Assalamualaikum...
Bersua lagi.. dah Ramadhan ke-13 hari ni... harap semuanya baik2 belaka..
Puasa dah ponteng ke belum? aku? belum lagi.. mungkin so soon lak kot.. tapi takper.. berpuasa kali ni agak panas.. kurang hujan dan cuaca agak kering kan.. dan hari ni negara kita di landa Jerebu kali ke-2, mudah2an umat islam yang berpuasa mampu menjalani ibadah berpuasa dengan jayanya.. insyaALLAH..
Tempek gambar fiyya yang sekarang dah 6 bulan 20 hari..
Asyik benor dok tengok tv fiyya ni.. mama snap gambar dia pun dia tak perasan.. :)
Jom.. nak share sini.. sudah tentu uOls dah pandai wat Masak ni.. tapi aku nak share cara aku.. :) Masak Lemak Cili Api Ikan Kembong.
RESEPInya..
Bahan2nya:-
3 Ekor Ikan Kembong ( siang dan cuci bersih )
9 Ulas bawang merah kecil ( blend halus @ tumbuk )
4 butir bawang putih ( blend halus @ tumbuk)
2 Sudu kecil serbuk kunyit
1 Cawan santan
Daun kunyit
3 Batang serai di titik..
5 butir Cili Api merah ( Tumbuk kasar )
Air jika perlu
Garam / serbuk perasa
CARA2NYA:-
1- Masukkan bawang merah & bawang putih (yg di blend halus)
2- Masukkan cili api merah.
3- Masukkan serai yang di titik.
4- Daun kunyit di carikkan dan masukkan ke dlm periuk
5- Masukkan santan tambah sedikit air supaya tidak terlalu pekat
6- Letakkan periuk di atas api yang sederhana kuat.
7- Bila dah menidih masukkan serbuk kunyit dan jika terlampau pekat masukkan air sedikir.
8- Masukkan Garam dan serbuk perasa, masukkan ikan.
9- Biar menidih dan ikan masak baru tutup api.. dan siap untuk di hidang.. :)
ikan temenung...sedap tu...
ReplyDeletebuat masak apa pun sodapp...
cuma susah nk cr yg fresh2...
betul tu.. nak yg fresh kena gi kedai/pasar basah je.. baru dpt yg fresh.. :) kan..
Deletenyam2 tapi saya suka ikan ni goreng garing2
ReplyDeletesaya pun.. kadang2 kena ikut perintah raja.. :D wahahahaha
DeleteSambil-sambail tengok Fiyya sambil itu tengok resepi ikan.
ReplyDeleteIkan kembong masak apa pun sedap. Kalau kakak bila dah goreng tak habis masak kicap
kakzakie sama cam nani.. kalau tak buat masak kicap pun, nani buat ikan masak asam.. :D kan kan..
Deletesalam mak naninya..
ReplyDeletesuka tgk fiyya yg gebu tuh..tak sabar tunggu arissa cepatbesar..skrang baru dok bersalin kulit..heheh.
jerebu lg yer..moga kita semua yg kat sana tabah yer..cobaan bln posa jgk nie..
masak lemak cili api blom pernah masak kat sinisbb tak der ikan kembung..nampaknya kena guna ikan lain tuh kalau nak cuba..
Wasalam mak arissa.. :)
Deletenanti arissa pun boolat jugak cam fiyya hendaknya.. tapi fiyya ni ikut mamanya yg boolat.. :)
ooo sana tak dpt ikan kembong ye.. nanti leh kot ganti ngan isi ikan apa2 kot.. cer buat ikan salmon ke.. entah2 sedap.. hehehe
terus lapar tgk gambar! haha
ReplyDeletehehe.. sabor je ler..
DeleteIkan kembung kalau goreng cili pun sedap jugakkan...
ReplyDeleteTerus terbayang kat dlm petiais ada ikan kembung ke tidak ni...
betul tu.. ikan kembong selera org malaysia.. kan..
DeletePakai banyak bawang merah yeh Nani... mesti sedap tu!
