikan patin ni.. teringat time mengandung fiyya 5 bulan.. iaitu tanggal 31 ogos tahun 2012, aku 1 family gi Pahang.. gara2 mengidamkan ikan patin lah.. teringin weh.. sampai ke pahang nak makan lunch tu.. weOls bertolak kul 8am.. sampai pahang kul 10am.. makan ikan patin ngan nasi putih.. perghhhh terangkat.. seketul patin kat sana cecah belasan ringgit.. tak per janji tercapai hajat mak buyong waktu tu.. kan.. 

Itu lah kali pertama aku makan ikan patin.. and masa berganti masa.. ini pulak sejarahnya.. aku masak patin sendiri.. alhamdullillah.. sikit pun tak terbuang.. semua makan.. cuma lepas ni tak tau bila tahun lak nak buatnya.. insyaALLAH bergantung pada permintaan lah kan.. 







Sekor patin tu semangkok ni je.. so mmg tak banyak.. buat khas utk makan malam.. :)




Resepinya:-

MASAK TEMPOYAK IKAN PATIN

Bahan2nya:-

Seekor ikan patin di siang dan di bersihkan ( di rendam dengan air asam jawa beberapa jam)

2 Ulas bawang putih (tumbuk halus)
1 Labu bawang besar size serdehana kecil (tumbuk halus)
2 Batang serai di titikkan..
2 Sudu besar tempoyak
1 Mangkok air putih
1 keping asam keping
Sedikit lada hitam biji
Garam & Aji secukup rasa

Cara2nya:-

Semua bahan di atas di masukkan ke dalam periuk.. kecuali ikan patin, garam dan aji.. masak atas api.. untuk kuningkan masukkan sedikit kunyit serbuk. biar menidih and masukkan ikan.. dan bila menidih lagi masukkan garam dan aji.. rasa dan kalau dah sedap tutup api.. hidangkan lah. :) 

mohler cuba yer.. :)

17 comments:

  1. Assalam nani..
    esok baru yer maulidurrasul kat sana? selangor jer ker cuti? kat sini depa dah sambut dah hari nie..hehehe...
    murahnya ikan patin kalau gitu harege nyer..mmg boleh beli byk2..kalau goreng kunyit pun rsnya sedap jugak kan..tp gulai tempoyak mmg no1 lah camaner pun...rindunya nak makan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam ummu...
      aah.. sini esok baru sambutannya.. seluruh malaysia.. National..
      ikan patin mmg murah giler.. tapi baru dok belajar susah gak nak beli banyak.. untuk yg belajar makan and nak sesuaikan bau dia tu.. hehehe.. >> ngade2 kan.. <<

      Delete
  2. haha saya pon tak monday blues ari ni :) okay je macam biasa hehe..
    yup besok cuti kan !..
    wahh dasyat jugak time nani mengidam yer,sampai ke pahang tu lunch hehe..
    sy tak pernah makan ikan patin ni,but bila tengok pict gulai tempoyak ikan patin ni mcm teringin je nk mencubanya :)

    ReplyDelete
  3. Sedapnya tempoyak ikan patin... yummy!!

    ReplyDelete
  4. akak...izan kan tak pernah lagi seumur hidup ni makan ikan patin masak tempoyak. cam terliur je tgk yg akak masak tu...

    ReplyDelete
  5. Kalau dah suka mesti semangkuk ni tak cukup ye Nani.
    Apa lagi sesekali jumpa..

    ReplyDelete
  6. adui! sedapppnya Kak.. sini susah nak cari ikan patin kak..tu yg jarang nak makan..tapi klu jumpa, mmg sy perabih..haha

    ReplyDelete
  7. wahhh..
    sedapnya nmpk kak..
    sy ni jarang mkn gulai tempoyak
    wpon orang Perak..haha..
    nnti nk buat lah..thks sharing kak jass

    ReplyDelete
  8. assalam nani
    feberet ayah akak ni. selalu beli kat kedai makan dkt dgn penjara taiping tu
    suka sgt dgn ikan ni
    akak pula x suka he hee tp kuahnya tu makan la

    ReplyDelete
  9. as-salam akak
    salam maulidul rasul

    sy x makan ikan patin. tp selalu jugak kna masak utk cik abe. sbb dia suka sangat makan patin. cik abe suruh cuba tp x lalu la kak..

    ReplyDelete
  10. Salam maulidur rasul... mcm mana org kata patin ni sedap..belum lagi akak ni teringin nak merasa.. tak biasa makan ikan ni... teringat kat Gunung Lang... besor2 ikan ni dalam tasik tu

    ReplyDelete
  11. Nani, okay ke patin bela? Takde bau lumpur ke? Saya ni org pahang, tp tak penah makanikan patin. Derhaka betul kan. Setakat ni belum rasa nakmakan lagi.

    ReplyDelete
  12. Saya penah skali jek mkn ikan patin mask tempoyak ni
    Tu pun sbb makan kt umah kawan abh saya
    Masak apatah lagi
    Mmg takprnah
    Nmpk sedap akak masak tu

    ReplyDelete
  13. Akk x lalu ikan patin. Mak mertua pernah gak msk klw hubby akk request. Klw ikan lain akk mkn la. Ikan talapia ke ikan siakap ke pun sedap gak.

    Comey wallpaper blog nani. Wat sendiri ke tu.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)