Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Thursday, November 22, 2012

1st Time Buat Ni tau... x caye sudah..


Assalamualaikum...

Dah hari khamis kan.. kejap je ke? aku rasa nak patah pinggang dah pun keje minggu ni.. sib baik keje cuma 5 hari seminggu, kalau 6 hari, lagi teruk kan.. ape pun syukur sbb dapat keje di tempat yg 5 days a week ni.. senang sket.. cuti 2 hari sabtu & ahad boleh la lurus2kan pinggang, betul2 kan urat segala.. biasa la kan.. dah sarat2 ni dah tak larat rasa.. jalan pun dah macam mak peguin, ke mak buntal? ke mak dugong? hmmm ape2 je la kan.. yang pasti mengandung kali ni memang sangat menggugat iman sket.. bukan apa.. umur pun dah meningkat kat.. 3 series and 1/2 lagi.. bukan muda.. so stamina dah low lah.. betul kan.. kan kan.. sape setuju angkat jari hantu pleaseeeeee!!!


Breakfast apa korang pagi ni? Aku dah telan 1 biji kuih seri muka, 2 bijik karipap (lagi) & air nescafe ais secawan.. hahaha.. smlm masuk dalam blog UCU BAKERY dia kata soalan tu soalan wajib yang akan kuar dari mulut aku setiap kali wat entry.. wahhh dah ada tag line sendiri.. hua hua hua.. bangga kejap... sbnarnya secara spontan je soalan2 tu.. sbb aku kan wat entry biasanya after breakfast.. so bila perut dah kenyang.. soalan tu lah yg terkeluar pun.. hihihi.. 





Percaya tak? 1st time aku wat bihun goreng singapore ni.. tak caye sudah :P kuangx3.. toingx3... !!!! 


Semalam kan.. sebenarnya lepas balik keje.. aku singgah kedai nak beli bihun.. dah lama tak makan bihun goreng la ni.. so dlm pale otak malas nak wat bihun biasa2 aku makan tu.. dah teror selalu sangat dah wat bihun tu.. :P jadi nak wat sesuatu yg best and uPs sket dari biasa.. uPs ke? ok lah tu.. pada aku sbb dia dok negara lain.. uPs sket la kot... negara mahal sket.. hmmm jadi makanya terhasil lah bihun goreng s'pore ni.. alhamdullillah.. menjadi..


Alkisahnya... kakak aku kat puncak alam nak datang umah malam tadi.. tapiiiiiiiii half way dia dah kat area puchong, dia tak jadi datang.. ada hal lain yg tak dapat di elakkan.. so sebenarnya ni menu nak hidang kat dia juga sebenarnya.. x per la.. dah tak jadi nak datang kan.. takkan nak paksa plak.. kitorang anak branak makan je.. tu pun dekat 1 pek bihun habis tau.. dasyat2 mulut boya kitorang ni kan... hehehe




Ok tak? jadi tak? korang rasa? 
of-coz lah jadi sebab nak habis ni.. sepeket.. :P sape nak puji kan.. kalau tak diri sendiri.. sesekali rasa bangga sambil mendabik dada.. alahaiii.. baru buat bihun goreng singapore pun nak bising.. kasi kedebik sebijik.. nyampah kan korang..




BIHUN GORENG SINGAPORE Simple!

Bahan2nya:-

>> 1 Labu bawang besar di cincang halus
>> 2 Ulas bawang putih di cincang
>> Sepeket bihun kering (rendam sampai lembut)
>> Isi ayam / udang
>> Sawi RM1.00
>> Taugeh 50 sen
>> Lada hitam 50 sen
>> Sos tiram 3 sudu
>> Garam
>> Serbuk perasa (aji)

Cara2nya:-

: Tumis bawang putih dan bawang besar sampai layu dan agak2 kuning.

: Masukkan isi ayam / udang ikut citarasa

: Masukkan batang sawi seterusnya daun sawi

: Masukkan sos tiram, garam dan serbuk perasa secukup rasa

: gaul sebati dan masukkan bihun goreng sampai airnya kering

: Masukkan serbuk kasar lada hitam gaul lagi..

: Test rasa dulu.. x sedap buat sampai ikut tekak sendiri..

: Masukkan taugeh dan gaul sebati.. jangan sampai taugeh layu.. nanti tak best.. (ikut aku lah) 

: Siap.. dan sedia di makan.. boleh guna telur dadar yg di racik halus utk hiasan..  


