Assalamualaikum...
Sekian lama aku kurang gi beli barang2 dapur.. *ade dekat 2 minggu
and semalam aku terpaksa gak gi Jusco beli sket barang2 basah..
dah kering2 belaka dah kat dapur tu.. sampai nak masak pun aku
dah kering idea... Semalam gi beli ayam, kepala ikan, and sket
sayur2 lain.. and boleh la start masak makan malam tadi best sket..
best?? apa yang best sangat.. cuma aku wat kari ayam..
kari ayam ni aku jarang wat.. tu yang bila masak aku rasa special
sket.. dalam sebulan cuma 1 atau 2 kali je aku akan wat kari ayam..
tau tau...
'
'
'
Bahan2nya:-
1/2 ekor ayam di potong ikut suka
1 pek Rempah kari Faiza Raja Kari
1 Kotak santan cair
3 ulas bawang putih di cincang
1/2 labu bawang besar di cincang
1 inci halia di cincang
2 sudu kerisik
4 biji ubi kentang di potong 4
2 cawan air
Minyak utk menumis
garam dan serbuk perasa
Cara2nya:-
1- Panaskan minyak, tumis bawang dan halia sampai naik bau
2- Slow api, masukkan rempah raja kari faiza,
Kerisik dan biarkan sekejap masukkan 1/2 cawan air
dan tunggu sampai naik minyak.
3- Masukkan kentang dan ayam, tutup penutup periuk dan biarkan
ayam dan kentang empuk dan masak...
4- Kacau2 rata dan masukkan santan
5- Tambahkan air ikut kepekatan selera sendiri.. (sebaik2nya jgn
terlalu cair)
6- Biar menidih, masukkan garam, serbuk perasa dan kacau lagi..
sampai ubi kentang lembut dan ayam masak... dan tutup api..
7- Siap.. :D
salam nani..apa habaq..hihi.umah atie pon jarang buat kari kecuali klu buat mee kari sbb xder peminatnya!.ttg kek kukus gelembong tue...kdg2 atie pon sama gak...samada 'over cook'/api kuat sgt!
ReplyDeleteyummy..yummy..sedapnya...
ReplyDeleteAZATIESAYANG>>>>
ReplyDeletenani sihat.. hihihi.. sama la.. kurang permintaannya kari tu.. :d
ooo alkisahnya.. mgkn sbb nani nye api kuat lah bila masak kek kukus tu ye.. ;D
ekinashikin>>>>
ReplyDeleteyummmm yummm.. makan la skali.. :D