Assalamualaikum...
Dah hari khamis kan.. kejap je ke? aku rasa nak patah pinggang dah pun keje minggu ni.. sib baik keje cuma 5 hari seminggu, kalau 6 hari, lagi teruk kan.. ape pun syukur sbb dapat keje di tempat yg 5 days a week ni.. senang sket.. cuti 2 hari sabtu & ahad boleh la lurus2kan pinggang, betul2 kan urat segala.. biasa la kan.. dah sarat2 ni dah tak larat rasa.. jalan pun dah macam mak peguin, ke mak buntal? ke mak dugong? hmmm ape2 je la kan.. yang pasti mengandung kali ni memang sangat menggugat iman sket.. bukan apa.. umur pun dah meningkat kat.. 3 series and 1/2 lagi.. bukan muda.. so stamina dah low lah.. betul kan.. kan kan.. sape setuju angkat jari hantu pleaseeeeee!!!
Breakfast apa korang pagi ni? Aku dah telan 1 biji kuih seri muka, 2 bijik karipap (lagi) & air nescafe ais secawan.. hahaha.. smlm masuk dalam blog UCU BAKERY dia kata soalan tu soalan wajib yang akan kuar dari mulut aku setiap kali wat entry.. wahhh dah ada tag line sendiri.. hua hua hua.. bangga kejap... sbnarnya secara spontan je soalan2 tu.. sbb aku kan wat entry biasanya after breakfast.. so bila perut dah kenyang.. soalan tu lah yg terkeluar pun.. hihihi..
Percaya tak? 1st time aku wat bihun goreng singapore ni.. tak caye sudah :P kuangx3.. toingx3... !!!!
Semalam kan.. sebenarnya lepas balik keje.. aku singgah kedai nak beli bihun.. dah lama tak makan bihun goreng la ni.. so dlm pale otak malas nak wat bihun biasa2 aku makan tu.. dah teror selalu sangat dah wat bihun tu.. :P jadi nak wat sesuatu yg best and uPs sket dari biasa.. uPs ke? ok lah tu.. pada aku sbb dia dok negara lain.. uPs sket la kot... negara mahal sket.. hmmm jadi makanya terhasil lah bihun goreng s'pore ni.. alhamdullillah.. menjadi..
Alkisahnya... kakak aku kat puncak alam nak datang umah malam tadi.. tapiiiiiiiii half way dia dah kat area puchong, dia tak jadi datang.. ada hal lain yg tak dapat di elakkan.. so sebenarnya ni menu nak hidang kat dia juga sebenarnya.. x per la.. dah tak jadi nak datang kan.. takkan nak paksa plak.. kitorang anak branak makan je.. tu pun dekat 1 pek bihun habis tau.. dasyat2 mulut boya kitorang ni kan... hehehe
Ok tak? jadi tak? korang rasa?
of-coz lah jadi sebab nak habis ni.. sepeket.. :P sape nak puji kan.. kalau tak diri sendiri.. sesekali rasa bangga sambil mendabik dada.. alahaiii.. baru buat bihun goreng singapore pun nak bising.. kasi kedebik sebijik.. nyampah kan korang..
BIHUN GORENG SINGAPORE Simple!
Bahan2nya:-
>> 1 Labu bawang besar di cincang halus
>> 2 Ulas bawang putih di cincang
>> Sepeket bihun kering (rendam sampai lembut)
>> Isi ayam / udang
>> Sawi RM1.00
>> Taugeh 50 sen
>> Lada hitam 50 sen
>> Sos tiram 3 sudu
>> Garam
>> Serbuk perasa (aji)
Cara2nya:-
: Tumis bawang putih dan bawang besar sampai layu dan agak2 kuning.
: Masukkan isi ayam / udang ikut citarasa
: Masukkan batang sawi seterusnya daun sawi
: Masukkan sos tiram, garam dan serbuk perasa secukup rasa
: gaul sebati dan masukkan bihun goreng sampai airnya kering
: Masukkan serbuk kasar lada hitam gaul lagi..
: Test rasa dulu.. x sedap buat sampai ikut tekak sendiri..
: Masukkan taugeh dan gaul sebati.. jangan sampai taugeh layu.. nanti tak best.. (ikut aku lah)
: Siap.. dan sedia di makan.. boleh guna telur dadar yg di racik halus utk hiasan..
