Assalamualaikum..
Pagi ni sebok nak buat tender.. jap gi kul 4 nak kena submit.. so layan gambar and resepi ni ye..
Kebetuan stok buah kurma banyak lak kali ni.. so nasi beriani ni aku tak letak gajus mahupun kismis.. tapi aku gubahnya letak hirisan kurma.. alhamdullillah.. sedap.. :)
Jelatan @ acar timun :-
1/2 labu bawang besar hiris halus
1/2 biji timun hiris halus
5 biji cili padi hiris halus
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kacang tanah goreng + tumbuk
Gula + garam sebagai penambah rasa
Gaul semua bahan dan simpan dalam peti sejuk utk seketika sementara menunggu time berbuka.. :)
Ayam masak merah boleh tengok resepi kat SINI
cuma kalau nak berlemak berkrim tu tambahkan santan pekat atau pun susu cair.. :)
Nasi Beriani Kurma
2 Sudu besar minyak sapi
2 Sudu besar butter
1 labu bawang besar cincang halus
3 ulas bawang putih
1 inci halia potong kasar
10 biji kurma (buang biji dan hiris kecil)
1/2 tin susu cair
2 helai daun pandan di cuci dan simpul
2 pek serbuk nasi beriani ( cap ikut suka *aku pakai Tesco*)
Beras cuci bersih (aku masak 5 pot)
Air secukupnya..
Cara2nya:-
1- Masukkan minyak sapi dalam periuk di atas api, seterusnya masukkan butter.
2- Tumiskan bawang besar + halia + Bawang putih sampai naik bau
3- Masukkan serbuk nasi beriani + air 1/2 cawan + simpulan daun pandan
4- Bila dan menidih dan pecah minyak tu masukkan kurma + susu cair
5- Masukkan beras dan tambah sukatan air mengikut sukatan masak nasi dan boleh la di masukkan ke atas / dalam periuk masak nasi :)
6- Tunggu sampai masak, sesekali gi gaul / kacau nasi tu ye.. :)
7- Siap untuk di hidang.. :)
Selamat mencuba.. :)
salam nani,
ReplyDeletewah sedapnya berbuka ngan nasi beriyani ngan ayam masak merah..resepi weekend baru2 nie ker?
maner gambar fiya takder tempek nie..:)
wahh.. sedapnyer nani.. sajian istimewa buat keluarga ni... akak tiap hari masak simple2 je.. as simple as can.. hehehe..
ReplyDeleteSalam jasnani.... Kecur Mori tgok jelatah tu...
ReplyDeleteAmboi...sedapnya menu berbuka dia...
ReplyDeletebab msk nasi beriyani, sy mmg failed hehehehe yg lain2 okey
ReplyDeletefuhh nak cari nasi beriani la balik ni
ReplyDeletewah....sedap nye kak...pose ni blom buat ns beriani lg..
ReplyDeletewah sedapnya kak..siap resipi lagi..boleh la intan cuba nanti..terima kasih ya bg resipi..
ReplyDeletewaaaaaaaaaa sedapnyer nengok... aku lum penah lg wat ns beriani kak... msti sedap kalu dpt bt ni kan
ReplyDeleteBoleh la cuba ni...unik juga letak kurma
ReplyDeleteamboi... menyelerakan ni kak...
ReplyDeleteJeles betul tgk org masak masak ni. Semangat nak masak kan kalau ada orang makan. Akk pulak bulan pose ni ikut je tekak hubby. Tp beli belaka. Kalau masak dijamin tak habis.
ReplyDeleteWah! Nani.... nak semua2 tu... sedapnya! Jelatah bubuh kacang tu memang sangat sedap! Kalau saya buat style gini mesti buat lebih sebab encik suami suka ratah2!
ReplyDeleteadehhh sedap plak nampak... ni yg nak masak gak.. tapi kne hujung minggu la.. hihi
ReplyDelete*btw, kalau nak tgk gambar adik saya yg sblm kmalangan, klik sini yer..
http://ihaveasweetsmile.blogspot.com/2012/09/my-family.html
psl abah n mak tu... nanti saya buat entry