Assalamualaikum...
Hari isnin sudah berlalu.. tiba lah hari selasa kan..
Masak ape? masih banyak idea kah?
Kalau takde idea... boleh gak kalau nak celok idea aku..
kebetulan rasa nak makan cucur ala2 pasemboq ni..
So singgah kedai beli bahan, sikit-sikit je.. kalau banyak nanti bazir..
Ok.. tak nak cakap banyak.. sure tak larat nak dengar aku membebel..
moh ler kita tengok apa yang ada... :)
Saja apdet gambar baby fiyya yang dah makin babam ni.. mama tempek rambut ala- ala alpro? entah la tak tau nak nyebut.. dengan perut buncit dia.. hahahaha.. let's go!!!!
Resepi Kuah Kacang Pedas:-
Bahan2nya:-
10 Tangkai cili kering, rebus = Blend Halus
1 labu bawang besar = Blend Halus
3 Ulas bawang putih = Blend Halus
1 genggam udang kering = Blend Halus
1 inci halia = Blend Halus
2 Genggam Kacang tanah, goreng/sangai (buang kulit) = Blend kasar
Cara2nya:-
Panaskan minyak dalam kuali sedikit untuk menumis,
Masukkan bahan2 yg di blender tadi,
bila dah menidih kecilkan api,
Masukkan 4 sudu gula dan 1 sudu garam (rasa ikut selera masing2 ya)
Bila dah pecah minyak, boleh la di tutup api, siap!
Bahan2 untuk cucur:-
Taugeh = celur
Timun = hiris kecil
Tauhu = goreng + hiris kecil
Kerang = Rebus
Bahan2 cucur kucai:-
Tepung 1 cawan
Kucai dalam 50 sen = hiris 1cm
1 labu bawang besar = cincang
Garam / aji untuk perasa
Gaul semua bahan cucur kucai dan goreng dlm minyak panas,
Gunakan sudu untuk membentuknya.. (sebab ringkas dan mudah)
Hiris nipis / kecil untuk di makan bersama sama..
Siap!
wah terbaik ni ! membuatkan saya teringat pasemboq padang kota hehehe
ReplyDeleteSekali pandang pasemboq tu terus naik selera, tapi 3-4kali nak pandang Fiyya dengan rambut & kacamatanya tu... ko ni nani...ha hahahhaah gelak2 sorang aku renung anak dara ko hihihiiiii.
ReplyDeletenak..nak..nti nak pi umah mkn pasemboqq..hihi
ReplyDelete* sian fiyya...hahahaha
aiyooo... sedapnya Pasembor.. dah lama tak makan ni Kak..
ReplyDeletelast makan masa duk Penang suatu ketika dulu..
comelll Afia rambut ala2 retro...hahaha:)
Wow..sedap..menyelerakan..bole cuba nnti :)
ReplyDeletesalam mama fiyya..
ReplyDeletestylish betul kak fiyya nie ngan rambut afronya...hehehe..comey gitu..arissa dok tido nie, leh lah omaknya berbw..
meleleh tgk pasembor tuh..bilalah nak merasa..nanti kalo mak arissa dtg ngan arissa, mak fiyya mesti masak best2 tau..hihihi..ngada2 cikit..:)
Alololo...tomeinya.
ReplyDeleteSaya ni salin resipi jer lah. Buat nya tak tau bila. Sedapnya ☺☺
Mama dengkikan Fiyya ye.. Mentang-mentanglah Fiyya montel mama bagi rambut afro. Tapi nampak comel pulak di mata auntie:)
ReplyDeleteDi Johor ni memang jarang ada pasembor ni Nani..
sedapnya..teringin nak makan.... salam kenal yer..ila follow =)
ReplyDeleteUwaaaa....rambut alfro...seksi laa fiya...
ReplyDeleteKita suka mkn pasembor...
Salam Nani...tadi singgah FB,tak puashati..mai singgah sini lak.Kecur lak negok pasemboq nih!
ReplyDeletehehehe...cute jer alfro look... pasembor lg cute... mengancam!
ReplyDeleteAmboi baby Fiya apro lagi hehe...
ReplyDeleteYg menariknya tu ada kerang tu Nani .... dapnya!!
Ya Allah!! sedapnya...serius terliur!! mmg telan air liur aku tgk nok...
ReplyDeletesedapnyer... tq share resepi yer
ReplyDeletesenang ada bekas macam tu, ambil yg perlu saja...
ReplyDeletebaru ni beli kat bazar hampeh..tak sedap he..he..
ahai..terliur tau dee tgk gambar food petang2 ni..hahaha..
ReplyDeleteamboi.. rambut alleycat tuh.. hehe..
ReplyDeleteAssalam nani, sedapnya pasembor tu, ada rasa ala2 rojak gitu
ReplyDeletesalam kenal, thanks follow saya. nampak mengancam cucoq pasemboq awak ni. simple pulak tu. boleh try ni :)
ReplyDeletesalam ramadan
ReplyDeleteteringin nak buat tapi tunggu semua anak dan hb balik dulu baru syok
yg penting kerang tu :)
ReplyDeleteFiyya babam... he he
ReplyDelete