Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Monday, January 14, 2013

Days#13: Imbasan di Hospital Hari Di C-Zer..


Assalamualaikum...

Hepi monday blues to semua.. :) 
like usual, hari ni dah masuk hari ke 13 aku dalam pantang... baby dah makin berisi sedikit.. pipi plak dah nampak labuh... alhamdullillah.. susu badan yang aku berikan makin banyak.. moga aku terus banyak susu untuk di berikan pada baby Safiyya.. :) insyaALLAH.. :)


Imbasan di Hospital.. hmmm
Hari admit kat spital ialah 1.1.13, and on 2.1.13 tarikh operation kan.. and tarikh tersebut gak lah aku terima khabar dari suami a.k.a mr mama, yang mak/abah aku on the way dari kampung.. OMG,, happy sangat tau.. biar pun bersama suami tersayang di sisi, berita mak/abah datang nak jengah aku pun membuatkan aku sedikit sebanyak kekuatan dan support untuk masuk ke bilik operation... mana tak nye.. takotttt weehhhh!!

Pengalaman lama c-zer 6 tahun lepas waktu melahirkan haikal dulu masih segar dalam ingatan.. di mana pengalaman yang sangat2 ngeri bagi aku.. dan berita untuk c-zer buat kali ke-2 untuk anak ke-4 ni, mmg satu berita yang 50 - 50 mengembira dan menyedihkan.. gembira sbb baby akan keluar.. sedih sbb takot kisah lama berulang.. 

Ok.. dulu time c-zer haikal, aku bleeding.. sangat2 teruk.. hampir 2 hari tak sedarkan diri di bilik ICU.. tapi mengebirakan skali haikal selamat.. sebab c-zer tu ialah haikal hampir lemas dan jantung semakin lemah di saat aku untuk melahirkan haikal secara normal.. Doktor melakukan c-zer secara emergency.. dan aku tak sempat fikir pun tentang ketakutan lain melainkan takut kehilangan anak yang di kandung.. itu je.. time tu hanya aku tau.. nak haikal selamat.. 

And buat kali ke-2, kandungan kali ni aku terpaksa di C-zer kan lagi.. di mana Safiyya yang kedudukannya dalam kandungan songsang.. dan licking air ketuban membuatkan doktor terpaksa melakukan c-zer di waktu kandungan berusia 36 weeks.. akur dengan keputusan doktor.. aku terima seadanya.. walaupun dalam hati bercampur baur.. takot.. takot.. dan takot... 


Tepat jam 2.30pm, nama aku di panggil oleh jururawat yang bertugas.. dan aku di minta untuk bersiap sedia untuk di hantar ke bilik operation.. ya allahhhhhh.. takottttt sangat waktu tu,,, suami masih di sisi.. sempat di kucup dahi aku.. sempat aku bersalam dengan nya.. dan dalam hati masih kuat perasaan takot... jangan la ada apa2 terjadi nanti.. 


Sampai di bilik operation... beberapa procedure biasa yang aku terpaksa lalui sehinggakan aku rasa separuh badan ku tidak berdaya.. dan tak mampu bergerak.. aku dah tahu.. time tu bila2 masa saja baby akan keluar.. ya allah.. selamatkan aku dan baby.. hanya itu mampu aku pohon.. kuatkan semangat ku.. jangan lah terjadi sesuatu.. 


Tepat jam 3.35pm, baby dah keluar.. OT staff datang di sisi aku sambil mengendong baby di dalam balutan kain hijau.. di suruhnya aku jawab.. baby laki ke perempuan.. dengan senyuman aku menjawab.. perempuan.. ya allah... selama ni aku tak nampak jantina baby, tak dapat agak jantina baby.. comelllnyaaa... hanya titisan air mata mampu aku sambut kelahiran baby safiyya.. sambil OT staff mendakapkan baby safiyya di atas dada aku.. sambil aku merenung mata baby.. OMG.. tak dapat di bayangkan perasaan aku waktu tu.. 


Masih belum melepasi tahap selamat... aku masih di dalam bilik operation.. doktor masih sedang menyiapkan aku.. tepat jam 4pm semuanya siap.. aku di letakkan di bilik recovery untuk pemantauan sebelum di masukkan semula ke wad.. ya allah.. time tu berkumat kumit mulut aku membaca ayat2 al-quran.. takot masih berkuasa.. setelah 1 jam di bilik recovery tepat jam 5pm aku di arahkan oleh pekerja OT bertugas untuk di masukkan semula ke wad.. time tu hanya allah yang tahu, betapa aku gembira.. sbb selesai pemantauan dan selesai segala nya.. 


Sampai di wad, mata aku ternampak kelibat suami tersayang yang setia menunggu.. seronok tak terkata.. sebab dia masih di sisi... dan setia di sisi.. tapi baby masih di dalam bilik labour room untuk pemantauan oleh doktor bertugas.. setelah kira2 1 jam kemudian baru staff nurse datang sambil membawa baby safiyya dalam baby court.. seronok tak terhingga.. 



Kenangan bersama mak/abah tersayang di hospital... 




Baby safiyya menunggu giliran untuk di mandikan... 




Baby safiyya di hospital belum bangun pagi.. 