Dah dah.. cakap banyak tak nak.. sekarang kena start wat keje.. nanti keje tak siap camne? sape mau jawab? bos tetiba tanya.. kang nak kata apa? errkkk.. sendiri mau tau kan.. 


Ok.. sekian.. :) 

48 comments:

  1. huwaaa bestnya bihun spore ,rumah akak bihun ni kena reject sbb cik hubby suka bihun merah ,meh kita breakfast sesama,makan dengan cili jeruk n bawang goreng

    ReplyDelete
  2. huwaaa bestnya bihun spore ,rumah akak bihun ni kena reject sbb cik hubby suka bihun merah ,meh kita breakfast sesama,makan dengan cili jeruk n bawang goreng

    ReplyDelete
  3. Ari minggu aritu kita buat bihun singapore jugak tp takleh masuk blog sebab takde sedap sgt pun janji boleh telan sudah.. hahaha

    ReplyDelete
  4. salam..slmt pagi..
    pestime buat pun dh jd sgt dh tu...kecur je hah...kami dlm rumah ni pun suka sgt mkn bihun singapura..buh lada hitam byk2 lepas tu rasa panas je perut hihihi...

    ReplyDelete
  5. br jek gorengkan tu breakfast anak2 semlm.. anak2 mmg suke mee ni.. simple tp menarik.. nyum2!! (^_^)

    ReplyDelete
  6. Salam makyong...wah best dengar breakfast mcm2 ngan serimuka lagi..berseri2 yer muka jdnya pagi ni..hhuhuh..
    biasa jugak buat bihun gini cuma tak tark sos tiram..len sebijik jer..tak tau lah nama beehon singapore..heheh..ini buat since kat m'sia dulu lagi...
    Hari ini lunch ngan kari ikan taruk bendi..aaahh cepat sungguh lapar skrang nie..nie pun lapar dtg lagi...

    ReplyDelete
  7. x caya 1st time buat....hahaha...

    sy pun dah terer masak bihun biasa tu..hahaha...perasan jek....

    patut la bihun singapore sy x penah putih..sb letak lada hitam time ada air....turun kaler dia...huhu....lenkali buat ikut resepi akak lak....

    ReplyDelete
  8. salam nani..dah kenyang baru best nak buat entry..sudah cek entry br best wat keje kan..:D
    jadi dh tu bihun singapore tu..cantik berhias lg ngan telur lirai...lg berselera nak mkn..sy sekarang selepas berkenalan dgn bihun singapore...dh jarang buat bihun boh ciliboh tu

    ReplyDelete
  9. Okla tu nani pandai masak bihun goreng..saya punya percubaan pertama goreng bihun..hancuss..haha..apa x nya..konon pandai sgt..pi rebus bihun tu..pastu goreng dgn penuh bangga..pastu dgn bngganya jgk,dapatla bihun goreng lembik istimewa.hahaha..dah mcm bubuq ja rupanya..:D

    ReplyDelete
  10. jue pun suka bihun singapore compare to bihun biasa.. try letak cendawan tiram.. manis je nnt rasa bihun hehhehe....

    ReplyDelete
  11. Sarapan bihun greng sngpore tu...mmg best! tp klau sy suka mkn dgn cili kicap skit....bg pedas....utk anak2 biasa2 je la....:-)

    Pegnen umur 3 series nie....mmg letih lain mcm kan....ye la umur dah mningkat...tenaga tu mcm kurenggg la banding ngan umor duplohan nie.....itu pasal la orng2 dulu kwin muda....dpt anak pun time muda kan....hehehe.....

    ReplyDelete
  12. Lya Colours>>>
    tu la lya.. tak sangka anak2 suka plak.. :D


    Chik Mimi>>>
    Jom jom.. chik mimi punya cili jeruk ngan bawang goreng yang sodap itu.. sure lagi terangkat kan..


    Mama Maman aka yana>>>
    masuk je.. kita kan suka perasan.. wat sendiri, bukan org len rasa pun.. hahahahahah >>burok perangai ni<<


    Mas Sani>>>
    betul tu.. boh lada hitam banyak2.. lepas tu dok bawah kipas je.. panas sampai dlm2 perut.. hahahahahahah


    M.C>>>
    yup.. betul tu.. ingat budak2 tak suka.. kan.. rupanya ni jadi pilihan diorang.. :D

    ReplyDelete
  13. Sedapnya bihun goreng singapo. Paberet sue ni. Buat pedas2. . Sedap :))

