Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Thursday, August 01, 2013

Ayam Masak Cili Pedas Berapi

Assalamualaikum...

Lambat apdet hari ni.. :) sorry ye.. 

Semalam kat gi klinik cucuk fiyya... perkembangan terbaru fiyya..

Berat badan sebelum : 6.5kg sekarang 6.75kg
Tinggi sebelum : 6.1cm sekarang 6.2cm
Ukur lilit kepala Sebelum: 39cm sekarang 39cm gak.

Kena 1 das cucuk untuk 6 bulan punya... alkisah esok fiyya cukup 7 bulan.. tapi lambat amik imunisasi yang 6 bulan kerana hari tu fiyya demam.. so cucuk nya kena cancel lah.. sbb demam.. di bawa ke seminggu selepas baik demam.. jadi dah terlewat lah kira2 2 minggu fiyya nye appoitment sepatutnya.. 

Balik keje semalam.. nak amik mood anak2.. kesian pulak asyik makan makanan yang aku cacangkan je.. so ikut cakap anak je semalam... aku masak sambal cili pedas berapi ayam.. menu ni sangat2 lah di sukai oleh hakimi dan sakinah.. kebetulan kat rumah ada bape biji cili padi je.. so lepas balik dah kimi siap mandi, aku soh kimi gi kedai, beli cili padi.. sekali kimi bawa balik semua yang hijau belaka.. aku ni suka cili padi yang merah belaka.. tapi kan pedas la pulak.. aku kesian kat budak2.. hijau pun hijau lah.. makanya aku campur dengan cili kering 5 tangkai.. jadi la warna camni.. tu pun warna bertukar selepas letak air asam.. :)
Bertambah2 kimi dan sakinah makan nasi malam tadi.. sipi2 nak habis 4 pot yang sakinah masak tu.. dasyat kan.. :) 

Ok lah.. kerana kesukaan anak2.. aku turutkan.. mr mama tak nak makan.. dia takot nampak cili padi banyak sangat.. siap mr mama sound jangan esok ada sesapa ulang masuk toilet dah ler.. syukur alhamdullillah.. anak2 perut nya boleh terima.. so kira selamat lah masakan aku semalam.. hehe.. 



Ayam masak cili pedas berapi.




Resepi Ayam Masak pedas berapi

6 Ketul ayam siap di goreng
20 tangkai cili padi
segenggam ikan bilis kecil.
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 cawan air asam
gula + garam untuk perasa

Cara2nya:-

Blend semua bahan2 di atas dengan air asam jawa skali.. kecuali gula dan garam.. :P muahahahaha.. (lepas ni sure ada yg ketuk aku ngan senduk kan.. ) 

Tumis dalam kuali.. (jaga2 sistem pengaliran udara dalam rumah mesti ada ye.. kalau tidak bersin lah jawabnya)

Biar bahan2 tersebut menidih dalam kuali tu lama sikit.. sbb nak bagi cili betul2 masak.. lepas tu masukkan gula dan garam.. (AWAS!! jangan rasa.. nanti makruh puasa rasa banyak2..) 

And siap!!




19 comments:

  1. hehe..hani suka pedas cmtu..tp hubby xsuka pedas..alkisahnya xbuat la cmni...sedapnye dpt makannnn...(makruh puasa)hihi

    ReplyDelete
  2. salam nani..
    Alhamdulillah fiyya segalanya right on track kan.. dah makin berat yer bila dukung..hhihihi..nanti tak demam lagi ke kena cucuk tuh..sian fiyya...
    wah bestkan diorang, citarasa dorang dipenuhi oleh mamanya..:), mesti makan bertambah2...

    ReplyDelete
  3. asalam nani..acik pun suka pedas berapi ni..msti sedap ni

    ReplyDelete
  4. fuhhhh...betul2 berapi...terbaekkkk le kak

    ReplyDelete
  5. Waaaa... Fiyya dah enam bulan ye, Firdaus hari tu masa umur 4 bulan berat 6.9, panjang 59cm.
    Saya cukup suka makan yang peda berapi Nani... sedia je segelas air panas suam (lebihkan sukatan yang panas), time kepedasan tu ko minumlah, berasap terus telinga, kejap je hilang pedasnya.

    ReplyDelete
  6. tengok pon macam berapi ni kak...nampak sedap ni

    ReplyDelete
  7. mesti berair hidung sy kalu mkn (sy ni xthn pedas)

    ReplyDelete
  8. dulu selagi tak pedas selagi tu carik cili.. tapi sekarang dah kurang makan cili sebab en. suami tak suka pedas2 sangat..

    ReplyDelete
  9. panas berapi kegemaranku... tapi dah berumurnikan nani rasa takut sikitler...

    ReplyDelete
  10. saya memang suka masakan pakai cili padi ni. lagi pedas lagi berselera gitu. biar lah berdesit pon makan

    ReplyDelete
  11. ni kalau dapat kat kakak dini pun mesti selera dia mkn.. dia pun kuat pedas gak mcm kinah & kimi.. hehe..
    tp akak skrg jarang dah msk pedas2 sbb kakak dini dok asrama.. adik2 tak berapa kuat pedas.. tambah bulan puasa ni mmg kurangkan msk yg pedas2 sbb nak bagi perut relax.. ikutkan selera mmg suka pedas2.. hehe..

    ReplyDelete
  12. OK faham sangat!! Lagi pedas lagi sedap kan...
    Cuma kakak rasa makan mesti kena sedia tissue sebab mata dan hidung mesti berair:)

    ReplyDelete
  13. Wow pedas2 gini mmg feveret laa.. :)

    ReplyDelete
  14. Pedas2 macam ni memang cepat bertambah berat badan....hehehe

    ReplyDelete
  15. Nie mmg D5 suker sgt2 xyah lauk lain pun xpe kan :D..

    ReplyDelete
  16. kalau ada cili padi merah lagi berasap hehehe

    ReplyDelete
  17. Eh dah tukar kulit yeh!
    Ohhh letak ikan bilis jugak yeh Nani?

    Nani awak nak resepi Choc chip tukan...

    Bahan A
    1 buku buttercup
    1 cawan gula castor nak kurangkan pun boleh
    i biji telur
    1 sudu teh esen vanila

    Bahan B ( campurkan semua)
    2 cawan tepung naik sendiri
    1 cawan nestum
    1 cawan choc chip

    Cara dia mcm biasa... pukul sampai kembang yg atas tu pastu
    masukkan bahan B
    Kaut pakai sudu buh dalam loyang ....bakar 150 dalam 20 minit atau pakai suhu ikut kesesuaian

    ReplyDelete
  18. Mek aii....cili tu x mnjadi perhatian. yg jadi perhatian ialah minyak yang bertakung tu.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)