Dah dah.. cakap banyak tak nak.. sekarang kena start wat keje.. nanti keje tak siap camne? sape mau jawab? bos tetiba tanya.. kang nak kata apa? errkkk.. sendiri mau tau kan..
Ok.. sekian.. :)
bihun singapore sgt feveret iols!
ReplyDeletehuwaaa bestnya bihun spore ,rumah akak bihun ni kena reject sbb cik hubby suka bihun merah ,meh kita breakfast sesama,makan dengan cili jeruk n bawang goreng
ReplyDeletehuwaaa bestnya bihun spore ,rumah akak bihun ni kena reject sbb cik hubby suka bihun merah ,meh kita breakfast sesama,makan dengan cili jeruk n bawang goreng
ReplyDeleteAri minggu aritu kita buat bihun singapore jugak tp takleh masuk blog sebab takde sedap sgt pun janji boleh telan sudah.. hahaha
ReplyDeletesalam..slmt pagi..
ReplyDeletepestime buat pun dh jd sgt dh tu...kecur je hah...kami dlm rumah ni pun suka sgt mkn bihun singapura..buh lada hitam byk2 lepas tu rasa panas je perut hihihi...
br jek gorengkan tu breakfast anak2 semlm.. anak2 mmg suke mee ni.. simple tp menarik.. nyum2!! (^_^)
ReplyDeleteSalam makyong...wah best dengar breakfast mcm2 ngan serimuka lagi..berseri2 yer muka jdnya pagi ni..hhuhuh..
ReplyDeletebiasa jugak buat bihun gini cuma tak tark sos tiram..len sebijik jer..tak tau lah nama beehon singapore..heheh..ini buat since kat m'sia dulu lagi...
Hari ini lunch ngan kari ikan taruk bendi..aaahh cepat sungguh lapar skrang nie..nie pun lapar dtg lagi...
x caya 1st time buat....hahaha...
ReplyDeletesy pun dah terer masak bihun biasa tu..hahaha...perasan jek....
patut la bihun singapore sy x penah putih..sb letak lada hitam time ada air....turun kaler dia...huhu....lenkali buat ikut resepi akak lak....
salam nani..dah kenyang baru best nak buat entry..sudah cek entry br best wat keje kan..:D
ReplyDeletejadi dh tu bihun singapore tu..cantik berhias lg ngan telur lirai...lg berselera nak mkn..sy sekarang selepas berkenalan dgn bihun singapore...dh jarang buat bihun boh ciliboh tu
Okla tu nani pandai masak bihun goreng..saya punya percubaan pertama goreng bihun..hancuss..haha..apa x nya..konon pandai sgt..pi rebus bihun tu..pastu goreng dgn penuh bangga..pastu dgn bngganya jgk,dapatla bihun goreng lembik istimewa.hahaha..dah mcm bubuq ja rupanya..:D
ReplyDeletejue pun suka bihun singapore compare to bihun biasa.. try letak cendawan tiram.. manis je nnt rasa bihun hehhehe....
ReplyDeleteSarapan bihun greng sngpore tu...mmg best! tp klau sy suka mkn dgn cili kicap skit....bg pedas....utk anak2 biasa2 je la....:-)
ReplyDeletePegnen umur 3 series nie....mmg letih lain mcm kan....ye la umur dah mningkat...tenaga tu mcm kurenggg la banding ngan umor duplohan nie.....itu pasal la orng2 dulu kwin muda....dpt anak pun time muda kan....hehehe.....
Lya Colours>>>
ReplyDeletetu la lya.. tak sangka anak2 suka plak.. :D
Chik Mimi>>>
Jom jom.. chik mimi punya cili jeruk ngan bawang goreng yang sodap itu.. sure lagi terangkat kan..