ReplyDeleteTapi mmg betullah panas dia mmg lain mcm sekarang ni! semalam gi Pasar Ramadahan kat Tun Razak..pergh! panas sungguh!
bawang kecik tu sedap + wangi kan.. nani mmg suka pakai banyak.. :)
Deletemmg terangkatlah masak lomak cili api ni ! hehehe
ReplyDeletetul tu.. wat dengan cili padi merah.. mmg pedas tau..
Deletehuhhh bulat mata fiyya tgk tv ye, citer apa tu..upin ipin ke...hihihi
ReplyDeletebestnya masak lomak cili api...
tu dia tengah tengok cartoon sponge bob.. :) mmg minat dia ngan kartun gerak2.. and warna terang2..
Deletemasak lomak cili api.. cili api biar lebih.. pergh.. marvellous rasanya :)
ReplyDeletecomel sangat dak Fiyya tu.. ;)
masak lemak cili padi mmg ramai penggemar ye.. :)
Deletetgk apa masakan pun dlm bulan posa semuanya jd sedap.. kkiki
ReplyDeletebetul tu.. apa2 pun sedap.. air kosong letak ais batu pun sodap..
DeleteCumilnyer baby tu....
ReplyDeletemekasih.. :) hehehe
Deleteikan temenung (kembung) banyak fresh kat area umah Ida...tempat ikan naik...hehehe
ReplyDeletebetul tu.. ida.. kalau nani balik kg.. suka beli kat pelantaq.. lagi fresh.. tapi kadang2 abah yg ke laut..
DeleteSedapnya.... kalau guna isi ikan merah pun sedap juga.
ReplyDeleteye ke kak rose..
Deletetak pernah try.. nanti boleh la..
sedapnya sis..spanjg pose ni belum lagi buat masak lemak ni...
ReplyDeleteye ke.. terima kasih :) eheheh
Deletesemalam masak lemak pisang..nama tak tahu Nani..
ReplyDeletesejak kahwin dengan orang negeri sembilan ni..kena rajin masak lomak ha..ha..
kejap budak comel ni dah 6 bula lebih...
oooo tau tau.. masak lemak pisang.. tapi paggil gulai pisang kot kan.. hehehe.. :) yela.. dah 6 bulan 20 hari dah budak bulat ni..
Deletewow!! nampak menarik....dulu lieya buat masak lemak style gini laa..sejak kawan ngan org nogori terus lieya buat masak lemak style nogori yg tak guna bawang....sedap....
ReplyDeleteowhh.. masak lemak orang nogori tak letak bawang ye.. baru tahu.. hehehe
Deletekejap je dah 6 bulan fiyya.. makin comey...
ReplyDeletelain org lain caranya walaupun nama masakannya sama kan... akak skrg wt msk lemak cili api suka versi tak guna bwg... hehe..
owh.. ye ke kak.. nani tak pernah lagi buat versi takde bawang tu.. tapi biasa la kan.. malaysia kan banyak negeri.. so mcm2 resepinya.. :)
DeleteBoleh cuba resepi akak ni plak nti..
ReplyDeletesy masak lemak cili api tak guna bawang kak..hehe..
Peberet kami sekeluarga ni..:)
itu lah.. baru dengar ade resepi yg tak letak bawang.. :) sebenarnya letak bawang bau dia wangi.. :) akak suka..
Deleteteringat masak lomak ayam yg kitew buat ari tu... mmm... rasa nak buat masak lomak daging la pulak.. hehehe
ReplyDeletewow.. sedap ar.. saya tak penah wat masak lemak daging lagi.. nanti tempek ye.. :)
DeleteErmmm masak lemak mmg kegemaran D5, ikan kembung lg lah suker fuhh mmg mengancam kan Akak Jassnani :D.. Comey anak akka tu geram tgk pipi dia rase nk gigit jer ehhehe.... :)
ReplyDeleteye ke.. ramai orang suka ikan kembung kan.. sedap.. isi dia best.. tak bau.. :) kan kan.. :)
Deletepipi dia mmg booolat sangat.. :D heheh
saya paling suka ikan keli masak lemak cili api:))
ReplyDelete