Assalamualaikum...
Lambat apdet hari ni.. :) sorry ye..
Semalam kat gi klinik cucuk fiyya... perkembangan terbaru fiyya..
Berat badan sebelum : 6.5kg sekarang 6.75kg
Tinggi sebelum : 6.1cm sekarang 6.2cm
Ukur lilit kepala Sebelum: 39cm sekarang 39cm gak.
Kena 1 das cucuk untuk 6 bulan punya... alkisah esok fiyya cukup 7 bulan.. tapi lambat amik imunisasi yang 6 bulan kerana hari tu fiyya demam.. so cucuk nya kena cancel lah.. sbb demam.. di bawa ke seminggu selepas baik demam.. jadi dah terlewat lah kira2 2 minggu fiyya nye appoitment sepatutnya..
Balik keje semalam.. nak amik mood anak2.. kesian pulak asyik makan makanan yang aku cacangkan je.. so ikut cakap anak je semalam... aku masak sambal cili pedas berapi ayam.. menu ni sangat2 lah di sukai oleh hakimi dan sakinah.. kebetulan kat rumah ada bape biji cili padi je.. so lepas balik dah kimi siap mandi, aku soh kimi gi kedai, beli cili padi.. sekali kimi bawa balik semua yang hijau belaka.. aku ni suka cili padi yang merah belaka.. tapi kan pedas la pulak.. aku kesian kat budak2.. hijau pun hijau lah.. makanya aku campur dengan cili kering 5 tangkai.. jadi la warna camni.. tu pun warna bertukar selepas letak air asam.. :)
Bertambah2 kimi dan sakinah makan nasi malam tadi.. sipi2 nak habis 4 pot yang sakinah masak tu.. dasyat kan.. :)
Ok lah.. kerana kesukaan anak2.. aku turutkan.. mr mama tak nak makan.. dia takot nampak cili padi banyak sangat.. siap mr mama sound jangan esok ada sesapa ulang masuk toilet dah ler.. syukur alhamdullillah.. anak2 perut nya boleh terima.. so kira selamat lah masakan aku semalam.. hehe..
Ayam masak cili pedas berapi.
Resepi Ayam Masak pedas berapi
6 Ketul ayam siap di goreng
20 tangkai cili padi
segenggam ikan bilis kecil.
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 cawan air asam
gula + garam untuk perasa
Cara2nya:-
Blend semua bahan2 di atas dengan air asam jawa skali.. kecuali gula dan garam.. :P muahahahaha.. (lepas ni sure ada yg ketuk aku ngan senduk kan.. )
Tumis dalam kuali.. (jaga2 sistem pengaliran udara dalam rumah mesti ada ye.. kalau tidak bersin lah jawabnya)
Biar bahan2 tersebut menidih dalam kuali tu lama sikit.. sbb nak bagi cili betul2 masak.. lepas tu masukkan gula dan garam.. (AWAS!! jangan rasa.. nanti makruh puasa rasa banyak2..)
And siap!!
Uish tengok pon dah berapi.
ReplyDeletehehe..hani suka pedas cmtu..tp hubby xsuka pedas..alkisahnya xbuat la cmni...sedapnye dpt makannnn...(makruh puasa)hihi
ReplyDeletesalam nani..
ReplyDeleteAlhamdulillah fiyya segalanya right on track kan.. dah makin berat yer bila dukung..hhihihi..nanti tak demam lagi ke kena cucuk tuh..sian fiyya...
wah bestkan diorang, citarasa dorang dipenuhi oleh mamanya..:), mesti makan bertambah2...
asalam nani..acik pun suka pedas berapi ni..msti sedap ni
ReplyDeletefuhhhh...betul2 berapi...terbaekkkk le kak
ReplyDeleteWaaaa... Fiyya dah enam bulan ye, Firdaus hari tu masa umur 4 bulan berat 6.9, panjang 59cm.
ReplyDeleteSaya cukup suka makan yang peda berapi Nani... sedia je segelas air panas suam (lebihkan sukatan yang panas), time kepedasan tu ko minumlah, berasap terus telinga, kejap je hilang pedasnya.
tengok pon macam berapi ni kak...nampak sedap ni
ReplyDeletemesti berair hidung sy kalu mkn (sy ni xthn pedas)
ReplyDeletedulu selagi tak pedas selagi tu carik cili.. tapi sekarang dah kurang makan cili sebab en. suami tak suka pedas2 sangat..
ReplyDeletepanas berapi kegemaranku... tapi dah berumurnikan nani rasa takut sikitler...
ReplyDeletesaya memang suka masakan pakai cili padi ni. lagi pedas lagi berselera gitu. biar lah berdesit pon makan
ReplyDeleteni kalau dapat kat kakak dini pun mesti selera dia mkn.. dia pun kuat pedas gak mcm kinah & kimi.. hehe..
ReplyDeletetp akak skrg jarang dah msk pedas2 sbb kakak dini dok asrama.. adik2 tak berapa kuat pedas.. tambah bulan puasa ni mmg kurangkan msk yg pedas2 sbb nak bagi perut relax.. ikutkan selera mmg suka pedas2.. hehe..
OK faham sangat!! Lagi pedas lagi sedap kan...
ReplyDeleteCuma kakak rasa makan mesti kena sedia tissue sebab mata dan hidung mesti berair:)
Wow pedas2 gini mmg feveret laa.. :)
ReplyDeletePedas2 macam ni memang cepat bertambah berat badan....hehehe
ReplyDeleteNie mmg D5 suker sgt2 xyah lauk lain pun xpe kan :D..
ReplyDeletekalau ada cili padi merah lagi berasap hehehe
ReplyDeleteEh dah tukar kulit yeh!
ReplyDeleteOhhh letak ikan bilis jugak yeh Nani?
Nani awak nak resepi Choc chip tukan...
Bahan A
1 buku buttercup
1 cawan gula castor nak kurangkan pun boleh
i biji telur
1 sudu teh esen vanila
Bahan B ( campurkan semua)
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan nestum
1 cawan choc chip
Cara dia mcm biasa... pukul sampai kembang yg atas tu pastu
masukkan bahan B
Kaut pakai sudu buh dalam loyang ....bakar 150 dalam 20 minit atau pakai suhu ikut kesesuaian
Mek aii....cili tu x mnjadi perhatian. yg jadi perhatian ialah minyak yang bertakung tu.
ReplyDelete