Assalamualaikum...
Ok, first time wat makanan ni, alkisahnya cheese yang aku beli hari tu masih berbaki.. kononnya nak wat lagi cheese tart, tapi asyik malas nak buat shell dia.. so asyik tertunda2... daripada di biarkan terus berkulapok kan.. baik aku buat something.. dah ler cheese di kira barang mahal bagi aku.. :D
Ok.. ni senang sangat nak watnye... hasil dari dok bersembang adik beradik kami hari minggu lepas.. jadi terhasillah makanan ni.. and now uOls know lah.. why badan weOls ni sEhat2 belaka.. :D hehehehe
Kasi enteprem slice terawal potong tu, sbb dah tak sabor2 dah.. baru masuk dlm peti sejuk about 3 hours, tapi dah tergedik2 nak potong.. walhal hasilnya semalaman simpan dlm peti sejuk lagi elok..
Biskut Marie ni, aku guna yang ni.. Chocolate Marie.. 1 pek ni tak abis..
Ini dia.. 1 pek ada 3 rolls.. so aku guna about 2 rolls je..
Bancuhan Cheese (aku guna Tartura Cheese) di campur dengan susu pekat manis (aku guna F&N) 1/2 tin je.. tak payah banyak sangat.. macam manis lak rasanya... cepat gemok nanti wooooo..
Aku buat camni.. susun2 dlm dulang yg dah di lapiskan dengan plastic..
Ok.. camni ler... buat sampai abis.. selapis demi selapis... :)
Dah abis.. atas skali aku taburkan biskut marie yg di hancurkan...
And aku taburkan pula dengan badam bakar... :) suka hati nak letak topping ape.. ada yg guna nestom untuk topping tu tau.. so selera memasing tau..
Ini hasilnya... masuk dlm peti sejuk untuk tempoh lama sebenarnya... kalau nak makan esok.. hari ni malam siap2 dan simpan dlm peti sejuk.. (suggest from my sister la.. )
After few hours, ini hasilnya.. lepas weOls cut's for testing ..
Ok.. itu saja untuk hari ni..
Citer balik kampung Picnic telok senangin part 4 akan bersambung selepas ini.. :)
Stay tuned..
hahah.. ok.. TATA
Salam nani....Emmm sedapnya!!Atie nak brpotong2 tau bkn sepotong jer.Simpan dulu dlm esbok ya....sok2 batuk dah okey,atie mai ambik :D
ReplyDeletewasalam atie... :) wahhhh ok ok.. nanti dtg collect time sure beku... hahahahah
Deletekak, kalu ko bt 2 jenis biskut meri seling selikan satu lapis2 lg lawo kak... aku nyer bt yg gitu... mmg rosak diet kalu mkn nih... manis...
ReplyDeletetu ar.. akak dah terfikir cmatu sejak awal.. soh kimi beli 2 warna.. plain and kopi.. tapi dia kata org kedai tu bagi yg ni.. hmm ape2 je lah.. testing baru kan..
Deletewah2...bookmark! baguih...boleh perabih stock biskut marie n tiger yg bebudak ni wat tido jer nengok...tq..tq..tq...mcm nak wat ni mlm juger !!!
ReplyDeleteyer.. perabih stok mmg baik ni.. tambah stok berat badan.. hehehehehe.. :)
DeleteWow wow wow! Bleh try ni
ReplyDeletesenang sangat nad.. try tau.. :)
DeleteSalam nani..
ReplyDeletemakyong baru bangun tido tengahari nie..waaa..sakit pinggang takleh dok aktif lama2...
Yg marie cheese nani buat nie blom pernah cuba lagi ..mesti sedap kan...siap badam lg kat atas tuh..:)
wasalam... :)
Deletesian nye makyong dah dekat tu.. tak lama lagi dah.. sabar ye..
aah.. mudah je resepi ni.. nani guna cheese tartura..
wahh mesti sedapkan.. salam kenal juga...
ReplyDeletetak payah celup dulu ke biskut tu.. cm tu jer yer...
tak payah.. sbb basah2 cheese dan susu pekat tu nanti meresap dlm biskut tu gak.. so biskut jadi ala2 kek gitu.. sedap..
Deletesalam,
ReplyDeletewah..dapat resepi baru...
nampak cam mudah jek
dan pasti sedap...harus cuba :)
wasalam...
