Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Saturday, January 07, 2012

Karipap Kentang request from haikal...

 Assalamualaikum... 


Dah settle pasal kemasukan sekolah anak2 dah kan semua.. ni karipap yang aku wat hari rabu lepas, time tu aku cuti untuk bawa haikal masuk sekolah tadika, pepagi time haikal gi sekolah sempat haikal pesan, dia balik petang nanti dia kata nak makan karipap, hmmmm ok lah, dah anak request kan, boleh la wat, sian anak nak makan sampai request baru mama nye wat.. hikhikhikhik... 


Sebenarnya pepagi lepas hantar haikal kan aku ngan en.asben terus gi Mydin USJ, tup tup bawa balik tulang lembu, siap dah wat sup tulang kan.. petang lepas Sakinah balik sekolah, sakinah soh aku bawakan dia gi sekolah untuk amik buku teks, so terlanjur dah turun bawah, terus la aku singgah kedai beli kentang ngan udang.. balik je umah, start la kupas kentang dah siang2 bahan lain utk buat inti karipap tu.. alhamdullillah... settle bab bahan untuk inti karipap.. masuk ke bab kedua untuk wat kulit karipap, sib baik senang je nak wat kulit karipap tu.. aku guna minyak panas untuk adunan kulit karipap tu.. dulu2 time mak/abah aku wat karipap utk berniaga diorang  guna minyak panas untuk adunan, so sampai skrg aku suka minyak panas berbanding butter atau majerin.. terlalu lemak sangat, tak best bagi aku, cepat rasa mual.. lain orang kan lain seleranya.. :)

dah siap bahan2 untuk inti, hmmmm posink dulu sblm tumis dalam kuali, hikhikhik.. 




 Taraaaaaaaa!!!! dah siap inti karipap lepas behempas pulas atas kuali tu.. nyum nyum... 




 lepas tu, dah siap adunan, mula la bab mengelim2 bagai kan.. nasib baik ada en.suami tolong gelekkan kulit karipap ni.. so aku cuma letak inti dah kelim je.. :)




Jeng jeng jeng... karipap dah siap goreng.. hehehe.. malam tu dinner makan karipap je.. 15 bijik aku goreng.. hmmm amikkk kan dah ngidam sangat  nak makan karipap kan haikal tu, abis gak kat dia sorang dekat 3 ketul.. alhamdullillah, hepi sangat aku kalau buat benda2 anak2 suka.. :) 

10 comments:

  1. nak nak nak request gak leh...he he
    ala bolehlah mak Nani...
    makan panas2 memang sedap tu..x cukup 15 ketul ha ha

    ReplyDelete
  2. mama sara nur>>>
    hehehehe.. request lah, tapi bila nak dapatnye? hmmmmmm.. 15 ketul tu mmg betul2 kenyang gila kak, sebab besar karipap ni dekat2 sebelah tapak tangan....

    ReplyDelete
  3. banyaknya karipap kentang kat sini..terasa nak join makan pulak..ehehe..

    ReplyDelete
  4. Salam Nani.apa kabar?selamat tahun baru 2012.Br sempat nk wish kat hang noooo...hihi
    Wah!acik atie pon nk karipap gak cam haiqal..ada lagi tak yg frozennya?
    naniiiiiii..anak kier sebaya lar(br ku tahu :D)...taun ni depa PMR la kan.Semoga anak2 kita akna mendpt result yg cemerlang.Aminnnnnn

    ReplyDelete
  5. Rahel>>>
    hehehe, banyakkkk mai la join..


    Azatie>>>
    wasalam, selamat tahun baru gak.. :) ehehhe
    ada frozen, tinggal 4 bijik je lagi.. heheh.. :P

    ReplyDelete
  6. salam Nani..
    sedapnya Nani oiii karipap tu... wat akak terliur jerlah! dah lama akak tak buat karipap... hehe.. sejak dah pencen wt karipap frozen sbb takde masa... utk mkn2 pun terus malas nak buat.. anak2 masa tu pun dah jemu ngan karipap.. hahaha.. tp kalau inti sadin dorang lehla terima lagi.. hehe.. samalah resepi akak pun guna minyak panas utk kulitnya tu.. sedapkan..

    re: Nani akak tak pernah buat lagi cheese tat... belum dtg seru.. hihi.. malas nak gentel kulitnya tuh... dulu2 rajin gak wat tat telur tp lahaiii.. ngenangkan nak gentel pastrinya tuh yg jd malas wlupun teringin nak mkn cheese tat...

    ReplyDelete
  7. MaDiHaA aka Ratna>>>
    wasalam kak, sile ler masuk ngeh3... ye la, mak.abah nani ajor wat kulit karipap guna minyak panas, sampai la ni nani suka cara tu je.. sedap..

    ooooo akak blom pernah wat cis tart ye.. ingatkan nak tanya.. ehehe.. tak per la.. saje je tanya akak, mekasihhh..

    ReplyDelete
  8. nani..
    rajinnya buat karipap..
    maklong selalu beli je.. tapi buat sendiri lagi puas hati kan.. siap boh udang tu.. mesti sedap..!!

    ReplyDelete
  9. Along Maklong>>>
    aah, wat sendiri lg puas, leh ikut suka hati nk makan inti apa kan...

    ReplyDelete
  10. bekerja sama buat karipap.. bestnya..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)