Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Friday, April 01, 2011

Kaki celup and Maccaroni daging..





Assalamualaikum... salam di pagi jumaat yang indah damai lagi permai.. hahahah.. pagi ni tak antor haikal gi kindergarden.. abah dia yg antor.. haikal tak nak naik kete ngan aku.. kakakkaka.. sesekali nyusahkan abah dia tak pe kan.. tapi in hurry la.. kalau gi ngan aku slow and stady je.. sebab aku masuk keje kul 9am.. and hantar haikal kul 8am.. so ade 1 hour aku leh take my time.. :) ehehehe..


tu.. maccaron ke? bukan kan.. sebab aku tak pandai buat maccaron.. jadi lah maccaroni.. ekekekek.. nak makan dinner ape? macam2 fikir tapi haikal prefer nak ni ni ni.. (sambil tunjuk packet maccaroni) so untuk haikal aku wat simple je.. guna daging berger ramly.. aku pecah2 kan and guna sos tomato henze with mushroom.. tumis bawang.. and masuk bahan2.. ready la.. senang je.. sebab nak bagi budak kecil tu makan kan.. eheheh..



aaaaa... tu aku makan malam tadi.. gonyeh2.. sambil dok depan TV.. hahaha.. kaki ayam goreng.. baru2 ni nampak kat blog sape ek? lupa aaa.. jap ekk.. aku cuba selidik sat.. dah cuba la.. tak jumpa and tak  ingat blog sape wat kaki ayam goreng ni.. macam sedap je aku tengok.. so malam tadi aku pun mula la wat kaki ayam goreng ni.. ehehe.. makan sampai tak hengat.. aleh2 pinggan kosong dah..


Maccaroni Daging Under Age

Bahan2nya:-

1 cawan ke 2 genggam ke.. maccaroni di rebus lembut
2 keping daging berger potong kecil (sbb aku tak de daging kisar)
1 labu bawang besar (cincang halus)
2 ulas bawang putih (cincang halus)
2 sudu besar sos tomato heinz with mushroom
1 sudu kecil lada sulah
Garam secukup rasa / 1 sk pati ayam
Oregano saja2 tabur atas..
Butter dan Olive Oil secukupnya

Cara2nya:-

-   Panaskan butter dlm kuali kira2 1 sudu besar + olive oil
-   Tumis bawang yang di cincang halus sampai layu and wangi
-   Masukkan daging berger.. masak agak2...
-   Masukkan sos tomato with mushroom 2 sudu tu.. kacau and agak2
-   Masuk lah maccaroni yang di rebus lembut tu.. and kacau rata..
-   Masuk la pulak garam and pati ayam tu.. kacau lagi.. agak2 lagi
-   Taburkan oregano.. kacau rata.. and siap..


Kaki Ayam Goreng

Bahan2nya:-

10 Kaki ayam di cuci bersih *buat pedicure ke,, menicure ke.. apa yg patut
1 biji telur putih sahaja
sedikit serbuk cili
garam kira2 2 cubit
tepung serbaguna secukup nya..

Cara2nya:-

-   Putih telur di gaul ngan kaki ayam tu
-   Masukkan garam and serbuk cili.. gaul sebati
-   Taburkan tepung serbaguna dan gaul rata lagi..
-   Gorengkan dalam minyak yg panas dan jgn terlalu garang api
-   Dah garing boleh toskan minyak.. and hidang... :)




9 comments:

  1. nani sdpnya....
    bak mai sket antar kt sini
    rajin btllah nani nih nor sejak 2 menjak nih maleh ajer

    ReplyDelete
  2. salam Nani,
    aku pun kadang suh laki aku hantar bebudak gi skeolah huahuahua...sekali jalan jer kann? Dia kata , kalau cenggitu juai je la kete aku ni hahaha..

    sedap macaroni ko. kaki ayam aku tak minat sgt, mak aku yg sukaaaa...

    ReplyDelete
  3. ardinihumaira>>>
    nyumm nyumm gak.. ikut dini.. :)



    noor>>>
    yerrr.. sedap ke? eheheh.. rajin sket je.. sbb balas dendam kat 3 minggu lepas tak dapat masak sbb tak de air.. eheheh



    TopsuTurvymUm>>>>
    ekekekek... tu la kan.. ade je alasan diorang tak nak ngantorkan.. padahal kekadang tu malas gak nak layan karenah anak.. bnyk hal sblm gi sekolah.. ekekek..
    - sedap ke macaroni tu? amik la.. :) oooo kaki ayam tu aku pun baru je berjinak2.. lom jinak sangat pun.. kakakakka

    ReplyDelete
  4. salam nani..apa kabar?lama xsinggah ke sini.sedap nampak macaroni tuh!kaki ayam??xpernah mkn!..klu beli ayam sekor..gtau kt penjual tue kaki ayam xmo...nape???hikhik

    ReplyDelete
  5. Hi, jom join contest

    http://www.tetikusrusak.net/contest-birthday-party-paling-happening/

    ReplyDelete
  6. SILA EMAILKAN ADDRESS YEA..
    SAYA NAK POS FM SARAWAK..
    SAYA TUNGGU SAMPAI HARI JUMAAT..
    KALAU XDE SAYA TERPAKSA BUAT CABUTAN YANG LAIN

    ReplyDelete
  7. email saya nanamrul@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. check link ni..

    http://kakyong.com/2011/05/keputusan-cabutan-bertuah-contest-aksi-si-cilik-berbasikal/

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)