Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Thursday, December 26, 2013

Talapia A4 size...

Assalamualaikum....

semalam cuti... public holiday sempena x-mas... kitorang tak gi mana pun kecuali pagi2 bawa si kecil fiyya beli stock lauk untuk 2 hari ni... lepas tu balik umah kul 10am tu dah start masak.. aku buat sup ayam... daging masak merah style sdn bhd... kennnn camno laiii masak dah kering idea sejak dua menjak ni walaupun gilir2 masak dengan mr mama.. buat mee sup untuk fiyya dan haikal... sebab fiyya pun sekarang suka makan spesis2 mee.... mee sua.. mee kuning.. pasta2 dan spegeti.. semua safiyya suka... like 100x.. lepas semua kenyang makan.. so apa lagi... berlengkor ler cam ulor.. lepas mr mama aku nye turn lak mengulor... hahahaha berlengkor sampai lebam....


ok jom.. nak citer gambar2 kat bawah ni....



Ini lah citer talapia A4 size... besar tak? tengok tu ukuran kertas A4 kat bawah ikan... tu pun aku dah kudungkan separuh ekor ikan ni... nak goreng garing... anak2 request nak sweet sour... lagipun lama benor dah tak makan kat restoran... kebanyakan nya kitorang makan kat umah... so sesekali nak tukar skill kan... ahakkksss..



Ni lak talapia tadi yang dah siap goreng... di kelor kelor kan badan nya supaya mudah masak isi yang bahagian dalam dan juga untuk menyerapan sos nanti.. sebab nak tuang atas ikan je sos tu nanti dah siap.. :) 



Ini lak yang dah siap masak... sos sweet sour dengan potongan tomato dan pelam epal masak.. hmmm nyumyyyyy.. :) sehari sekor je ikan makan.. tu pun besarnya yang amat... kalau sekor yang kecil kan jenuh berebut2 makan tak cukup.. entah2.. siap tarik rambut bagai.. hahahaha



Safiyya latest picture... :) khas buat tatapan ummuaidan yang request nak tengok fiyya terkini.. time ni mr mama bawa fiyya gi playground.. sebab abang kimi dan abang haikal request nak main skateboard kat sana.. sekali mr mama letak fiyya dalam buaian ni.. tersengeh dia.. suka.. bila di ayun ayun kan buaian ni lagi mengekek fiyya ketawa.. suka benor la.. ingat takot.. hihihi sbb since born fiyya tak penah naik buai.. kalau kinah, kimi and haikal dulu mmg tido dalam buai.. tapi time fiyya ni BS sendiri request jangan bagi buai.. sbb dia takut bila baby tido dlm buai kan.. ada kes macam2.. jadi untuk ngelakkan dari macam2 aku pun setuju lagi pun mr mama kata tak payah ajorkan tido buai.. nanti tak de la teruk kitorang nak kena angkut buai tu gi mana2 atau balik kampung kan... :) hehehe.. kurang sket space bonet kete tu.. 

ok lah.. keje di hujung2 tahun ni.. mood banyak ke laut.. sbb ramai yang dalam mood cuti.. kan.. dah tak lama lagi.. anak2 nak masuk sekolah.. :) 






23 comments:

  1. betul tu, baru masuk office tapi rasa dah macam dah nak balik rumah rasanya kan...coz ramai yang cuti panjang hujung tahun

    ReplyDelete
  2. Besar nye ikan talapia tu...puas mkn ank beranak...

    ReplyDelete
  3. homel homelnye fiyya senyummm....besar betul ikan talapia tu...puas makan anak beranak..

    ReplyDelete
  4. alala la comeinya fiyya.. sedap talapia merah goreng kunyit.. anak dara akak suka ni.. seekor pun dia boleh habis..

    ReplyDelete
  5. besar gabak ikan tuh kak... comfirm ckp seisi keluarga.... makin comei aku nengok anak dara ko kak

    ReplyDelete
  6. Untung juga masak boleh bergilir. Kakak ni abang tak pandai macam Mr Mama Nani.
    Tengok Fiyya ketawa mengekek kakak ikut senyum. Makin cerdik dah..

    ReplyDelete
  7. Salam nani,
    Aiseh tngok ikan talapia besar tuh memang tertelan liur betul..sorang pun boleh habes tuh lama tak jumpa tambah2 sweet sour gitu...hehhe
    makin comelnya kak fiyya nie..cam anak cina dah jadinya..dah pandai main buai yer..leh ajak abg heikal gie main sll tuh...heheh...
    cuti lagi kami ari nie thanksgiving day..dok melepak ngan arissa yg tak mo tidur nie..

    ReplyDelete
  8. Betul kata Kak Zakie..untung Mr Mama pandai memasak...hehehe...wah..sekejap je Fiyya dah besar..lepas ni nak naik buai takmau org tolong..mesti nak naik sendiri.. ^_^

    ReplyDelete
  9. as-salam. bestnya gilir glir masak dgn mr mama. baru mcm mcm idea ada kan.

    saya suka talapia. tp kalau nk mkn blk kg.hahaa. sbb pi amik kat sg. fresh lg.
    puas kan kak masak sendiri besar bwsar cm tu.

    suka ye naik buai fiyya.

    ReplyDelete
  10. semalam gi aeon alamanda...namapak ada gak talapia ni..siakap n bawal... sama spesis kot kan..sbb sama kompeni...mmg besar2...tp x beli pun
    sbb en garpil kata abiskan dulu la apa yg ada dlm peti...

    lgpun mmg pegi sbb nk beli buah n beras je....

    sabtu ahad ni nk round lg, kalo ada, nk beli siakap..lama x mkn..huhu

    ReplyDelete
  11. Wah! besarnyer ikan.. tapi saya x makan ikan sungai... :(

    ReplyDelete
  12. subhanalllah.. besornyer talapia tu... mmg cukuplah masak sekor tu kalau akak pun.. talapia merah ni isinya sedap kan.. berbanding ngn yg hitam tu kureng sikit.. bakar kosorng cicah air asam pun best..

    ReplyDelete
  13. warghh sedapnya
    teringat makan talapia bakar kat perlis dulu. sedappp

    ReplyDelete
  14. wow! besarrr punyer...
    sedap, mesti sedap kan?

    ReplyDelete
  15. beso bebenoler yerk.... memang puas makan anak beranak...
    mesti masak sendiri makannyer lebih enak dan lazat....
    fiyya dah besopun... 'nyerongeh'jer...

    ReplyDelete
  16. assalam Nani
    lama x dengor khabo he hee amboi tomeyyynya dia
    akak pun baru blk dari kg ni
    nani meh kampung akak jom, ayah akak bela ikan talapia merah ni kat kolam
    memang beso2
    selalunya abg akak jala sb nak pilih yg besor2 ni
    goreng atau bakar memang sedappplah
    he hee tp akak makn sikit2 je ikan ni

    ReplyDelete
  17. OKje geram tengok ikan yg gemuk tu nani....rasa nak makan sekaranh jugak!

    ReplyDelete
  18. yummy....time hujan mkn nie sedap...

    ReplyDelete
  19. Terliur plak aku tengok ikan sweet and sour tu. Nampak ketul2 mangga tu pergh.. Comel gmbr fiyya tu. Nampak gigi 2 batang. Luth belum ada gigi lagi. Nnt nak amik gmbr luth atas buaian gak kat taman. Ari tu dah pergi sekali, dia suka, tapi masa tu tak sempat nak amik gmbr. Fiyya hebat la sbb boleh tido tanpa buaian kat umah BS.

    ReplyDelete
  20. akak. selamat tahun baru.
    mesti sibuk kan

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)