Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Saturday, April 27, 2013

Bunga Telang...


Assalamualaikum..

Selamat tengah hari semua... mesti sudah makan tengah hari kan...

Pagi tadi aku gi hantar kete repair... uhhhh.. udah rosak ler pulak.. tetiba je 1 dua hari bawa kete semacam je.. bila nak pusing stereng je mcm lari... lepas tu tak ler pulak berat... cuma macam tak boleh bajet jalan je bila nak conner tu... sure makan jalan sebelah.. bahaya tul lah.. bila jalan jem2 tu... susah pulak aku nak belok membelok kan.. so tadi dah hantar repair... sekarang ni kete blom siap.. petang ni baru siap.. cost mahal gak.. nak kena tukar set ape tah namanya tu.. lebih rm500 original toyota, belum masuk upah pasang pulak... hmmm sabor jer ler... 


Ok... ni nak citer kesah si bunga telang... 

Semalam waktu amik hakimi dari skul pukul 6.30 pm tu.. terperasan si bunga telang ni menjalar2 kat pintu pagar tepi guard house tu... baru lepas hujan smlm.. jadi aku pun gi belek lebih dekat.. mula2 shoot putik belum kembang ni... cantek lak.. 

Budak2 skolah belum kuar lagi time ni... diorang abis kelas kul 6.40pm.. so ada masa lagi 10 minit.. so ada masa aku belek2 pokok telang ni lagi... moh layan gambar...



Ni putik bunga telang yg belum kembang.. lawa pulak kan... 



ada titisan air hujan kat dlm kelopak bunga telang ni... cantek lak.. neutral beutty gitu.. kan..



Lawa kan... :) wat muka tak malu je aku dok amik gambar bunga ni tepi pintu pagar skolah...  



Shoot lagi...



Dan tengok apa aku dapat... ni kacangnye yg dah kering... boleh wat benih kan? 
bawa balik umah dulu... hari ni baru kupas amik bijik tu nak semai... harap menjadi pokok ni menjalar kat grill koridor rumah aku ni.. kan... 

21 comments:

  1. jaga tu tak tanya ker buat apa kat situ...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha... dia pelik lah.. tapi bagi tau mula2 nak amik gambar je.. :P

      Delete
  2. salam nani..wah dah dpt benih bunga telang yr...elok tuh semai cepat2 letak dlm plastik hitam ker pasu ker..kasi dia menjlr sa mpai bumbung hehehe..nanti leh wat nasi kerabu kan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam ummu...
      tu la.. belek punya belek nampak benih dia.. tu yg mintak tu.. amik nak balik tanam.. biar menjalar kat grill koridor umah ni.. wat nasi kerabu? nani tak tau wat.. tapi boleh la nanti tengok resepi kan..

      Delete
  3. Alahai Nani... dah ada pak guard kat situ nape tak minta aje bunga telang tu... petik bawa balik boleh buat nasi kerabu he he ehhh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amie... nani mula2 tak perasan yg ade benih.. belek2 bunga nampak benih.. tu terus la mintak.. nanti dah menjalor kat grill ni leh la bikin nasi kerabu tu.. :P

      Delete
  4. Salam Jassnani...
    Canteknya bunga telang....boleh la buat nasi kerabu kan....
    Ermmm....bole bagi kita sikit biji bunga telang tu...teringin nak semai...maklumlah..susah nak dapat kat sini...tenkiu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam rahel...
      aah cantek kan bunga ni.. saja2 nak snap nampak benih... bonus tu.. leh tanam kat umah.. rahel nak boleh.. kasi alamat.. nani poskan... okeh... :)

      Delete
  5. Nani, kita pun baru kutip benih telang jugak...ramai pulak geng opis yg minat nk tanamnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. ya ka.. :) banyak ke benihnye?

      Delete
  6. nanti berderet la tu n3 guna bunga telang ni ye... haritu ada jugak bawak benih ke sini pastu lupa lak letak kat mana ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. sayangnye cheq sue.. sampai lupa letak mana benih tu.. kang tumbuh sendiri dia.. :)

      Delete
  7. Tak kenallah Jas....jas beritahu ni baru tahu haha...
    Biasalah kereta ni ada ada ajekan...huh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni pun sebab akhir2 ni ramai kawan yang suka hijaukan alam.. tu yg kenal bunga ni.. hehehehe

      Delete
  8. tanam2...at least anak2 kenal pokok telang..tak ler jakun sgt...beh nyer dpt pewarna asli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu... mcm nani dulu main bunga ni letak dlm air.. terapung jadi cam itik je.. jakun ler tu.. :P

      Delete
  9. Salam Nani..mana ada repair kete poloh2 henggit jer bayo?..semua main ratus jer...tayar pon harga RM250 sebijik..tp michelen lerrrr
    cantik bunga talang tu....mesti ko dgn selambanya ngutip buah yg dah kering tu kan?hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam atie..
      tu ler.. mahal bebenor benda alah tu.. bukannye tukar stereng tu.. haiii la badan. hai la nasib... hmmm macam mana pun kena tukor gak.. sbb lama2 nanti jadi penyakit lain lak kat kete tu kan.. sayang gak.. baik bela elok2 kan.. :) melayang pun tak per la.. skit..
      >> haahahahah aah.. selamber je.. budak skolah tu tegur ler auntie nak wat per... hehehe...

      Delete
  10. Bunga apa tu ek. X pernah tgk la.

    ReplyDelete
  11. banyak benih telang nani,happy gerden nani. nnti kalo dah buat sirap biru atau nasi kerabu updated la ya. :)

    ReplyDelete
  12. nasi kerabu tu dinamakan sebab makan nasi beserta ulam2an a.k.a kerabu. masa kecik2 dulu...mak saya pun rajin masakkan nasi seharian tapi letak air bunga telang ni...sbb hari2 saya request nak makan nasi biru. hehehe...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)