Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Thursday, April 18, 2013

Marie Cheese Batik Berbadam..

Assalamualaikum... 

Ok, first time wat makanan ni, alkisahnya cheese yang aku beli hari tu masih berbaki.. kononnya nak wat lagi cheese tart, tapi asyik malas nak buat shell dia.. so asyik tertunda2... daripada di biarkan terus berkulapok kan.. baik aku buat something.. dah ler cheese di kira barang mahal bagi aku.. :D

Ok.. ni senang sangat nak watnye... hasil dari dok bersembang adik beradik kami hari minggu lepas.. jadi terhasillah makanan ni.. and now uOls know lah.. why badan weOls ni sEhat2 belaka.. :D hehehehe 




Kasi enteprem slice terawal potong tu, sbb dah tak sabor2 dah.. baru masuk dlm peti sejuk about 3 hours, tapi dah tergedik2 nak potong.. walhal hasilnya semalaman simpan dlm peti sejuk lagi elok.. 



Biskut Marie ni, aku guna yang ni.. Chocolate Marie.. 1 pek ni tak abis.. 



Ini dia.. 1 pek ada 3 rolls.. so aku guna about 2 rolls je.. 



Bancuhan Cheese (aku guna Tartura Cheese) di campur dengan susu pekat manis (aku guna F&N) 1/2 tin je.. tak payah banyak sangat.. macam manis lak rasanya... cepat gemok nanti wooooo..



Aku buat camni.. susun2 dlm dulang yg dah di lapiskan dengan plastic.. 




Ok.. camni ler... buat sampai abis.. selapis demi selapis... :) 



Dah abis.. atas skali aku taburkan biskut marie yg di hancurkan...



And aku taburkan pula dengan badam bakar... :) suka hati nak letak topping ape.. ada yg guna nestom untuk topping tu tau.. so selera memasing tau..




Ini hasilnya... masuk dlm peti sejuk untuk tempoh lama sebenarnya... kalau nak makan esok.. hari ni malam siap2 dan simpan dlm peti sejuk.. (suggest from my sister la.. )



After few hours, ini hasilnya.. lepas weOls cut's for testing .. 














Ok.. itu saja untuk hari ni.. 


Citer balik kampung Picnic telok senangin part 4 akan bersambung selepas ini.. :) 

Stay tuned.. 

hahah.. ok.. TATA



















49 comments:

  1. Salam nani....Emmm sedapnya!!Atie nak brpotong2 tau bkn sepotong jer.Simpan dulu dlm esbok ya....sok2 batuk dah okey,atie mai ambik :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam atie... :) wahhhh ok ok.. nanti dtg collect time sure beku... hahahahah

      Delete
  2. kak, kalu ko bt 2 jenis biskut meri seling selikan satu lapis2 lg lawo kak... aku nyer bt yg gitu... mmg rosak diet kalu mkn nih... manis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu ar.. akak dah terfikir cmatu sejak awal.. soh kimi beli 2 warna.. plain and kopi.. tapi dia kata org kedai tu bagi yg ni.. hmm ape2 je lah.. testing baru kan..

      Delete
  3. wah2...bookmark! baguih...boleh perabih stock biskut marie n tiger yg bebudak ni wat tido jer nengok...tq..tq..tq...mcm nak wat ni mlm juger !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer.. perabih stok mmg baik ni.. tambah stok berat badan.. hehehehehe.. :)

      Delete
  4. Salam nani..
    makyong baru bangun tido tengahari nie..waaa..sakit pinggang takleh dok aktif lama2...
    Yg marie cheese nani buat nie blom pernah cuba lagi ..mesti sedap kan...siap badam lg kat atas tuh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam... :)
      sian nye makyong dah dekat tu.. tak lama lagi dah.. sabar ye..
      aah.. mudah je resepi ni.. nani guna cheese tartura..

      Delete
  5. wahh mesti sedapkan.. salam kenal juga...

    tak payah celup dulu ke biskut tu.. cm tu jer yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah.. sbb basah2 cheese dan susu pekat tu nanti meresap dlm biskut tu gak.. so biskut jadi ala2 kek gitu.. sedap..

      Delete
  6. salam,

    wah..dapat resepi baru...
    nampak cam mudah jek
    dan pasti sedap...harus cuba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...
      aah.. mudah je.. nanti try wat ye.. mmg sedap...

