BUTTER KEK with RICE COKLAT
Kek butter tu aku wat main agak2 je.. saja la.. alkisahnye
sebab aku nak test oven tu.. baru beli last friday 31/12/10
time promotion... ingatkan mula2 tu tak dapat beli oven
under promotion price tu.. sebab hari jumaat tu sepatutnya
keje kan.. tapi di sebabkan kemenangan buat kali pertama
selepas 14 tahun akhirnya malaysia dapat menjulang gak
PIALA SUZUKI pada perlawan final menentang INDONESIA...
alhamdullillah.. aku yg bukan kaki bola ni pun tersangkut skali
dok depan TV tengok final Bola kat TV malam rabu tu..
mana tak nye.. dek kerana terkejut je bila jiran2 apartment aku
dok pekik GOLLLLLLLLLLLLLllllllllllllllllllllllllllllllll...!!!!!!!!!!
so tengok skali la.. ehehehe.. tapi bukan skali.. mula2 aku
layan gak MALAYSIA vs VIETNAM.. lepas tu menang kan..
MALAYSIA vs INDONESIA kat Padang Bukit Jalil...
and FINAL... baru MALAYSIA vs INDONESIA kat padang
*tak tau nama ape padang tu.. kat Indonesia tu...
hehe.. kiranya kali ni pecah rekod gak la.. aku tengok bola...
kahkahkah... dulu2 zaman sekolah pernah gak layan bola
sepak kat padang.. sebab nak bagi semangat padu dan jati
diri kat ehemmm ehemmm.. kahkahkahakahkah...
(gelak sampai tergolek dokk)
'
'
'
dah.. ni nak cakap pasal butter kek.. ingridient dia senang
je.. aku wat main agak.. sebab malas nak buka buku resepi..
1) 3 sudu besar Butter
2) 1 Cawan gula halus
3) 4 Biji telur suhu bilik
4) 1 sudu kecil Baking Powder
5) 1 sudu kecil esen vanilla
6) 2 sudu besar coklat rice (utk last skali)
7) 2 Cawan Tepung Gandum (agak2 pekatnye)
1) Pukul gula halus dan butter sampai kembang...
2) Masukkan telur satu persatu kacau sampai sebati...
3) Masukkan esen vanilla.. wisk kan lagi...
4) Masukkan baking powder and tepung yg dah di ayak..
sedikit demi sedikit.. ikut pekat ke... likat ke.. melekat ke..
suka hati anda... :D
5) Masukkan coklat rice.. kacau ngan spatulla...
6) Masukkan adunan dlm loyang yg dah di griskan ngan butter..
7) Bakar dlm oven 30 mnt suhu 180...
8) Dan masak terbalik kan.. kalau sabar tunggu sampai sejuk
baru terbalikkan.. (aku tak sabar).. hihihi..
9) Dan terbalikkan tu.. leh la nampak coklat rice tu berbintik2..
10) Potong and ngapppp dlm mulut.. hehe
sdpnyer kek
ReplyDeletemeh pas sini sket nani
noor>>>
ReplyDeletebolehhhhhh... boleh blah.. kakakakakakak
3 sudu butter jer???
ReplyDeletetapi nampak memang sedaappp!!
takut nak mintak..nanti kena boleh blah ekekeke!
TTM>>>>
ReplyDeleteakakakakak... alahai.. betul beb.. aku sukat 3 sudu je.. tapi tepung gandum tu.. ko mau bajet sendiri.. nak pekat ke likat ke.. melekat ke.. camno ikut suka hati ko.. aku wat tak pekat.. tapi tak cair.. bila angkat dia kira2 bertanduk lah.. hahaha.. jangan la takot.. mintak ar.. mintak ar weii.. :P
akak, sedaplah kek butter ni. menarik dan nampak gebu :) terliur lah pulak. hehehe :) boleh cuba. thaks for sharing :)
ReplyDeleteMiza Yusof>>>>
ReplyDeletehehe.. betul tu.. gebus terjamin.. tapi ikut sukatan tu tepung agak2 sendiri ye... mau bape punya pekat.. okey.. SELAMAT MENCUBA.. :) :) :)
selamat thn baru kak...
ReplyDeletecantik lak tgk kek tu ada hias coklat rice tu...
terer la kak..wat kek men agak2..
kite kalau wat maunya usung kitab sampai ke dapur
x sah la kalau kitab x kena marjerin la, coklat la..eheheheh
nuanza>>>>
ReplyDeleteehehe... ni kes malas tahap Ultraman Max ni.. tu tak men2 dah kitab.. agak2 je semua.. sebab men2 agak la tu... menjadik.. kadang2 ikut kitab pun ke laut cina selatan gak.. ehehehe..