Mama Maman aka yana>>>
masuk je.. kita kan suka perasan.. wat sendiri, bukan org len rasa pun.. hahahahahah >>burok perangai ni<<
Mas Sani>>>
betul tu.. boh lada hitam banyak2.. lepas tu dok bawah kipas je.. panas sampai dlm2 perut.. hahahahahahah
M.C>>>
yup.. betul tu.. ingat budak2 tak suka.. kan.. rupanya ni jadi pilihan diorang.. :D
Sedapnya bihun goreng singapo. Paberet sue ni. Buat pedas2. . Sedap :))
ReplyDeleteUmmuaidan>>>
ReplyDeletewassalam makyeng.. wahhh makyeng skrg dah berselera makan ye.. syukur alhamdullillah.. bertambah sihat la lepas ni kan.. :) kalau tak makan mcm before2 ni kan.. sakit perut plus letih je sbb tak cukup zat kan.. selamat membina badan ye.. :D
>> sedap lunch kari ikan letak bendi.. :)
>> Bihun putih ni panggil bihun s'pore.. :D
aanie>>>
aah.. dikk.. akak letak lada hitam tu lepas letak bihun semua.. tabur je banyak mana nak.. lepas tu gaul.. gamaknye sbb tak basah2 tu yg wanenye putih kot kan.. anak2 suka.. alhamdullillah.. :)
x caye ke? aaalaa.. percayalah (lagu CT)
nadia rashid>>>
lepas ni nak wat lagi.. lagi senang menumis tak pakai cili2 segala ni.. dapor pun tak comot.. hehehe.. :)
hitomi lavender>>>
saya pun nak cepat rendam ngan air panas.. lepas 7 minit saya guna air sejuk stop kan masak bihun tu supaya tak kembang terus.. lepas tu baru goreng.. alhamdullillah.. tak lembik.. nak cepat katakan.. tak main2 rendam ngan air sejuk dah kan...
juelee>>>
sos tiram ni dia masin sket... tapi sedap la kalau guna dlm masakan.. kan..
asyifa Mustaffa>>>
betul tu.. stamina dah kureng.. banyak urat2 dah kembang.. tu yg tak larat sket skrg ni.. dulu2 bukan main kalau pegnen boleh jalan kaki shopping tak henti lagi.. skrg nak singgah kedai runcit pun fikir 2 kali..
ibh_Sue>>>
ReplyDeleteboh lada hitam banyak kasi berkipas dlm perut tu.. hahahah.. terangkat sket..
tak buat bihun singapore lg....mls nak masak he3..sebab tak leh take over dapur ...alasan hahah..
ReplyDeleteohooo ni ek nama mehun spore yg gune lada sulah @lada hitam tuh, hehehe senang nk bt dia kan kak
ReplyDeleteizyantyPersonalTaste>>>
ReplyDeleteye ler tu.. alasan kan.. hihihihi.. saje nak ngelat ekkkk..
norhidana>>>
tu la.. setahu aku ni nama bihun singapore.. :) senang je nak wat.. lenkali aku nak wat ni je.. tak comot momot dapor aku.. eheheh
bezanya sebab ada lada sulah ye?
ReplyDeleteNM02>>
ReplyDeletebeza nya sbb tak guna cili langsung..
nak try la...hik hik
ReplyDeletetak penah lagi buat bihun singapore kat rumah...macam tak jalan kot...suka bihun yg merah hehehe
ReplyDeleteZoutique Secret>>>
ReplyDeletecubalah.. sure sedap.. :) nak pedas buat cili kicap.. :D
Kniedaz>>>
ReplyDeleteooo ya ka.. hari tu nani pun ingat tak jalan.. kot2 anak yg suka sambal ni nak merah belaka.. rupanya tetap mendapat sambutan tu...
salam.mee goreng singapore ni menu wajib tiap mgu umah LM. anak2 suka.sedap di makan bersama smbl kicap.nyum3
ReplyDeletetgk bihun singapore u pun sedap nampaknya..
ReplyDeletedee ni org suruh2 pregnant..tp rasanya tak larat kot..umur dh dkt 40 letih je rasa..hehehe..
ohoo.. sampai sini ada bihun singapore pulak ye Jassnani... dah makan mee goreng seafood di rumah, nak sambung bihun di sini buat lunch... bismillah...
ReplyDeleteLydia Miza (Aidyl Azim)>>>
ReplyDeletewasalam.. wahhh.. tiap2 minggu makan ek.. :)
Dee>>>
ye ke dee dah nak dekat 40.. mcm muda je dari saya.. hihihi
Amie>>>
bismillah dulu.. air bawa sendiri tak? gula umah ni abis.. air kosong je ler ye.. eheheheh
kalo boss tanya ngapa keje tak siap.. jawaplah 'maap boss.. sy kena siapkan entry saya dulu baru buat keje..' kekekekee... kelepukkkk!! kena ketuk paler ngan boss.. tahun depan terus tak naik gaji... hahaha... adeeeiiii... parah kalau dah jatuh cinta ngan blog ni kan nani... sibuk camane pun wajib gak nak update blog.. hihi..