      Delete
  7. ini senang..heheh boleh lah buat tartar cream cheese pun ada..badam pun ada..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa lagi nadia...
      meh pakat2 wat cheese marie batik belaka.. jangan lupa tayang tau..

      Delete
  8. harus di-try nie! nyum nyumm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. jangan tak try... wajib..:D

      Delete
  9. wah... ini respi belum penah cuba.. letak badam is a gud idea!! =D
    tq tq share..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome.. :)
      nanti cuba wat tunjuk saya ye.. nak tengok nanti tau.. :D sure lagi lawa..

      Delete
  10. simple dan menyelerakan.. mesti cuba nie! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun.. simple plus senang sangat nak wat.. no bakar2..

      Delete
  11. senanglah nak membuatnya..
    ada masa bole try ni...sedap betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. sure ada masa.. jangan lupa try ye.. :)
      kalau dah ada cukup bahan tu kan.. sure jadi punya..

      Delete
  12. sedapnyer...nampak senang aje buat...kalau mselim3 buat x tahu jadi aper...hehehee.

    mselim3

    pls : dah follow blog nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks mselim datang sini.. :) memang senang ni.. try lah apa salahnye.. :D

      Delete
  13. Resepi nampak simple, tp tak tau reti buat ke idak..heheee :)

    Tp seyes terliur nieh ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haiishhh.. tak de yg tak reti lah.. senang je... bancuh ngan susu pekat je cheese tu.. senang sangat..

      Delete
  14. cistat tu, kalau malas nak buat shell dia, ada saja jual 'ready made shell'...hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu.. tul tu daddy ziyyad... cistat shell ada jual.. tapi saya tak terbeli lagi.. sbb kedai tutup kul 6, saya abis keje kul 6.. so timing tak kena.. selalu lalu dpan kedai tu dah tutup.. :(

      Delete
  15. sedap hingga menjilat piring ni nani.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. kak.. betul tu kak.. mmg jilat abis plastic... :P

      Delete
  16. mmg nampak sedap sgt tu.. dulu2 mmg rajin buat ni.. Lama x bikin sebab anak2 cakap dah boring hehehehe

    ReplyDelete
  17. Simple jer buatnya yer. Sedapnya.

    ReplyDelete
  18. mcm sedap je tengok..nk gak la try buat...nth sempat ke idak ye...anak je yg dikelek2 sepanjang mase..hihihih...tempah la....hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhehehe... boleh... tempah mai... kekekeek..
      best dok kelek anak kan.. kita nak kelek lepas balik keje ngan hari cuti je..

      Delete
  19. sedap sesangattu nani.. kalau nak diet main jauh2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah.. no diet2.. kalau diet main jauh2 ye.. :D

      Delete
  20. Salam Nani. Sedap ni! Along datang nak tengok sup ayam kantan dah wat ke belum... nanti dah buat jgn lupa hantor semangkuk ya...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak jadi wat ler along smlm sup ayam kantan tu.. tengok esok lah kot.. sbb cuti esok kan.. smlm balik rush pulak.. :( makan dinner pun sipi2 je.. hehehehe

      Delete
  21. perggghhhhh... sedap ni... poskan ke sini ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. bolehhhhh.. :) kasi address.. :P

      Delete
  22. As salam ...nampak best sangat...

    ReplyDelete
  23. menarik lah kak.... boleh try.. mudah.. simple..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang mudah sangat.. cuba lah... (cam budak dlm iklan softlan eco pack..)

      Delete
  24. hamboi kak nani...sedapnye..senang je kan..tu ari adik zila pun ada buat jugak gini tp guna biskut saltcheese yg cap kheng guan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah... biskut tu tak kisah dik nak yg mana kan.. tapi akak rasa marie ni kan.. kalau dah sehari simpan ala2 rasa kek pun ada.. sedappp.. jadi gebu2 tu..

      Delete
  25. Adoi sedapnye nampak. Meh la post sikit. Terliur nih. Dah lama x main ngan cis dulu. Dulu2 rajin la. tp sejak kolestrol naik nih stop trus.

    Sy pun dh lama x buat cis tat. Same kes la mls nk buat shell.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)