Ok... nanti sambung citer pasal kenapa aku kena tahan lagi di hospital sampai 8 hari... tak larat nak karang ni.. baby safiyya dah mula eh eh eh bunyi ni.. ok daaaa!!






19 comments:

  1. Assalamualaikum maknani...sedey weh baca cerita nie..takutnya dengar pengalaman nani..alhamdulillah Allah tuh Maha Penyayang kan...ingat yg maknani lahir kat heikal tuh samalah mcm makyeng branak kat aidan ..baby hampir lemah..nasib baik semoat diselamatkan lg ikut normal..saat tengok baby first time tuh yg best kan...aaahhh..taksabar nak blanak nie..:)hehe

    ReplyDelete
  2. seronok tak terhingga bila baby berada atas perut kita kan.. hehe.. akak baru sekali pengalaman kena bedah... pun sebab emergency jugak.. bygkan waktu tu tak sempat pun jumpa hubby sbb masa tu dah tgh mlm & akak suruh laki akak balik tgk anak2.. lgpun kat ppum waktu tu suami takleh masuk labour room.. ingatkan boleh bersalin normal.. rupanya kena bedah.. nurse cuma call je hubby ckp akak nak kena bedah & akak tak sempat berckp sepatah pun dgn dia sebelum bedah..(sbb kita mmg takleh bwk hp segala kan) tau2 jumpa dia lepas akak dah slmt dibedah.. nampak dia tunggu akak kat luar bilik OT.. dlm bilik OT tu.. perasaan takut tu taklah seteruk mana.. tp yg akak tak tahan ialah SEJUK yang melampau.. hehehehe.. sampai gigil2 badan takleh ditahan2.. adehhh...

    ReplyDelete
  3. Comelnya saffiya..alhamdulillah nani dgn baby ok...muka pun ceria ja..sya bersalin semuanya normal..tp ada tgk jgk kawan2 satu wad yg kna bedah x boleh berjalan,nak buang air pun susah...

    ReplyDelete
  4. Saat akhir yang mampu kita fikir sudah semestinya nyawa yang patut diselamatkan kan Nani...
    muka Nani seiras dengan wajah bonda dia laa....

    ReplyDelete
  5. ouwh...seramnya baca...ain ni nanti taktaula macam mana kan...kalau boleh, nak suami ada kat sebelah walaupun time tu tak sedar pape pun...

    ReplyDelete
  6. alahai comel nyer baby. rasa nak beranak kecik lagiiiiiii laaaaaa

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah sudah selamat kan ..
    pengalaman c-zer nie memang lah kadang2 buat meremang bulu roma .. tapi akak ok layie sbb dah ada pengalaman 3x .. huhuh

    syukur bila semua selamat
    saffiya sgt2 comel ! ;)

    ReplyDelete
  8. Tahniah kak..comel baby..
    selamat berpantang...

    ReplyDelete
  9. salam nani...huhuhu sejak jadi ibu ni..suka sangat nak terharu bila baca bab2 masalah ibu2 ni..nak2 time preggy/bersalin...tak pasal2 bergenang sorg2 dlm opis nih..ishk..:p
    tapi alhamdulillah kan..semua selamat sekarang kan..:D

    ReplyDelete
  10. take care sis...
    comelnya baby safiyya...comel sgt...

    ReplyDelete
  11. takutnya kena c-zer...xde pengalaman mcmtu...
    Selamat berpantang ya kak..semoga ceria2 selalu :D

    ReplyDelete
  12. Nani... huhu.. terharunya baca moment indah tu. Tak sabar nak tgk baby saya nanti. [pesanan untuk baby saya dlm perut: maksud mama, tak sabar nak tunggu kamu lahir, tapi bukan sekarang ye. Skrg blum masanya utk kamu keluar. Heheh].

    Syukurlah walaupun csec tapi semuanya selamat. Comelnya baby... suci sgt nampak dia.

    ReplyDelete
  13. Syukur lah slmt sumenye. Akk mg takot czer ni. Nasib baik x prnh

    ReplyDelete
  14. kak zu yg baca ni pun dpt rasa ketakutan nani..

    alhamdullah semuanya dah selamat kan...

    ReplyDelete
  15. ya allah..comelnyer baby safiyya.. mata dia bulat.. sgt2 comel.. tahniah atas kelahiran baby...

    and

    alhamdulillah..semuanya selamat..

    selamat bpntang

    ReplyDelete
  16. teringat pengalaman czer aku dulu kak baca ko nyer ntry nih, kalu membe2 opis dok cite pengalaman bersalin camne rasa sakit kontraksi, aku tak blh nk ckp pe sbb tak rasa pun, tak sempat rasa kontraksi tuh...

    pengalaman aku masa peknen bt aku fobia nk peknen lg, ntah bile lah aiyan nk dpt adik lg... aku pun tak tau

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah, dah selamat bersalin...tahniah juga dapat baby yg comel ni...

    pernah czer 2 kali tapi pengalaman Jassnani teruk rupanya...moga ia tetap jadi kenangan buat kita...
    selamat berpantang...

    ReplyDelete
  18. akak, tahniah..alhamdulillah akak selamat bersalin :) ada baca new entry akak tadi.sy doakan akak n baby cepat sihat & boleh balik rumah :)

    take care kak..
    *hug & kisses for safiyya*

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)