Deleteaah.. mudah je.. nanti try wat ye.. mmg sedap...
ini senang..heheh boleh lah buat tartar cream cheese pun ada..badam pun ada..:D
ReplyDeleteapa lagi nadia...
Deletemeh pakat2 wat cheese marie batik belaka.. jangan lupa tayang tau..
harus di-try nie! nyum nyumm..
ReplyDeletehehehe.. jangan tak try... wajib..:D
Deletewah... ini respi belum penah cuba.. letak badam is a gud idea!! =D
ReplyDeletetq tq share..
ur welcome.. :)
Deletenanti cuba wat tunjuk saya ye.. nak tengok nanti tau.. :D sure lagi lawa..
simple dan menyelerakan.. mesti cuba nie! :D
ReplyDeletememang pun.. simple plus senang sangat nak wat.. no bakar2..
Deletesenanglah nak membuatnya..
ReplyDeleteada masa bole try ni...sedap betul
sure ada masa.. jangan lupa try ye.. :)
Deletekalau dah ada cukup bahan tu kan.. sure jadi punya..
sedapnyer...nampak senang aje buat...kalau mselim3 buat x tahu jadi aper...hehehee.
ReplyDeletemselim3
pls : dah follow blog nie...
thanks mselim datang sini.. :) memang senang ni.. try lah apa salahnye.. :D
DeleteResepi nampak simple, tp tak tau reti buat ke idak..heheee :)
ReplyDeleteTp seyes terliur nieh ;D
haiishhh.. tak de yg tak reti lah.. senang je... bancuh ngan susu pekat je cheese tu.. senang sangat..
Deletecistat tu, kalau malas nak buat shell dia, ada saja jual 'ready made shell'...hihihihi
ReplyDeletehuhu.. tul tu daddy ziyyad... cistat shell ada jual.. tapi saya tak terbeli lagi.. sbb kedai tutup kul 6, saya abis keje kul 6.. so timing tak kena.. selalu lalu dpan kedai tu dah tutup.. :(
Deletesedap hingga menjilat piring ni nani.. hehe..
ReplyDeletehehehe.. kak.. betul tu kak.. mmg jilat abis plastic... :P
Deletemmg nampak sedap sgt tu.. dulu2 mmg rajin buat ni.. Lama x bikin sebab anak2 cakap dah boring hehehehe
ReplyDeleteSimple jer buatnya yer. Sedapnya.
ReplyDeletemcm sedap je tengok..nk gak la try buat...nth sempat ke idak ye...anak je yg dikelek2 sepanjang mase..hihihih...tempah la....hahahaha
ReplyDeletehhehehe... boleh... tempah mai... kekekeek..
Deletebest dok kelek anak kan.. kita nak kelek lepas balik keje ngan hari cuti je..
sedap sesangattu nani.. kalau nak diet main jauh2...
ReplyDeleteaah.. no diet2.. kalau diet main jauh2 ye.. :D
DeleteSalam Nani. Sedap ni! Along datang nak tengok sup ayam kantan dah wat ke belum... nanti dah buat jgn lupa hantor semangkuk ya...hehe
ReplyDeletetak jadi wat ler along smlm sup ayam kantan tu.. tengok esok lah kot.. sbb cuti esok kan.. smlm balik rush pulak.. :( makan dinner pun sipi2 je.. hehehehe
Deleteperggghhhhh... sedap ni... poskan ke sini ya..
ReplyDeletehehe.. bolehhhhh.. :) kasi address.. :P
DeleteAs salam ...nampak best sangat...
ReplyDeletewassalam.. thanks yer.. :)
Deletemenarik lah kak.... boleh try.. mudah.. simple..
ReplyDeletememang mudah sangat.. cuba lah... (cam budak dlm iklan softlan eco pack..)
Deletehamboi kak nani...sedapnye..senang je kan..tu ari adik zila pun ada buat jugak gini tp guna biskut saltcheese yg cap kheng guan tu
ReplyDeleteaah... biskut tu tak kisah dik nak yg mana kan.. tapi akak rasa marie ni kan.. kalau dah sehari simpan ala2 rasa kek pun ada.. sedappp.. jadi gebu2 tu..
DeleteAdoi sedapnye nampak. Meh la post sikit. Terliur nih. Dah lama x main ngan cis dulu. Dulu2 rajin la. tp sejak kolestrol naik nih stop trus.
ReplyDeleteSy pun dh lama x buat cis tat. Same kes la mls nk buat shell.