    ReplyDelete
  14. Ummuaidan>>>
    wassalam makyeng.. wahhh makyeng skrg dah berselera makan ye.. syukur alhamdullillah.. bertambah sihat la lepas ni kan.. :) kalau tak makan mcm before2 ni kan.. sakit perut plus letih je sbb tak cukup zat kan.. selamat membina badan ye.. :D
    >> sedap lunch kari ikan letak bendi.. :)
    >> Bihun putih ni panggil bihun s'pore.. :D


    aanie>>>
    aah.. dikk.. akak letak lada hitam tu lepas letak bihun semua.. tabur je banyak mana nak.. lepas tu gaul.. gamaknye sbb tak basah2 tu yg wanenye putih kot kan.. anak2 suka.. alhamdullillah.. :)
    x caye ke? aaalaa.. percayalah (lagu CT)


    nadia rashid>>>
    lepas ni nak wat lagi.. lagi senang menumis tak pakai cili2 segala ni.. dapor pun tak comot.. hehehe.. :)


    hitomi lavender>>>
    saya pun nak cepat rendam ngan air panas.. lepas 7 minit saya guna air sejuk stop kan masak bihun tu supaya tak kembang terus.. lepas tu baru goreng.. alhamdullillah.. tak lembik.. nak cepat katakan.. tak main2 rendam ngan air sejuk dah kan...


    juelee>>>
    sos tiram ni dia masin sket... tapi sedap la kalau guna dlm masakan.. kan..


    asyifa Mustaffa>>>
    betul tu.. stamina dah kureng.. banyak urat2 dah kembang.. tu yg tak larat sket skrg ni.. dulu2 bukan main kalau pegnen boleh jalan kaki shopping tak henti lagi.. skrg nak singgah kedai runcit pun fikir 2 kali..

    ReplyDelete
  15. ibh_Sue>>>
    boh lada hitam banyak kasi berkipas dlm perut tu.. hahahah.. terangkat sket..

    ReplyDelete
  16. tak buat bihun singapore lg....mls nak masak he3..sebab tak leh take over dapur ...alasan hahah..

    ReplyDelete
  17. ohooo ni ek nama mehun spore yg gune lada sulah @lada hitam tuh, hehehe senang nk bt dia kan kak

    ReplyDelete
  18. izyantyPersonalTaste>>>
    ye ler tu.. alasan kan.. hihihihi.. saje nak ngelat ekkkk..


    norhidana>>>
    tu la.. setahu aku ni nama bihun singapore.. :) senang je nak wat.. lenkali aku nak wat ni je.. tak comot momot dapor aku.. eheheh

    ReplyDelete
  19. bezanya sebab ada lada sulah ye?

    ReplyDelete
  20. NM02>>
    beza nya sbb tak guna cili langsung..

    ReplyDelete
  21. tak penah lagi buat bihun singapore kat rumah...macam tak jalan kot...suka bihun yg merah hehehe

    ReplyDelete
  22. Zoutique Secret>>>
    cubalah.. sure sedap.. :) nak pedas buat cili kicap.. :D

    ReplyDelete
  23. Kniedaz>>>
    ooo ya ka.. hari tu nani pun ingat tak jalan.. kot2 anak yg suka sambal ni nak merah belaka.. rupanya tetap mendapat sambutan tu...

    ReplyDelete
  24. salam.mee goreng singapore ni menu wajib tiap mgu umah LM. anak2 suka.sedap di makan bersama smbl kicap.nyum3

    ReplyDelete
  25. tgk bihun singapore u pun sedap nampaknya..

    dee ni org suruh2 pregnant..tp rasanya tak larat kot..umur dh dkt 40 letih je rasa..hehehe..

    ReplyDelete
  26. ohoo.. sampai sini ada bihun singapore pulak ye Jassnani... dah makan mee goreng seafood di rumah, nak sambung bihun di sini buat lunch... bismillah...

    ReplyDelete
  27. Lydia Miza (Aidyl Azim)>>>
    wasalam.. wahhh.. tiap2 minggu makan ek.. :)


    Dee>>>
    ye ke dee dah nak dekat 40.. mcm muda je dari saya.. hihihi


    Amie>>>
    bismillah dulu.. air bawa sendiri tak? gula umah ni abis.. air kosong je ler ye.. eheheheh

    ReplyDelete
  28. kalo boss tanya ngapa keje tak siap.. jawaplah 'maap boss.. sy kena siapkan entry saya dulu baru buat keje..' kekekekee... kelepukkkk!! kena ketuk paler ngan boss.. tahun depan terus tak naik gaji... hahaha... adeeeiiii... parah kalau dah jatuh cinta ngan blog ni kan nani... sibuk camane pun wajib gak nak update blog.. hihi..

    bihun tu feberet anak2 akak terutama si haziq...