ReplyDeletebihun tu feberet anak2 akak terutama si haziq...
Percaya... Pastu percaya tak saya tak penah buat bihun singapore. Heheh. Lagi la cemerlang.
ReplyDeleteBezanya kat cili dia la kan? Biasa guna cili blend. Ni guna blek pepper.
MaDiHaA a.k.a Ratna>>>
ReplyDeletehaa tau tak per kak.. tak naik gaji.. terus bekukan.. mcm mana tu.. kakakakak..
skrg ni dah terjebak kat blog.. mesti nak apdet punya.. hari2 ada je citer.. sabtu ahad pun kadang2 apdet gak.. simple story relaks2 minda.. :) hmmmm..
aah.. nani selalu tengok akak wat bihun ni kan.. :D
Lydsunshine>>>
ReplyDeletepercaya kan kan kan.. yessss!!! akhirnya ada org percaya.. hihihi.. saya pun percaya kalau awk cakap tak penah wat.. saya yg dok dapor ni pun tak penah wat kecuali smlm kan.. hehehe..
cili tak guna.. just ganti black paper.. betul tu..
eemmm... sedapnya... menyelerakan sungguh!! haih!
ReplyDelete1st time saya tgk resipi ikut harga
ReplyDeletesawi rm1
taugeh 50sen
lada hitam 50sen
selalunya
sawi seikat
taugeh segenggam
lada hitam 2sudu
kretip la akak ni! :)
Tak pernah buat. Slalu buat beehoon biasa jer.
ReplyDeletekak nani mihun putih dapnya..mr laling cukup suka kalau zila wat bihun putih..try letak daun kucai kak nani oh terangkat...mau bos panggil pas tu..
ReplyDeleteNora Karim>>>
ReplyDeletePercubaan kali pertama ni.. hihi
Nad @ MamaZN>>>
hehee.. saja je dik.. kasi uniq.. :P
padahal tu la sukatan akak beli smlm.. sawi timbang2 rm1, lada hitam 50 sen pek kecil.. guna habis.. hehehehe
fiza>>>
try yang ni.. sure nak lagi.. :D
norzila>>
ooo ramai penggemar bihun putih ni ye..
QH pcaya bab pestime tu...sbb QH pon begitu jugak..tmasuk la resepi dlm blog tu..semua pestime yg QH cuba...hehe...
ReplyDeleteade lg x mee hoon tu...sedap la..
Hye Jassnani.. kita ada wat GA! awak dialu2kan join ya :)
ReplyDeletehttp://honeylalala.blogspot.com/2012/11/jom-join-giveawaykomen-oh-komen.html
Qasey Honey>>>>
ReplyDeletehehe.. tul tu.. kadang2 yg simple tu la kita tak penah wat.. :) bihun dah abis.. bo leow.. :S
selaly buat ms bulan pose..hehe
ReplyDeletechekgu Azrine>>>
ReplyDeleteOwhh.. feveret lah ye.. :)
salam jas..klu akk x pernah buat jgk nie..entah bila nk merasa nie..tggu angin rajin:)
ReplyDeleteakak pun tak penah lagi buat.. biasa nak buat tak jadi terus buat bihun yang biasa gak..
ReplyDeleteharitu makan bihun kat rumah kawan akak sedap bebeno entah apa rahsia dia lupa nak tanya...
Salam nani...wah!meehoon singapore mari!.Kat umah atie ni...anak2 & HB tak suker sbb katanya putuh jerrrr..
ReplyDeleteYa la ko kan tau umah atie kuat mkn pedas..klu xder merah menyala..mmg tak sah nk mkn..hihi
zila norazila>>>
ReplyDeletewajib cuba nanti tau.. sure jatuh chenta.. :)
Cho Zila>>>
aah.. macam nani lah.. nak wat yg putih ni dah banyak kali.. last2 jadi merah.. tapi this time jadi.. sbb tak de stok cili blender.. hehehe... so tak yah boh cili blender.. ganti lada hitam kasar..
azatiesayang>>
tu la atie.. nani ingat kuarga nani kuarga merah.. sbb suka sambal.. skali ni festime wat.. tengok2 dpt sambutan.. hmmmm lepas ni nak wat bihun ni gak.. senang.. tak comot dapor..
K mar pun suka mihun ni..
ReplyDelete