Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Monday, January 10, 2011

Beef Spageti or Cucur Ketam?

BEEF SPAGETI

CUCUR KETAM

Kalau korang... pilih nak makan mane satu?
ni kes aku semalam.. hari ahad... nak makan cucur.. tapi nak
gak wat spageti... sooooooo... :-? pikir dekat 20 kali..
last2 aku wat 2 terus.. nak makan pagi.. pagi ? alaaaaaaaa
hari ahad kalau makan pagi ni.. biasanya dah masuk kul 11am...
tak pun hampir2 nak kul 12noon... tak caye?
cuba tengok rutin aku... pagi2 bangun dulu.. tunai kan yang wajib..
lepas tu..pusing kiri.. pusing kanan... betul kan selimut.. last2
masuk balik dok dalam selimut... hahaha...
lepas tu... sedor2.. kul 9.30am.. kakakakaka.. bila lagi nak
bangun lambat kan... hari keje tak leh... sure dari kul 6am
tu terus sampai ke 10 malam.. direct tak rehat.....
so dah bangun kul 9.30am tu.. terkebil2 dok depan TV lah..
godek sapu sampah sini sana.. lepas tu sidai kain.. mop lantai...
siap2 dah kul 10 lebih.. mandi2 lepas tu baru nak kesah
wat S.A.R.A.P.A.N kan... siap wat sarapan pun
dah kul 11 or 12 la...

Beef Spageti tu aku wat ringkas je.. malas nak wat
ikut rules sangat... ikut aku nye rules sudah la... janji lulus.. kan..

BEEF SPAGETI

Tumis 1 labu bawang besar yg di cincang... lepas tu aku masukkan
tomato puri 1/2 tin.. aku masukkan daging kisar kira2 200gm..
masak sampai layu... aku masukkan cendawan butang yg aku
potong dadu.. lepas tu aku masukkan lak sikit garam and perasa..
lepas tu aku taburkan oregano.. and siap... cheese utk tabur aku
tak de stock.. :D itu je la utk on-top spageti tu.. dappppppp... :P

senang kan.. makan ngan spageti yg dah di rebus lembut... siap..

and yang cucur ketam tu lak... aku wat slow and stedy sket..
sebab potong kentang, and cincang bawang besar depan TV..
sebab layan cartoon pagi2 kan.. syok gak layan cartoon.. funny..
and release tension.. rasa segar je pale... :D

CUCUR KETAM

Kupas kulit kentang 3 biji dan potong dadu halus2... cincang bawang
besar selabu... cincang daun ketumbar gak.. cincang gak isi ketam..
(aku pakai jejari ketam)... lepas tu masukkan dlm bekas/besen..
masukkan 1 senduk tepung beras.. 3 senduk tepung gandum... garam
dan serbuk perasa.. kacau sebati.. *jangan terlalu cair.. sebab nak
sudukan nanti dalam minyak panas2...*
lepas tu siap kacau.. boleh sudukan dalam minyak panas... dan goreng
sampai masak dan keemasan... angkat , toskan.. and idang.. :D


ok.. itu la.. banyak2 wat tu.. leh makan sampai petang.. kiranya
kalau lunch pun.. khatam makan benda yang sama.. sampai abis..
lepas dah abis tu baru leh wat masakan lain tuk dinner kan..
tapi dinner semalam simple... aku cuma masak sardin tin..
goreng telur mata.. and panaskan balik sayur peria goreng telur..
*hari sabtu nye* tu je... makan sambil tengok AJL 25 mlm tadi..


OK.. TATA


3 comments:

  1. Salam Nani.... Cucur Ketam Mcm Sedap Jer Nani...Boleh cuba Ni...

    ReplyDelete
  2. hehe.. mesti cuba tau.. mmg sedap.. :P (masuk bakul jap)

    ReplyDelete
  3. harus cuba cucur ketam tu... ;)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)