    ReplyDelete
  29. Percaya... Pastu percaya tak saya tak penah buat bihun singapore. Heheh. Lagi la cemerlang.

    Bezanya kat cili dia la kan? Biasa guna cili blend. Ni guna blek pepper.

    ReplyDelete
  30. MaDiHaA a.k.a Ratna>>>
    haa tau tak per kak.. tak naik gaji.. terus bekukan.. mcm mana tu.. kakakakak..
    skrg ni dah terjebak kat blog.. mesti nak apdet punya.. hari2 ada je citer.. sabtu ahad pun kadang2 apdet gak.. simple story relaks2 minda.. :) hmmmm..
    aah.. nani selalu tengok akak wat bihun ni kan.. :D

    ReplyDelete
  31. Lydsunshine>>>
    percaya kan kan kan.. yessss!!! akhirnya ada org percaya.. hihihi.. saya pun percaya kalau awk cakap tak penah wat.. saya yg dok dapor ni pun tak penah wat kecuali smlm kan.. hehehe..
    cili tak guna.. just ganti black paper.. betul tu..

    ReplyDelete
  32. eemmm... sedapnya... menyelerakan sungguh!! haih!

    ReplyDelete
  33. 1st time saya tgk resipi ikut harga
    sawi rm1
    taugeh 50sen
    lada hitam 50sen

    selalunya
    sawi seikat
    taugeh segenggam
    lada hitam 2sudu

    kretip la akak ni! :)

    ReplyDelete
  34. Tak pernah buat. Slalu buat beehoon biasa jer.

    ReplyDelete
  35. kak nani mihun putih dapnya..mr laling cukup suka kalau zila wat bihun putih..try letak daun kucai kak nani oh terangkat...mau bos panggil pas tu..

    ReplyDelete
  36. Nora Karim>>>
    Percubaan kali pertama ni.. hihi


    Nad @ MamaZN>>>
    hehee.. saja je dik.. kasi uniq.. :P
    padahal tu la sukatan akak beli smlm.. sawi timbang2 rm1, lada hitam 50 sen pek kecil.. guna habis.. hehehehe


    fiza>>>
    try yang ni.. sure nak lagi.. :D


    norzila>>
    ooo ramai penggemar bihun putih ni ye..

    ReplyDelete
  37. QH pcaya bab pestime tu...sbb QH pon begitu jugak..tmasuk la resepi dlm blog tu..semua pestime yg QH cuba...hehe...
    ade lg x mee hoon tu...sedap la..

    ReplyDelete
  38. Hye Jassnani.. kita ada wat GA! awak dialu2kan join ya :)

    http://honeylalala.blogspot.com/2012/11/jom-join-giveawaykomen-oh-komen.html

    ReplyDelete
  39. Qasey Honey>>>>
    hehe.. tul tu.. kadang2 yg simple tu la kita tak penah wat.. :) bihun dah abis.. bo leow.. :S

    ReplyDelete
  40. chekgu Azrine>>>
    Owhh.. feveret lah ye.. :)

    ReplyDelete
  41. salam jas..klu akk x pernah buat jgk nie..entah bila nk merasa nie..tggu angin rajin:)

    ReplyDelete
  42. akak pun tak penah lagi buat.. biasa nak buat tak jadi terus buat bihun yang biasa gak..

    haritu makan bihun kat rumah kawan akak sedap bebeno entah apa rahsia dia lupa nak tanya...

    ReplyDelete
  43. Salam nani...wah!meehoon singapore mari!.Kat umah atie ni...anak2 & HB tak suker sbb katanya putuh jerrrr..
    Ya la ko kan tau umah atie kuat mkn pedas..klu xder merah menyala..mmg tak sah nk mkn..hihi

    ReplyDelete
  44. zila norazila>>>
    wajib cuba nanti tau.. sure jatuh chenta.. :)


    Cho Zila>>>
    aah.. macam nani lah.. nak wat yg putih ni dah banyak kali.. last2 jadi merah.. tapi this time jadi.. sbb tak de stok cili blender.. hehehe... so tak yah boh cili blender.. ganti lada hitam kasar..


    azatiesayang>>
    tu la atie.. nani ingat kuarga nani kuarga merah.. sbb suka sambal.. skali ni festime wat.. tengok2 dpt sambutan.. hmmmm lepas ni nak wat bihun ni gak.. senang.. tak comot dapor..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)